Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Onbeş üniversitenin rektörüne iptal

Onbeş üniversitenin rektörüne iptal
 

07. 02. 2007 günü, bir yılı aşkın süredir tartışılan ve yeni kurulan 15 Üniversitenin Rektörlerinin bir defaya mahsus olarak Kurucu Rektör atamasının Hükümet tarafından yapılmasını öngören (böyle yorumlanıyordu), 5573 sayılı kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından ikinci defa iptal edildi. İlk iptal kararı oy çokluğu ile, ikinci iptal kararı ise oy birliğinde alındı. YÖK Genel Kurulu bir ay içinde dörtte üç çoğunlukla altı aday belirleyecek, Milli Eğitim Bakanı da bu adayları üçe indirecek ve Cumhurbaşkanlığına sunacaktı. Eğer YÖK, aday belirleme işini bir ayda sonuçlandırmazsa - ki YÖK bu işleme karşı çıkıyordu - üç adayı Milli Eğitim Bakanı belirleyecek ve Cumhurbaşkanına sunacaktı. Prosedürün böyle işlemesi de, kanunu doğal olarak ‘Hükümetin Rektörleri Ataması’ olarak yorumlanıyordu. Çünkü, ‘böyle bir işleyişe YÖK karşı olduğu için, nasıl olsa altı adayı belirlemeyecekti’ yorumları yapılıyordu.

Anayasa Mahkemesi gibi bir üst hukuk kurumundan gelen Sayın Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’in, yerinde bir kararla götürdüğü Anayasa Mahkemesi’ne gitme gerekçesini sonuna kadar destekliyorum.

‘Efendim yeni kurulan Üniversitelerde hoca yok, dolayısıyla seçime girecek aday da yok’ gerekçesi kabul edilemez. Sistem, hoca da yoksa, seçime girecek aday da yoksa; yine de bozulmamalı. ‘Anayasayı bir defa delmekle hiçbir şey olmaz’ (!...) mantığı artık ortadan kalkmalıdır.

Çoğunluk iktidarını elinde bulunduran hükümetler, neden şimdiye kadar bu YÖK Yasası’nı değiştirmedi acaba? Madem herkes bu YÖK Yasası’ndan dertli de, neden değişmiyor, değiştirilmiyor, değiştirilemiyor? Vatandaş aslında bunun yanıtını çok iyi biliyor.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..