Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '13

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Online Alışveriş Sektörü hızla büyümeye devam ediyor

Online Alışveriş Sektörü hızla büyümeye devam ediyor
 

online alışveriş


Online alışveriş sektörü şüphesiz olarak altın çağını yaşıyor ve hızla büyümeye de devam ediyor. Gün geçmiyor ki yeni bir online alışveriş sitesi açılmasın, bu kadar bolluk içerisinde potansiyel müşteriler nereden alışveriş yapacaklarını şaşırmış bir vaziyette olsalar da, aynı zamanda alışveriş siteleri arasında büyük bir fiyat rekabeti yaşandığı için kullanıcılar genel olarak bu durumdan memnun.

Online alışveriş bu boyutlarda olmasa da aslında her zaman hayatımızda olan bir kavramdı. İnsanlar online alışverişi daha çok birkaç büyük e-ticaret sitesi aracılığıyla gerçekleştiriyorlardı. En çok satın alınan ürünler ise genelde Notebook, Telefon gibi elektronik ürünlerdi. Bu denli büyümesinin nedeni ise şüphesiz teknolojideki büyük gelişimler ve internet kullanımının tavan yapmasıdır. Ayrıca akıllı telefonların internet kullanımını artırması ve online alışveriş konusunda pozitif bir etki yarattığını da söylemeden geçmek olmaz. İnternet üzerinden alışverişin bu kadar artmasının tek nedeni tabii ki sadece internet kullanımının artması değil, online alışveriş aynı zamanda büyük bir rahatlık ve kolaylığı da beraberinde getirdi; örneğin mağaza mağaza gezmek yerine birkaç dakika içerisinde istediğimiz tüm ürünlere evimizin rahatlığında ulaşabilir olduk. Ürün çeşitliliği maksimum boyuta ulaştı, artık elektronik ürünlerden giyime, hatta yiyeceklere kadar birkaç tıklamayla ulaşabilir olduk. Tabii bu durumun eksi tarafları da yok değil ancak genel olarak baktığımızda insanların halinden memnun olduklarını söylemek zor değil.

Online alışveriş sektörü sadece büyümekle kalmadı aslında, aynı zamanda farklı kategorilere ve alanlara yayıldı ve yapılmaz denilenler yapıldı, tutulmaz denenler tutuldu. Örnek vermek gerekirse; çok değil birkaç sene öncesine kadar giyim alışverişlerini internetten yapacağınız aklınıza gelir miydi? Giyim alışverişi genelde çok sayıda kıyafetin denenip sadece birkaç tanesinin alındığı bir alışveriş şekliyken, insanların sadece fotoğraflara bakarak giyim ürünlerini direkt olarak satın alması size de ilginç gelmiyor mu? Bu durum ilginç olmasına ilginç ancak altında yatan sebepleri de yok değil; bu konsepte karşı çıkan çok sayıda insan olmasına rağmen, şöyle de bir gerçek var ki internetten alışveriş yapmanın maliyeti çok daha düşük. İnsanlar mağazalarda oldukça pahalı olan ürünleri, internetten çok daha ucuza alabilmenin keyfini yaşıyor, ayrıca giyim üzerine olan alışveriş siteleri genelde ücretsiz iade veya değişim imkanı sunuyor, böylece insanların kaybedeceği bir şey olmayacağından kıyafet alışverişini internetten yapmak gayet normal karşılanıyor. Şunu da eklemek zorundayım ki insanları hiç düşünmedikleri bir konseptte alışverişe sürüklemek büyük bir ticaret başarısıdır, yani giyim alışveriş sitelerinin de hakkını yememek gerekiyor.

Online Alışverişe Fırsat Sitelerinin Büyük Katkısı

Fırsat siteleri, büyük markaların % 90’a varan indirimlerle satıldığı e-ticaret siteleri olarak biliniyor. Aslında normal mağazalardaki outlet konseptine benzer bir mantıkta çalışıyor fırsat siteleri, tek fark indirimlerin çok daha büyük olması. Belli ölçülerde ve kısıtlı bir zaman diliminde kampanyaya giren ürünler büyük indirimlerle satılıyor ve kapış kapış satılıyor.

Fırsat siteleri online alışveriş sektörünün sadece büyümesine değil aynı zamanda kategori bazında genişlemesine de etki etmiş ve büyük katkı sağlamıştır. Çünkü fırsat siteleri genelde giyim sektörü üzerine çalışıyor ve bu alan fırsat siteleri ile birlikte hem büyümüş hem de insanlarda ‘’ Evet, internetten giyim alışverişi yapılır. ‘’ kanısını ortaya çıkarmıştır. Benzer konseptteki şehir fırsatı siteleri ise çok farklı kategorilerdeki ürünlerin çok ucuza satılmasını veya indirim sağlanmasını sağlamış, böylece internet üzerinden alışveriş yapılan alanlar iyice genişlemiştir.

Online Alışveriş Yapmanın Sakıncaları

İnternet devrimi yaşadığımız çağımızda online alışverişin büyümesi şüphesiz olarak olumlu bir durumdur. Ancak bazı sakıncaları da yok değil! Bu alandaki büyüme bir ‘’Online alışveriş çılgınlığı’’ oluşturmuştur; alışveriş yapmak iki elin ucunda olunca, üzerine birde kredi kartı ve taksit imkanları derken gerekli gereksiz her şey alınır olmuş ve kredi kartı ekstreleri iyice kabarmıştır. Bir de teknolojik açıdan bakacak olursak, internet çağının problemi olan sosyalleşmenin azalması da yine olumsuz bir durum olarak göze çarpıyor.

Bütün olumlu ve olumsuz yönlerini bir kenara koyarsak online alışveriş sektörünün daha da büyüyeceği kaçınılmaz bir gerçektir. Bizlere de keyifli alışverişler dilemek düşer…

 
Toplam blog
: 3
: 30842
Kayıt tarihi
: 04.08.10
 
 

1982 doğumlu koç burcuyum. Meslek olarak uluslararası işletmecilik, hobi olarak ise web tasarım, ..