Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '07

 
Kategori
Audio / Video
 

Onaltıya dokuz ekranda dörde üç yayın

Onaltıya dokuz ekranda dörde üç yayın
 

Geçen yıl bir pizzacıda geniş ekran televizyonda bir müzik kanalı açıktı. Ekran tam karşımdaydı ve sürekli müzik klipleri yayınlanıyordu. Nedense kliplerde oynayanların hepsi kısa boyluydu, erkekler de kadınlar da! Garsonu çağırıp ekranın yanlış olduğunu söylediğimde çok emin şekilde "Hayır, herşey doğru" yanıtını almıştım.

Son yıllarda geniş ekran televizyonlar moda oldu. LCD ve Plazma televizyonların hemen hepsi geniş ekran üretiliyor. Bildiğimiz televizyonlarda da geniş ekran olanları var.

Televizyon satılan yerlerin vitrinlerde görüntü bu yeni televizyonlara veriliyor. Ben baktığımda “bu televizyon kötü, görüntüyü basık gösteriyor” diyorum yanımda birisi varsa. Yanlış ayarlı bir görüntüyle o televizyonun reklamını yapmaya çalışıyor.

Bildiğimiz televizyonlar genişliğin yüksekliğe oranı 4/3’dür. Geniş ekran televizyonlar ise 16/9 oranındadır. 4/3 oranındaki bir yayın 16/9 oranındaki ekranda izlendiğinde görüntü basık olur. İnsanların yüzü yuvarlak, boyu kısa görünür. Sonuç olarak bu görüntü hatalıdır. Geniş ekranda 4/3 oranındaki yayını doğru oranda izlemek için iki yol vardır:

1- Ekranın sağını ve solunu boş bırakmak
2- Görüntünün altından ve üstünden biraz kırpmak

Şu anda ülkemizde yayınlar 4/3 oranında yapılıyor. Geniş ekrana uygun yayın yapan birkaç sinema kanalı var. CNBCE, e2 ve Business Channel dışında filmleri orijinal ekran boyutunda yayınlayan kanal yok. Diğer kanallarda yayınlanan 16/9 oranlı filmlerde görüntü iki taraftan kırpılarak yayınlanıyor.

Geniş ekranda maç seyrediyorlar. Futbolcularımız zaten kısa boylu, iyice cüce oluyorlar. Futbolcuların kısa boyundan rahatsız olmuyorlar, topun yuvarlak olmadığını görmüyorlar mı?

Ekranda ben olmadığım sürece bütün beylerin kısa görünmesinin hiç sakıncası yok da güzelim mankenlerin öyle bodur kalmaları yazık. Sakın biz kısa boylu insanlar olarak ekrandakileri kısa görmekten hoşlanıyor olmayalım.

Hani bazı meşhur ekran yıldızlarımız canlı yayınlarda kendilerini zayıf gösteren kameralarla çekilirdi. O zaman incecik görünürlerdi ama kafaları da sivri görünürdü. İşte o kötü görüntüler geniş ekranda düzeliverir !

4/3 yayındaki bir kişi 16/9 oranındaki bir ekranda seyredilince boyu ne kadar kısa görünür? 4/3 = 16/12. Buna göre hesaplayın. Eğer doğru ayarlamıyorsanız ne kadar kötü görüntüler izlediğinizi görün...

Kola kutularına yazıyorlar ya “Lütfen soğuk içiniz” diye, geniş ekran televizyonların kenarına da bir yazı yazılsın: “Lütfen yayınları doğru oranda izleyiniz !”

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..