Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Öngörü

Öngörü, varsayım; gelecek hakkında tahminlerde bulunmaktır. Vade uzadıkça bu kestirimlerin gerçekleşme oranları düşer, vade yaklaştıkça artar. Tahminlerde bulunulacak konunun geçmişi, bu günü ve unsurlarının çok iyi bilinmesi gerekir. Duygusal değil akıl ve bilim ışığı altında mevzuya yaklaşım doğruluk oranı yüksek bir varsayım oluşturulmasına katkıda bulunur. Öngörünün kaynağı bilgidir. Bilginiz veya doğru bilgi kanallarınız yoksa öngörünüz tahmininiz, varsayımınız olmaktan çıkar kehanetiz olur.

Bir plan yapmak için bilgiye ihtiyacınız vardır ama gerek duyduğunuz her bilgiye sahip olmaya bilirsiniz veya sizi kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmek isterler. Onun için planlama yaparken ön görüde bulunulması için gerçek ve ya doğru bilgilere ihtiyaç vardır.

Strateji yaparken de ön görülerde bulunulmak zorundadır. Zamanın uzunluğuna göre bu öngörülerin doğru olma olasılığı yoğunluğu artar. Hedef zaman yaklaştıkça öngörülerin doğru olup olmadıkları ortaya çıkmaya veya ihtimalleri netleşmeye başlar. Amaca yaklaştıkça bazı başka öngörülere de ihtiyaç duyulabilinir. Bu sebeplerle, ön görülerin periyodik olarak gözden geçirilerek güncellenmesi, yeni versiyonlarının türetilmesi gerekir.

Gelecek durumlar ve konumlar hakkında öngörüde bulunmak planlamanın ve strateji yapmanın en önemli faktörüdür. Öngörüde bulunma bilgi, ilim, zeka ve derin düşünme kabiliyetinin yanında entelektüel bir yapıya da ihtiyaç duyar.Yanlış yapılan, isabet oranı çok düşük olan ve gerçekleşmeyen dar, kısır, gerçeklerden yoksun öngörüler kişi, aile, kurum, toplum ve devletleri batma noktasına getirebilir. Altı ay önce öngörülerinizi de kullanarak almış olduğunuz kararların, yapmış olduğunuz planlar ve stratejilerin altı ay sonra yanlış olduğunu tarih ve gerçekler size kanıtlarsa sizin öngörüden uzak olduğunuz vade dolayısıyla karar alamaz veya yanlış karar alma oranı çok yüksek olduğunuza işaret eder. Yanlış öngörüler sonucunda düşülen durumdan kurtulabilmenin faturası çok ağır olabilir. Saygınlığınızı, işinizi, ailenizi, kısaca her şeyinizi kaybedebilirsiniz. Diğer taraftan her kayıp hanemize bir tecrübe notu düşmemize sebep olmalıdır. Yapılan hatalı öngörülerin telafi edilmesi ve bundan sonra yapılacak olan öngörülerin daha isabetli yapılması gerekir. Geçmiş iyi okunmalıdır.
  

 
Toplam blog
: 72
: 918
Kayıt tarihi
: 29.06.08
 
 

1971 İzmir doğumluyum. Strateji, Taktik Felsefe, İşletme, Liderlik, Kalite Güvence Sistemleri, El..