Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Onca faiz arttırımına rağmen Dolar'ın freni niye tutmuyor?

Onca faiz arttırımına rağmen Dolar'ın freni niye tutmuyor?
 

Dövizin freni, beklentinin çok üzerinde faiz artırımına giden Merkez Bankasının kararına rağmen neden tutmuyor?

Dövizin fiyatı düştü diyenler çıkabilir!

Evet, dövizin fiyatı bir miktar aşağı indi. Doların fiyatı aşağı düşerken, Türkiye’de herkes uyuyordu. Bankalar kapalı, döviz büroları çalışmıyor, Tahtakale uykuda…

Peki, bu döviz hangi ara indi?

Gece…

Günün ilk ışığı ile dolar indiği yere doğru tekrar yükselişe geçti…

Şakayı bir kenara bırakıp, gerçeklere şöyle bir göz atalım.

Doların ardındaki güç, doların değer kazanmasını istiyor! Bunu da gerçekçi tedbirleri alarak uyguluyor. Amerika Merkez Bankası’nın (FED) para musluklarını kısacağı endişesi, gelişen ülke piyasalarını vuruyor. Kırılgan ekonomiler, FED’in öksürmesi ile zatürre’ye yakalanıyor.

Brezilya ve Hindistan’ın ardından Türkiye ve G.Afrika da faiz artırdı. 2,16 liraya kadar gerileyen dolar, FED kararı öncesinde 2,30’u geçti.

FED’in 10 milyar dolarlık tahvil alımı azaltma kararı, gelişmekte olan piyasaları daha da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Yani üretmeden tüketen toplumları etkileyecek gibi görünüyor.

FED’in tahvil alımını azaltma kararının tedirginliğiyle geçen mayısta başlayan fon çıkışını 23 milyar dolar satmasına karşın önleyemeyen TC Merkez Bankası, kurun  2,39 liraya tırmanması üzerine faiz silahını çekmişti. Temel fonlama faizinin yüzde 7,75’ten 10’a çıkarılması ekonomi dünyasında sürpriz olarak karşılandı. Kredi maliyetlerinin artacak olması sebebiyle şok yaşayan iş dünyası ‘geç müdahale edildiği’ eleştirisini getirirken bankacılar, dövizdeki çıkışın duracağı görüşünde.

Başbakan’ın karşı olmasına rağmen, ekonomi yönetimi faiz artırımına olumlu bakıyor. Kararı doğru bulanlardan biriside Maliye Bakanı Mehmet Şimşek!

Bakan Şimşek sadece Türkiye’de değil gelişmekte olan tüm ülkelerde ciddi bir türbülans olduğunu söyleyerek, faiz artırımına destek veridi.

Ekonomi ile alınan kararlarda öne çıkması gereken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise ortada yok!

Bakan Zeybekçi, Denizli’nin ilçelerine ziyaretlerini sürdürüp ve toplu(!) açılışlara katılarak, seçim çalışmalarına devam ediyor. Onun ekonomi gibi bir sorunu yok!

Bizim gibi faiz artırımına giden ülkelerin paraları ne kadar değer kaybetti?

Son günlerde dolar karşısında G.Afrika Randı son 6 yılın, Endonezya Rupisi 5 yılın, Brezilya Reali 5 ayın, Rus Rublesi ise tarihinin en düşük seviyesini gördü, Arjantin’de devalüasyon oldu. Önce Brezilya, ardından Hindistan faiz artışına gitti. G.Afrika dün faizi yüzde 5’e çıkardı. Yine de kurlardaki tırmanışın önüne geçilemedi. Türkiye’de 2,16’ya kadar gerileyen dolar, tekrar 2,30’u geçti.

Sözün özü, Hükümet ile cemaat arasındaki savaş ekonomiyi can damarından vurdu. Zaten kırılgan bir yapıya sahip olan ve üretmeden tüketmeye dayanan ekonomik yapımız, en küçük bir olayda büyük zarar görüyor.

2001 krizini “Anayasa Kitapçığına” bağlayanlar, bu krizi de “Paralel Yapıya” bağlama telaşı ile ekonominin gerçeklerini görmezden geliyorlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..