Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Ondördüncü Ay

 

Kendine  güvenin  geliştirilmesi

 Onun için eğlenceli olan  faaliyetlerden birisi de kendine uygun  bazı  işlerde size yardımcı olmaktır. Ona bir kitap okumanızı isterse, gidip bir kitap seçmesini ve size getirmesini isteyiniz. Çorap gibi ağır  olmayan taşıması kolay bir şey düşürürseniz  ve elleriniz dolu ise onu size vermesini söyleyin. Sizin güldüğünüzü ve yardımı için “teşekkür ederim” dediğinizi gördüğü zaman büyük bir başarı hissi duyacaktır. Bu erken yaşlarda ebeveynlerle ilişkiyi geliştirdiği gibi, kendine güvenin ve kendini fark etmenin temellerini atanbasit ama oldukça  etkili denemelerdir.

  “Hayır!”

Ebeveynler ilk defa bebeklerinin bu kelimeyi 13-14 aylık gibi erken söylediklerini fark ettiklerinde şaşırırlar. Kendi kendilerine “Bu iki yaşın kelimesi değil mi” diye sorarlar. Fakat sizin sendeleyen bebeğiniz kendisini bağımsız bir kişi olarak farkettikçe, bağımsızlığını sağlamlaştıracak yöntemler  ararlar, bunların  başında  da  “Hayır”  yer  alır. Hemen hemen sorduğunuz her soruya “hayır” diye cevap verebilir, hiç  şaşırmayın. Bu normaldir  ve bu da geçecektir.

 Evet/hayırla  cevap  verilenkapalı uçlu soruları sormak yerine ona tercihler sunabilirsiniz. Mesela “ pastanla meyve suyu mu istersin, su mu içersin?” fakat açık olunuz ve gerçekte ortada tercih yok iken tercih sorusu sormayınız.

 Aynı zamanda, bizim ona kendi tepkilerimizle de model kurabiliriz. Çocuklar bizim sabrımızı zorladıkları hayır dememek bazen oldukça zor olabilir. Zaten çocuklar  genellikle  hayırı  evet  gibi  algıladıklarından  çok  da  işe yaramayabilir.  Mümkünse tavrınızı değiştirecek yolları düşünün. Mesela  pozitif  yaklaşımı deneyebilirsiniz “Canım, toplar dışarıda atmak içindir. İçeride onları yuvarlayabilirsin.” Tabi ki çocuk tehlikeli bir şey yapmak  üzereyse, bu davranışını durdurmak için çabuk müdahale etmek gerekir.  Yani  hayırı  acil  durumlar  için kullanabilirsiniz.

  Azı dişleri

14-15 ay azı dişleri – ki bunlar bazen 19. aya kadar dasarkabilir- yeni yürüyen çocuğunuz için bir huzrusuzluk  nedeni, hatta herkes için uykusuz birkaç gece demek olabilir. Bunlar damağın  arkalarında çift ucu olan yukarıda ve aşağıdaki büyük dişlerdir. Daha önce çıkan dişlerden dolayı atık tecrübelisiniz, böyle bir durumda bebeğinize nasıl yardımcı olacağınızı biliyorsunuz. Bazı ebeveynler rahatsızlığı gidermek için diş etlerini ovmayı veya soğuk diş halkaları veya diş bisküvileri koymayı deneyebilir. Bu yöntemler yeterli olmazsa, diş çıkaran çocuğa yardım yöntemleri hakkında – piyasada satılan ağrı kesiciler dahil – doktorunuza danışınız.

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

Bu videolarda ilginizi çekebilir

 

Pencere, Balkon ve Merdiven Güvenliği

Çocuk Odası Güvenliği

Mutfak Güvenliği

Çocuklarda Düztabanlık

Çocuklarda Yan Basma

 

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..