Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '18

 
Kategori
Resim
 

Onay Akbaş Retrospektifi "Kıyısız Dalgalar" İş Sanat'ta

Onay Akbaş Retrospektifi "Kıyısız Dalgalar" İş Sanat'ta
 

“her zaman resim yapmam için mutlaka geçerli bir ‘’nedene’’ ihtiyacım var” 

                     

İş Sanat Kibele Galerisi Onay Akbaş’ın ‘Kıyısız Dalgalar adlı retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor. Onay Akbaş’ın 40 yıla yakın sanat çalışmalarından oluşan resimlerinin yer aldığı serginin küratörü Denizhan Özer. Sergide sanatçı hakkında hazırlanmış kısa bir film de bulunuyor.

“Resim yapabilmek demek; İnsanlar arasındaki tüm duvarları yıkacak bir buldozer olabilmek, kafesten kuş, saraydan kız kaçırabilmektir.”Diyen sanatçı resimlerinde insanlığın varoluşsal sorunlarını ironik bir dille sorguluyor, dünyanın acımasız gerçekliği ile hayallerindeki dünya arasında alegori kuruyor.

Bugüne kadar Türkiye ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkede 50’nin üzerinde kişisel sergi açan Onay Akbaş, çok sayıda karma sergiye, fuar ve bienale katılmıştır. Birçok özel koleksiyonda, müzede eserleri yer almaktadır.

Paris ve İstanbul’da yaşayan sanatçı “Kıyısız Dalgalar” sergisini 2016’da yitirdiğimiz Kaya Özsezgin’e adamış. Sergi adını kafasını kurcalayan kıyısızlık kavramından alıyor.  Oyun-Oyuncak-İktidar, Bitmem(iş)lik, Kuklalar, Kelebek Avcıları, Sahte Peygamberler, An ve Bellek gibi adlandırdığı serilerinde yaşamdaki tanıklıklarını ironik bir dille anlatıyor.

Oyunbaz bir sıçrayışla, Gauguin’den Munch’a, Goya’dan Meksika özgürlük sanatçılarına, Diego Rivera’ya ve en çok da Van Gogh’a uzanan şiirsel bir akışla (renk ve biçim de dahil haliyle) bizi labirentlerinde gezdiriyor Onay Akbaş. Görsel imgeler savundukları fikirlerin arasındaki pek çok zıtlığın da canlı örneği. İnsanda var olan soylu delilik ile bayağı bilgelik kendi zihnimize baktığımızda sorgulamaya itiyor? Hangisiyiz? Don Kişot mu? Sancho Pancho’mu?

Sergi 5 Mayıs tarihine kadar izlenebilecek.

 

 
Toplam blog
: 84
: 605
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Konya Akşehir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliğ..