Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '15

 
Kategori
Haber
 

Onlara ihtiyacımız var. Nerede o süper ve efsane valiler, nerede?

Onlara ihtiyacımız var. Nerede o süper ve efsane valiler, nerede?
 

Bartın Valisinin gemicikleri var. Irmaklarda gondol veya saltanat kayıklarından hangisini işletecek.? Turisti kalbinden vuracak.


O, Türkiye’nin şövalye valisiydi. O, bir turizm monitörü idi. O bir hudut tanımaz,, turizm uğruna valiliğini tehlikeye atabilecek bir yapıya sahipti. O’nun ismi Özer Türk’tü.  Karşısına devletçe çıkarılan manialara rağmen bir şövalye gibi yaşadı, ve bir şövalye gibi de ölmesini bildi.

SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLARADA KALAN VALİ ÖZER TÜRK. BOYU 1, 92 İDİ. BİZ BİR MAKALEMİZDE BOYUNU  3 SANTİM EKSİK YAZINCA, TEKZİP GÖNDEREREK CEVAP VERMİŞTİ: " bOYUM 1,92 DİR DİYE

         Kendisini, Kuşadası Kaymakamı iken tanıdık. O, yöre halkına turizm bilinci aşıladı ilkten. Deniz turizmi, yazlık turizmi derken,  Türkiye’nin ilk tatil köyü Kuştur ve Ömer Tatil Köylerini kurdu. Sonraları Fransız Tatil Köyü, Akyarlar’a el attı. Buraların hiç birinde, kendisinin ve  yakınlarının bir tek mesken bile edinmedi. Ayrıca Efes ve Meryemana’yı ön plana çıkardı. Türk turizmcisine, turizmden ekmek yedirmek için Türkiye’de, turizmin temellerini attı

SADRAZAM ÖKÜZ MEHMET PAŞANIN , KUŞADASINDA 1619 DA YAPTIRDIĞI BU GÜNKÜ KERVANSARAY' A EL KOYAN O ZAMANIN KAYMAKAMI ÖZER TÜRK, BANA BU RESMİ ÖZEL OLARAK VERMİŞ VE " SAYIN CELLEK. BU RESMİ ELİNDE İYİ TUT. GÜNLERDEN BİR GÜN LAZIM OLACAK " DEMİŞTİ. BU RESİMDEKİ VİRANE KERVANSARAY, BU GÜN DİLLER DESTAN (altta) BU RESMİN SAĞINDAKİ MERDİVEN, ALTTAKİ RESİMİN SAĞINDA DA VAR. ÇÜNKÜ MUAZZAM RESTORA EDİLDİ.

 

Bafa Gölü, Milli Park, Kısmet Otel, Kervansaray’lar onun zamanında ortaya çıkarıldı. Yıllar yılı buralarda turizm yapıldı. Turizm patlamaları Kuşadası’nda yaşandı.

Özer Türk’ün adı, Kuşadası’nda Stadyuma verildi. Şimdi ise her yıl vefalı K. Adalılarca anılmakta ve aile bireyleri ile bir araya gelinmektedir.

İŞTE BU GÜNKÜ KERVANSARAY

         Bu turizmin temelleri atılırken  hükümet ne yapıyordu? 1973 de zamanın İçişleri Bakanlığına yanıtlanması isteğiyle Muğla Mv. Ahmet Buldanlı, Vali Özer Türk için soruyordu: “ Bir valinin kamyon veya kamyonetle bir kısım personeli evlerinden  almak için şoförlük yapması caiz mi? Vali’nin ARTUR ‘la ne işi var? Burası resmi kuruluş mudur? İşleri öteleyerek mesaisini turizme vermesinin hikmeti nedir?   2500 ortaklı, inşaat şirketinin hesaplarını tutmak, mektup yazmak işleri ile bu valinin uğraştığından haberiniz var mı?”

         Türkiye, onun sayesinde Turizmden haberdar oldu. Ama geri kafalılar, “ turizm ahlak götürür” diyeni de çıktı. O vekil gibi tekere çomak sokanı da çıktı. Ama o, bir köyden Kuşadası yarattı. Vali Özer Türk, Burhaniye’de AR-TUR yapı kooperatifini kurmaktan ayrı olarak , Sason’a su getirmesi, Varto’ya yaptığı hizmetleri unutulmadı.

Dahası var. Saymakla bitmez. Limana giren her geminin milliyetini, balkonundan seyreder,  ona göre rıhtımda milli kıyafetlilerimizce insanlar karşılanır, başta kendisi de devreye girerek, nefis Fransızcası ile “hoş geldin” derdi turistlere.

                                                                                                 Y O R U M S U Z

         Türkiye’de bir de, sıra dışı fikirleri olan,enerji sahibi, kişiliği, ile öne çıkmış, bir Vali vardı: “ Recep Yazıcıoğlu”

        Her gittiği ilin ardından, ismi yollara, köprülere, kültür merkezlerine verilen bu vali, “Rafting” leriyle ün kazanmakla kalmadı, turizme de çığır açtı.

