Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '13

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Onsekiz Ay

 

Çocuğunuzun  duyguları da  gelişiyor

Belki de farkındasınız çocuğunuz bu  aralar çok yoğun ve değişken hisler gösterebilir. Aniden çok heyecanlandığını, hüsrana uğradığını, mutlu olduğunu, kızdığını veya korktuğunu görebilirsiniz. Her seferinde bu  duyguların ismini söyleyerek bunların  anlamını öğrenmesine yardım edebilirsiniz. Korktun  galiba, çok  mu  sevindin  gibi.Bir kutu açılmadığında veya bir araba yürümediğinde sizin ufaklık onu düşürebilir veya kızgınlıkla atabilir. Böyle  bir  durumda, oyuncağın çalışmaması seni kızdırdı biliyorum diyebilirsiniz. Bu kelimeler çocuğunuzun öfkesini anladığınızı gösterir. Aynı zamanda bu kelimeler kendisinin de hislerini anlamasına yardımcı olur.

 


Bununla nasıl başa çıkacağını gösterin. Ona oyuncağın nasıl çalıştığını gösterin, oyuncağı değiştirin veya onu sevecen bir şekilde tutun. Duygularına dikkat ettiğinizi,  değer  verdiğinizi  görecek ve onlarla başa çıkmayı öğrenecektir. Sağlam bir temel oluşturmasını sağlamanız  çok önemlidir. Çocuğun hislerini anlaması ve onlarla baş etmesi seneler alabilir ama sizin bu  yaşlardaki yardımınız onun öğrenmesini kolaylaştıracaktır.

 

 

Özgüven erken kazandırılmalı 

Çocuğunuzun özgüveni onun kendi hakkındaki düşünce, his ve fikirlerinden oluşur. Bunların tümü kendisinin ne kadar önemli, sevgili ve muktedir olduğu yönündeki fikirlerini şekillendirir. Çocuğunuzun sizin için önemli olduğunu bilmesine yardım edin. Çocuğunuzun kendisi hakkındaki görüşü – özgüveni- sizin ve diğerlerinin ona karşı olan  davranışlarınıza göre belirlenir. Değer verdiği kişiler tarafından yetenekli ve değerli bir kişi olarak davranılırsa, kendisi de kendisinin değerli ve yetenekli olduğu görüşüne varır.

Ona özen gösterdiğiniz, onunla oynadığınız, onun büyüme ve öğrenme ihtiyaçlarına cevap verdiğiniz için sizin için ne kadar değerli olduğunu bilecektir. Aynı zamanda onun öğrenme ve yeni beceriler geliştirme kabiliyetine inandığınızı görür. Özgüveni geliştikçe sizin bu bakımınıza, yönlendirmenize ve saygınıza da yine ihtiyacı olacaktır. Yaptığını beğenmediğiniz zamanlarda bile onu sevdiğinizi bilmek isteyecektir. Ondan daha birçokşey beklediğinizi fakat yine de olduğu gibi onu sevdiğinizi bilmek ihtiyacındadır. 
Çocuğun özgüveni her kesim için geçerlidir. Bu sizin maddi durumunuz, eğitiminiz, sosyal sınıfınız veya mesleğiniz ile belirlenmemektedir. Çocuğunuzun kendisine güveninin temeli onun hayatının ilk yıllarında yapılanmaktadır. Anne baba olmanın en büyük ödevlerinden biri iyi bir özgüven oluşturmaktır.

Oyun zamanı

Oyun HER ZAMAN eğlencedir. Bu oyunların hem sizin için hem de çocuğunuz için bir eğlence olması gerektiğini unutmayın. Oyunu bir işe veya yarışmaya döndürürseniz, yeni yürüyen çocuğunuz oynamak istemeyecektir. Yeni şeylerde cesareti kırılabilir veya yenilgi hissine kapılabilir.  Ve bu olumsuz durum sizi ve yavrunuzu beraber alacağınız zevkten ve birlikte öğrenmekten men edebilir.

Oyunu siz ve çocuğunuz  birlikte istediğiniz zaman oynayın. Çocuğunuz sıkılmadan veya yorulmadan bırakın. Bu bazen bşir oyunu sadece 1-2 dakikalığına oynamak anlamına gelse bile. 

Hata veya yenilgiler için çocuğunuzu eleştirmeyin, çaba ve başarılarını övün. Oyunu daha zevkli bir hale getirmek için değiştirmek üzere hayal gücünüzü  kullanın, çocuğunuzun  da aynı şeyi yapmasına fırsat  verin. Oyuna heyecan katın fakat zorlamayın. Özellikle bu  yaşlardaki çocuklar  için oyun ve öğrenmek birlikte hareket  eder.  Dolayısı ile oyunu hafif, yaratıcı ve zevkli kılın.

 

Dr. Anıl Yeşildal
 
Bu videolarımız da  ilginizi çekebilir
 
Çocuk Beslenmesinde Balın Yeri
Sünnet İçin En Uygun Zaman
Sünnet Olurken Uyutma Şart mı?
Çocuklarda Diş Çarpıklığının Sebepleri
Diş Temizliği-Diş Fırçalama

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..