Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '11

 
Kategori
Güncel
 

Onikiye oniki kala…

Onikiye oniki kala…
 

Her yıl Mart ve Nisan ayları muhasebecilerin ter döktükleri aylardır. Tabiri caiz ise bu aylarda kırkayağımız bir pabuca girer. 

Bu yıl ise iş yükümüzü ağırlaştıracak âdeta belimizi bükecek iki ağır iş daha eklendi. Birisi işletmelerin kesin mizanlarının elektronik ortamda gönderilmesi diğeri ise Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırılması olan 6111 sayılı Torba Yasa’nın aynı tarihlere denk gelmesi… 

Meslek mensuplarının üzerindeki beyanname yükünün tam anlaşılabilmesi için burada Nisan ayına ait beyannamelerin bir listesini ve tarihlerini dökmek zorundayım: 

- KDV Beyannamesi 

- Muhtasar Beyanname 

- Damga Vergisi Beyannamesi 

- Kurumlar Vergisi Beyannamesi 

- Kesin Mizan Bildirimi 

- Ba Formu 

- Bs Formu 

- Kurumlar Vergisi Matrah Artırımı 

- Ortaklar ve Kasa Hesabı bildirimi 

Bunların dışında SGK bildirimlerini de ekleyecek olursak nasıl bir beyanname denizinde boğulduğumuzun daha iyi anlaşılacağını ümit ediyorum. 

Hal böyle olunca İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), bağlı bulunduğu Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği (TURMOB) kanalıyla, Nisan ayında meslek mensuplarının bürolarındaki iş yoğunluğu nedeniyle süre uzatımı için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na müracaat etmiştir. 

Gelir İdaresi’nin ilk verdiği alaycı cevabı sineye çeken ve var gücüyle gecesini gündüzüne katarak beyanname göndermeye çalışan meslek mensupları, Gelir İdaresi’nin ikinci cevabıyla âdeta şaşkına dönmüştür zira idare beyanname verme süresini 29 Nisan 2011 tarihine kadar uzatmıştır. Uzatmıştır uzatmasına da sürenin bitmesine yani gece yarısına tam 12 dakika, yanlış görmediniz, yazıyla yazıyorum ve de altını çiziyorum, ONİKİ DAKİKA kala, saat 23, 48’ de beyanname verme süresini uzatmıştır. 

İSMMMO’nun web sayfasında, siyah başlık altına duyurulan süre uzatımı için ne yazık ki İdareye teşekkür edemeyeceğiz. Gelir İdaresi’nin, yaklaşık 40 bin civarında üyesi ve binlerce stajyeri olan, Türkiye’nin en büyük meslek odalarından birisine uyguladığı bu davranışın cevabını tarih elbette verecektir. Bizler, gece yarısına 12 dakika kala aldıkları bu karar ile Türkiye’nin ilkleri arasında yer alma başarısını gösteren İdare yöneticilerini kutluyor. Siyasi iktidarın bu müstesna Kurumunun daha da anlamlı ilklere imza atmalarını diliyoruz… Ve diyoruz ki; 

Cumhuriyetin belki de son kalelerinden olan TURMOB ve onun lokomotiflerinden olan İSMMMO mensuplarının arasında, gece yarısına 12 dakika kala, hâlâ mükelleflerinin beyannamesini gönderemeyecek “sorumsuzlukta” bir meslek mensubunun yer aldığını düşünmüyoruz… 

Tülay Hergünlü 

SMMM 

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..