         Sistemi sık sık ağır olarak eleştiren bu vali de “ Süper vali” olarak anılıyordu ve turizmde liderdi. Kıyı şehirlerimiz, bu iki validen başka turizmci vali görmedi.

         Bu iki vali, bacasız sanayini, halka tanıttılar, sevdirdiler ve ortaya koydular. Kimi hükümetler, bu durumlara nane oldular, estek, köstek derken, tekere çomak soktular. Turistlerin kıyafetlerine karışıp, hoparlör ile 3 dilden, “etek boylarının” ölçüsünü vererek, bizleri dünyaya rezil ettiler.

         Kıyı illerimizin halkı, bu Süper ve efsane valileri, minnetle, şükranla anıyor her an için.

         Diyoruz ki, turizm valileri bölgeye göre ayrılmalı ve ihtisas sahibi olanlar turizmle uğraşmalı, o yerden sorumlu olmalı. Güzelcehisar’daki lav kayalıkları, 80 milyon yıllık . Türkiye Cumhuriyeti 92 yıllık. Eeee? Şimdiye kadar keşfedilip, niye turizm sahnesinde yer almadı bu kayalıklar?

         Bir doğal anıt. Volkanik olay, Karadeniz’i, Batum’a kadar, bu günlere kadar geldi. Ortadaki menünün suyuna, daha ekmeğimizi bile bandıramadık. Bol bol afişlerini bastırdık. Pumpum çorbasını içtik, yan gelip yattık. Bartın’daki başımıza yıkılmak üzere olan ahşap evlerden korunmak için SİTkanununun esiri olduk. Kendiliğinden yıkılsa da kurtulsak derken, kendiliğinden yıkılanlara içten içten sevindik.

         Güzelcehisarın fahri turizm elçileri var karıkoca. Dilek Mehmet Gölbucaklı çifti. Diyorlar ki: “ Bu gerilimle birlikte kayalar çatlamış  Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir. Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 cm olup, boyları 30 metrenin üzerindedir.

         Kuzey İrlanda, İskoçya ve Amerika-Kalifornia da bulunuyor. Ancak: dünyanın bu bölgelerindeki lav kayalıkları, gerek dünya kültür mirası olarak kabul edilmeleri ve gerekse her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Umarım bir gün, buraya da gerekli önem gösterilir ve insanlar, milyonlarca yılda oluşan bu doğal güzellikleri izlemek üzere, yöreye akın ederler

         BARTIN VALİSİ  N'APIYOR ?  Valla, iyilik sağlık. Bartın'ı turizme kazandırmağa çalışıyor. Elinin altındaki lav kayalıkları şimdilik beklemede mi acep_? Bilmiyoruz. Yazdık, çizdik, cevap alamadık. Burdan soruyoruz: " Sahi, lav kayalıkları işi n'olacak?" Ama, onun şimdi gemicikleri var. Yerine göre ırmaklarda saltanat kayıkları, olmadı mı İtalyan usulü gondollarla tuirzm yapacak. Hadi hayırlısı.

         Turizm Müdürümüz Fuat Dursun, bölgenin video ve fotoğraf çekimlerini yapacaktı. Ne oldu?  Haber alsak da sevinsek. Sonbaharda oralarda deniz sakinleşir. Aman o resimleri çektirsin."Şimdilik dursun" demesin.

         TANITMA, ATILIMLA BAŞLAR: Aynı şekilde azgın dalgaların dövdüğü bu lav sütunlarının, fon müziği eşliğinde dalgaların boyunun inişi ve çıkışıyle paralel seslendirilebilir, video çekimleri yapılırsa, fuarlarda da bu konu perde kurularak gösterilirse, Boğaz köprüsündeki gibi gece de ışıklandırılsa olmaz mı?

         El alem bu lav kayalıklarını turizm adına görücüye çıkarıyor, para kazanıyor. Biz ise, konuyu rutin işlerin içine sokmuşuz “Dur bakali” diyoruz.

         Yine diyoruz ki, Karadeniz’de turizm kısadır. Dolu dolu geçmesi ve arayı kapatması için, turizm potansiyelini artırmak lazım. Elde un var, yağ var, ateş de var. neden işi, rutinden çıkarıp işler hale koymuyoruz?

         Turist, kum, güneş ve denizden bıktı. 80 milyon yıllık bir tarihe dokunmak istiyor. Baş başa resim çektirmek istiyor.

         Önümüzdeki fuarlarda turizmcilere çok işler düşüyor. İşin peşini bırakmamak lazım. Daraldıkça, yakaladığımız turiste o çorbamızı dayıyoruz. Turist, “pumpum’dan, “halışka’dan”, “şapşap köfteden” anlamaz . O, bu kısa seyahatine, çok şeyler sığdırmak ister. Konu, uluslar arası fuara taşınmalıdır. O yörenin turizm kalkınmasının önü açılmalıdır. Halen uygulanmakta olan  çay kahve, ayran gazoz edebiyatına, salaş bırakılan sözüm ona turistik mekanlara, son verilmeli, oralara turistik kazanımlar sağlanmalıdır. Geçmişteki valilerden ders alınmalıdır.

