Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '09

 
Kategori
Babalar Günü
 

Önden yürüyüp peşinden gittiklerimiz

Önden yürüyüp peşinden gittiklerimiz
 

"Anneler Günü" nün telaşını atamadan şimdi de "Babalar Günü" geldi çattı, babalandık kısacası! Şu bizdeki baba bolluğuna bakar mısınız? Say say bitmez: Allah Baba, Devlet Baba, Ballı Baba, Telli Baba, Bekçi Baba, Bey Baba. Tüm yetkilerin doğrudan doğruya babada toplandığı halde, baba ihtiyacımız o kadar derin ki, bunlarla yetinmeyip başka babalar da icat etmişiz kendimize.

Buraya kadar saydıklarımız "BABA" babalardı. Ne Mutlu alın teriyle evlatlarına gelecek hazırlayan, gücüyle güven veren, en önemlisi hayatın güçlükleri karşısında ayakta durmayı, mücadeleyi öğreten; dostlarımızı yıpratmadan eskitmeyi, sonuna kadar var olmayı, sınırlarımızı ve affetmeyi, azla yetinmeyi, önden yürüyüp peşinden gelmemizi öğreten babalara!

Zaten bu özel günün gayesi de bu cefakâr ve vefakâr insanları yılda bir kez olsun yad etmek değil midir? Onları, alacağınız hediyelerden çok “BABA” olarak hangi kategoriye koyacağınız ilgilendirir. Bence hepsi eli öpülesi insanlardır.

Kimine göre;
Bir de önünde saygıyla eğilmediğimiz babalar var: Sorumsuz, güvenilmez, korkak, karaktersiz, bir işe yaramaz babalar; bunlar İskele Babası, Şam Babası, Tırabzan Babası diye dile düşen babalardır.

Bir işte, bir oyunda kötü sonuç alınca “babaya oturursunuz” , o yüzden çok sık çınlar babaların kulakları; “oku da baban gibi eşek olma” derler, “hay babanın şarap çanağına” diye söverler. Bu çakma “baba” türleri her toplumda mevcut olup, oldukça da uzun yaşarlar.

Mafya Babası: (İtalyanca: Mafia) ya da Cosa Nostra (Türkçe: bizim işimiz ya da davamız) yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir. Genellikle karanlıkta yaşarlar.

Şam Babası: Ataerkil toplumlarda ve özellikle yurdumuz topraklarında kendinden beklenen ailevi vazifeleri beceremeyen babalar için kullanılan sıfattır. Meşhur "Şambaba" tatlısı ile karıştırılmamalıdır.

Aile Babası: Varla yok arası bir tür olup, soluk alıp verebileni de canlı cenaze şeklinde olabiliyor.Dünyalar yansa umrunda olmayan bir hilkat garibesidir.

İskele Babası: Çocuğu için "ben de babasıyım" diyen sorumsuz babaya karşı dertli annelerin kullandığı yaygın bir baba türüdür. Vapur iskelelerinde sıkça görülürler.

Her şey bir yana;
Alın teriyle evlatlarına gelecek hazırlayan, gücüyle güven veren, en önemlisi hayatın güçlükleri karşısında ayakta durmayı, sınırlarımızı ve affetmeyi, azla yetinmeyi, önden yürüyüp peşinden gelmemizi öğreten babalarımızın "Babalar Günü" kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..