Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '11

 
Kategori
Meslekler
 

Onlarda ülke yönetiyor bizimkilerde, manzara ortada

Onlarda ülke yönetiyor bizimkilerde, manzara ortada
 

Google`dan aldim


Bazı meslekler vardır ki, insanı o mesleği seçeceğine pişman etmiştir. Sorun mesleğin kendisinde değil ülkeyi yöneten çapsız yöneticilerin mesleklerin önemini kavrayamamış olmalarından, mesleklerin saygınlığını koruyacak düzenlemeleri yapmamalarındandır. Bunlardan birkaçını irdeliyecek olursak;

Öğretmenlik, insanın çocukluğundan beri hayal ettiği saygın bir meslek, gerekli eğitim alındiktan sonra, sira goreve baslamaya geldiginde(aslinda bir turlu baslanamadiginda) kazin ayaginin hic de oyle olmadigi fark ediliyor. Layik gorulen uc kurusluk maas ile bir taraftan gecinmeye calisirken diger taraftan ulkenin gelecegini insa etmeye, yani ulkeyi yonetecek kisileri yetistirmeye calisacaksiniz. Surekli degisen egitim mufredati, her sene degisen ve bulunamayan ders kitaplari, gelecekte hic bir ise yaramiyacak bilgilerle doldurulmus derslerle ogrencilerinizi egitmeye calisirken, milli egitimin sacma sapan uygulamalari ilede mucadele etmek zorunda kalacaksiniz. Hele okul muduru koltugunu seven biri ise Allah yardimciniz olsun.

Burokrat, Iyi bir egitim aldikdan sonra devletin bir kurumunun basina gecmissinizdir. Ya da bir ilceye kaymakam, bir ile vali olmussunuzdur. Idealleriniz vardir, heyecanlisinizdir, gorev aski ile yanip tutusursunuz. Vataninizi ve milletinizi cok seviyorsunuzdur. Makaminiza oturursunuz,  yasaminizin buyuk bir bolumunu yonettiginiz kurumun yada ilin gelismesine katkida bulunmaya ayirirsiniz. Gorev yaptiginiz sure icerisinde iktidar partisi ve muhalefet partisi yonetimlerinden ya birileri icin yada yakinlarinin cikarlari icin arkasi tukenmeyen ricalarla mucadele ederken diger taraftanda vicdaninizin sesini dinlersiniz.. Taki iktidar partisi degisinceye kadar iktidarin degismesi ile sizinde gorev yeriniz degisir. Gorev yaptiginiz sure icinde yasadiginiz sikintilar yaniniza kar kalir. Sizin yerinize sen cok yasa padisahim diyecek biri gelir, sonrada devletin o kurumundan hayir beklenir.

Emniyet gorevlisi, sinavlari kazandiktan sonra hayal ettiginiz polislik meslegine nihayet baslarsiniz. Amaciniz adaleti tecelli ettirip, halkin guven icerisinde yasamasini saglamaktir. Goreve baslarsiniz yasa disi bir vaka yasanmistir. Yapilan tetkikler neticesinde suclunun pesine takilirsiniz atlattiginiz badireler neticesinde measi arkadaslarinizla birlikte sucluyu yakalarsiniz. Gorevinizi yapmanin mutlulugunu yasarken bir telefon gelir,  suclunun birakilmasini dosyanin ortadan kaldirilmasini ister telefondaki kisi, nedeni suclu kendini adam yerine koyan birinin yakinidir. Yapilacak iki secenek vardir, birincisi sucluyu salivermek,  insan kendine nasil saygi duyar ozaman o sizin sorununuz. Ikinci yol ise yasalari uygulamak, bunun neticesi gorev yeri degisikligi olabilir. Iste adaleti uygulamak ve guvenligi saglamak icin kurulan devletin kurumlarinin durumu budur. Soz konusu mevzuu o kurumda amir iseniz gecerlidir eger siradan polis iseniz zaten sizin soz hakkiniz bile yoktur.

Ciftcilik, eger ciftci iseniz Insan oldugunuzu secim donemlerinde hatirlarsiniz, geri kalan sure icerisinde sizin varliginizdan devletin haberi olmaz. Kendi kaderinizle basbasasinizdir. Amaciniz sadece ailenizin gecimini saglamaktir baska hicbir luksunuz yoktur. Uretiminizi direkt etkileyen etkenler yuzunden urununuzu ekerken elde edeceginiz mahsulu borcunuza karsilik degerlendireceksinizdir. Sebep mazota, gubreye ve ciftciye verilen kredininin faizinin yuksekligindendir. Yani nerede olursaniz olun ulkeyi soyanlarin ve soyulmasina goz yumanlarin faturasini siz odersiniz.

Ogrencilik, (meslek degil zorunluluktur) gercegi gozardi etmemek icin deginmek zorunda kaldim.

Cocuklugunuzdan beri aile icinde yasadiginiz sikintilar sizi bu kader yazgisini degistirmeye zorunlu kilmistir. Cocuklugunuzu ve gencliginizi ders calisarak gecirirsiniz amaciniz hayalinizdeki meslegi hayata gecirmektir. Butun zorluklari yenerek universite sinavlarini kazanip istediginiz bolumu kazanirsirsiniz. Her turlu sikintinin ustesinden gelerek universiteyi bitirisiniz. Oda ne ortada biransinizla ilgili hicbir ihtiyac yoktur. Cektiginiz onca sikinti bosunadir. Her isi yapmaya hazirsinizdir ama ortada is yoktur.

Ornekleri cogaltmak mumkundur ama yazinin sikinti vermemesi icin burada noktayi koymak istiyorum. Manzara budur, manzaranin degismesinin mumkunati yoktur.

Devlet mali deniz yemeyen domuz anlayisini bu milletin diline perecenk edenlerin kulaklari cinlasin.

Ne kaa ekmek okaa kufte

 
Toplam blog
: 377
: 711
Kayıt tarihi
: 05.08.06
 
 

Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorum. Dünyada bütün canlıların yaşam hakkı olduğuna inanıyorum...