         Evet, evet, kimse alınmasın: “Süper ve efsane valilere ihtiyacımız var!” Nerelerdesiniz?

ÖZER TÜRK. DEVRİNİN HEM SÜPER HEM EFSANE VALİSİYDI. TÜRKİYEYE TURİZMİ ÖĞRETTİ.. TÜRKİYENİN İLK TURİM MONİTÖRÜ,  MADALYALI ŞÖVALYE VALİMİZ.

GÜZELCEHİSAR. BARTINLI OLMAYAN BU GÜZELLİKLERİ BİLMEZ..kARŞI SAHİLDE GÖRÜNEN, LAV KAYALIKLARININ BAŞLANGICI.

GÜZELCEHİSARDAKİ GÖLBUCAKLILARIN KONUK EVİNDEN  BİR ENSTANTANE. KARŞIDA GÖRÜLEN, LAV KAYALIKLARININ BAŞLADIĞI DENİZ GÖRÜLÜYOR

BÖLGEENİN TURİZM VE KÜLTÜR MÜDÜR FUAT DURSUN. BU SIRALAR GÜZELCEHŞİSARI, VİDEO VE KAMERAYA ALDIRACAK. TANITIUM İÇİN İLK ADIMLARINI ATACAK. LAV KAYALIKLARI IŞIKLARLA AYDINLATILACAK. TIPKI BOĞAZ KÖĞPRÜLERİNDE OLDUĞU GİBİ. LAV KAYALIKLARI, FOTOĞRAFLARLA FUARLARA TAŞINACAK.

TURİZMCİ VALİ ÖZER TÜRK, KUŞADASINDA KAYMALAKALIK YAPTIĞI YILLARDA BİR MERASİMDE.. GÖĞSÜNDEKİ  ŞÖVALYELİK VE TURİZM NİŞANI İLE

GÜZELCEHİSARIN DİLLERE DESTAN LAV KAYALIUKLARININ, GÖLBUCAKLILARIN MEKANINDAN GÖRÜNÜŞÜ.

İŞTE DINI SIK SIK ANDIĞIMIZ GÖLBUCAKLI ÇİFTİ. GÜZELCEHİSARIN FAHRİ TURİZM ELÇİLERİ. BU BELDENİN TURİZME AÇILMASINI  İSTİYORLAR.  ÇAYOCAĞI RUHSATI İLE TURİZMCİLİĞE SOYUNAN ESNAFIN,  TOZTOPRAKLI ÇADIRLARDA TURİSTE MAHÇUP OLMANIN IZDIRABINI YAŞIYORLAR.

KUŞADASI HALKI, KADİRŞİNASTIR. kAYMAKAMLARI ÖZER tÜRK İÇİN HER YIL ANMA GÜNÜNDE, öZERİ tÜRK'ÜN EŞİ eDİZ tÜRK, KIZLARI öZDEN VE gÜLDEN İLE BİR ARAYA GELİRLER. RESİMDE BÖYLE ANMA MERASİMLERDEN BİRİ GÖRÜLÜYOR.

BALIKESİR VALİLİĞİ SIRASINDA AR-TUR DAKİ TATİL KÖY FİKRİYLE SAYISIZ KONUTLAR YAPTIRAN, TEŞVİK EDEN VALİ ÖZER TÜRK ÜN, ŞİRKETİN GİRİŞ KISMINDA VALİLERİ İÇİN BİR ANIT BÜST YAPTIRDILAR.. EMEĞE, İNSANLIĞA, TURİZME SAYGI OLARAKTAN.

BARTIN GÜZELCEHİSARA BİR BAKIŞ

GÜZELCEHİSAR'DA GÜNEŞ BÖYLE BATIYOR DAİMA. ACABA DİYORUZ  YETKİLİ VE ETKİLİ KİŞİLER, BU GÜNEŞİN BURADA BÖYLESİ ETKİLİ OLARAK BATTIĞINI BİLİYORLAR MI? BİLENLER PARMAKLARINI KALDIRSIN.

AKYARLAR-MUĞLADA BİR TATİL KÖYÜ. VALİ ÖZER TÜRKÜN ESERİ

KUŞADASINDAKİ ÖMER TATİL KÖYÜ. BURAYI TURİZME AÇALIM DİYE VALİ ÖZER TÜRK NEREDEYSE YALVARMIŞTI BURANIN SAHİBİ ÖMER AĞAYA. ÇOK İYİ ARKADAŞ OLMALARINA RAĞMEN. SONUNDA, GÖBEĞİ ÇATLASA DA, ÖMER AĞAYI İKNA ETTİLER.

ESERLERİ SAYMAKLA BİTMEZ.ÖZER TÜRKÜN, TURİZMDEN BAŞKA BİR ŞEY BİLMEZDİ.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..