Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '11

 
Kategori
Seçim
 

Önseçim Trabzon CHP’de Örgütü diriltti !

Önseçim Trabzon CHP’de Örgütü diriltti !
 

CHP hayli uzun aradan sonra 29 ilde önseçim yaptı. 

Trabzon’da da 7500’e yakın CHP üyesi, 15 aday adayının sırasını belirlemek amacıyla geçtiğimiz Pazar günü sandık başına gittiler. 

Benim de izlediğim Trabzon’un merkezindeki önseçim, 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu’nda yaklaşık 2400 üyenin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Sonuçta bir seçim sözkonusu olduğundan, üyelerde ve adaylarda tatlı bir heyecan göze batıyordu. 

Genel merkezin tekelinden kurtulmanın, bir vesayetten çıkmanın, demokratik mekanizmayı çalıştırmanın, yerel öncelikleri harekete geçirmenin keyfini çıkardı partililer ve adaylar. 

Hayal kırıklığı yaşayanlar olsa da, Trabzon’da CHP’nin aday adayları büyük bir olgunluk ve erdem içinde sonuçlara rıza gösterdiler. 

Çünkü her zaman en kötü önseçimin, en iyi genel merkez sıralamasından daha iyi olduğunun bilicindeydiler. 

Trabzon’daki önseçimin galibi yıllarca Akçakale Belediye Başkanı olarak CHP’de siyaset yapan İnş. Yük. Müh. Ali Türen Öztürk oldu. 

Üyelerin oylarıyla Beşikdüzü’nün etkili isimlerinden Sedat Gözaçan ikinciliğe, Trabzon Belediye Meclisi’nden istifa ederek yarışa giren Harita Mühendisi Güzide Önsel Uzun üçüncülüğe, gençlerin favorisi Mak. Müh. Ahmet Kaya dördüncülüğe, Eski Tonya Belediye Başkanı Ali Koç da beşinciliğe getirildi. 

Kabul etmek gerekir ki önseçim takviminin geç açıklanması birçok aday adayının aleyhinde oldu. 

Trabzon’dan seçime giren Av. Haluk Pekşen bu takvimin en mağduru olan kişi olarak anımsanacaktır. 

Sayın Pekşen birikimi, projeleri, vizyonu ve karizmatik özellikleriyle TBMM’ne en çok yakışan aday olarak dikkati çekse de, yarışa girdiğinde üyelerin çoğunluğu “rezerve” edilmişti. 

Medyayı etkili olarak kullanan Av. Pekşen, CHP’nin yeni programlarını, kendi yerel projelerini, yönetici kalitesinin nasıl olabileceğini geniş bir hayran kitlesi oluşturarak, partililerine de unuttukları güveni geri kazandırarak anlattı. 

Ancak üyelerle yakın temas konusunda zamana yenildi. 

Önseçim esnasında herkes ondan saygı ve sevgi ile bahsetse de, partilileri geç kaldığı vurgusunu paylaştı. 

Doğrusu imkân varsa Sayın Pekşen CHP’nin siyasetine destek olduğu Ankara’dan milletvekili seçtirilmelidir. 

Hem ülkemizin hem de CHP’nin onun birikimine, enerjisine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. 

Önseçimin galibi Ali Türen Öztürk, programlı çalışmanın, insanlarla sosyal hayatın her alanında birlikte olmanın, dar kadrocu olmamanın karşılığını aldı. 

Şimdi 12 Haziran seçimlerinde özellikle Akçaabat, Düzköy, Tonya, Çarşıbaşı gibi ilçelerde partisinin oylarını artırarak, kendisinin de TBMM’ne gitmesinin mücadelesini yürütecektir. 

Sıralamada üçüncü sıraya oturan Sedat Gözaçan’ın İl Genel Meclisi Üyesi olarak ortaya koyduğu performans, Ali Türen Öztürk’ün enerjisi ile birleşebilirse ortaya çıkabilecek sinerji 3. Vekilin bile yolunu açabilecektir. 

Listeye dördüncü sıradan girebilen Güzide Önsel Uzun, seçilme şansı olmasa da kadınların siyasal mücadeledeki etkinliklerinin ciddi bir sembolü olarak öne çıkmalıdır. 

Yine listenin beşinci sırasında yeralan Ahmet Kaya, gençliğin ve kadınların destek verdiği bir siyasetçi olarak, siyasetin bir maraton olduğu gerçeği ile hareket ederse, geleceğin listelerinde mutlaka daha iyi bir yer edinecektir. 

Son sıradaki Sayın Ali Koç’un ortaya koyduğu başarı, belediye başkanlığı dâhil siyasette geçen yılların boşa harcanmadığının işaretidir. 

Diğer aday adaylarının aldıkları oy sayısı, önseçimin bıçak sırtında sonuçlandığını göstermesi açısından önem taşıyor. 

Demek ki üyeleriyle daha çok ilgilenen, onların yaşamında ve zorluklarında daha fazla yeralan adaylar, sıralamanın yazgısını değiştirebileceklerdir. 

Listeye giremeyen CHP milletvekili aday adaylarının seçilememenin verdiği bir burukluk içinde olmaları son derece normaldir. 

Ama yıllarca mahrum kaldıkları önseçim gibi bir demokratik mekanizmaya kavuşmaları, seçilememenin psikozundan daha değerli olmalıdır. 

CHP’liler hasret kaldıkları iktidara hiç bu dönem kadar yakın olmadılar. 

Onun için kenetlenmek, kişisel hırslara yenilmemek lazım. 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..