Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Önce Nobel şimdi de Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Ödülü

Önce Nobel şimdi de Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Ödülü
 

Daha Nobel Ödülünün sevincini bile yaşayamadan şimdide Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü ödülü yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Hrant Ding'e verildiğini öğrendik. 24 Kasımda yapılacak törenle verilecek olan ödül, nobel ödülünün anlamını dahada pekiştirdi tüm ülkemizde ve insanlarımız nezdinde. Nasılsa Nobel i aldık gerisi gelecek, bizim edebiyatımızı dünya tanıyor ve kabullendi artık.

Biz böyle şoklara alışkın değiliz ki. Öyle iki günde bir ülkemiz yazarlarına ödül verilmesi bizde şok etkisi yapmasın. Biz zaten hem edebi, hem kültürel, hemde ekonomik olarak zaten avrupalıyızda bunu avrupalılar yeni farketti.

Şimdi alınan yada verilen her iki ödülde aynı konularda aynı düşünceleri paylaşan ve bunu yüksek sesle ifade eden yazarlar. Kabul ederiz yada etmeyiz. Bize göre yanlıştır yada doğrudur. Bu insanların vermek istediği mesajlar yerine ulaşmıştır. Sanırım bundan sonrada bu gibi hem maddi anlamda hemde manevi anlamda bu gibi ödüllere ulaşmak isteyen sevgili edebiyat yazarlarımızın izleyeceği yol açık açık belli olmuştur. Ki Nobel in maddi ödülü 1.6 milyon dolar kadarcık. diğeri yani Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü ödülü ise 100 bin kron falan bir miktar. Bunun birde etiket kısmını sayarsak meblağ çok daha yükseklere çıkıyor.

Ülkemizde yetişen sade ve idealist yazarlarımızda düştükleri maddi sıkıntıya çare bulamadıkları zamanda deneyebilecekleri yollardan biri belkide en kolayı ve kesin sonuç verecek olanı yeni ödüllendirilmiş meslektaşlarının yolundan gitmek olmasın sakın. Bu her dönemde prim yapmayabilir.

Bu vatanda milli değerlerimize saygı gösteren, doğru bildiğin, söylemekten çekinmeyen, gerektiğinde bu uğurda hapislerde yatan, sürgünlere uğrayan yazarlar mutlaka vardır ve hep var olacaklardır. Onların emeklerine saygısızlık etmek kimsenin hakkı değil. İyi veya kötü yazar ayırt edecek otorite olmamama rağmen bu eleştiriyi yapmak tabiiki benim içinde hoş değil. Ama böyle hassas konularda bir takım çevrelere şirin görünmek adına mesajlar verenlerin aldıkları ödüllerede bir memleket insanı olarak sevinemiyoruz.

Umarızki; bundan sonraki dönemlerde tüm dallarda alınacak en küçük bir ödül bu günküler gibi lekeli olmaz. Bu 100 metre sprinterinin dünya rekorunu kırdıktan bir gün sonra doping li çıkması gibi bir şey sanki. Ama bu yarıştan önce doping yapıldığı belliydi. Aradaki tek fark bu olsa gerek.

 
Toplam blog
: 22
: 935
Kayıt tarihi
: 06.09.06
 
 

1966'da yine bir sonbaharda doğdum. Hala o sonbaharı yaşıyorum. Amacım yazar falan olmak değil sadec..