Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Onuncu Ay

Koşturmaya  hazır  mısınız?
Bu aylardan  itibaren, bebekler her  geçen  gün  biraz  daha  hareketli hale  gelirler. Dolayısı ile siz de sürekli bebeğin peşinden  koşturmak  zorunda  kalırsınız. Onların hareket kabiliyeti, hızlı emeklemeleri, hemen hemen her pozisyondan çarçabuk oturur vaziyete geçmelerinden, yürümeye kadar değişen  çok  geniş bir  yelpazeyi kapsar. Ne  yazık  ki  artık ona dur deme  şansınız  da  yok  gibidir. Güvenli sandığı  yerleri size  kantılamak istese  de asla güvenmeyin. Şimdi onun işi hareket etmek, araştırmak ve öğrenmektir. Sizin göreviniz ise her  an ondan bir adım önde olmaktır.

Yürüteç sorunu

Bence  bu  büyük  bir  sorun ve  ne  yazık ki birçok  aile sadece  hediye  edildi  diye  veya  bunun  faydalı  olacağını  zannederek bir  yürüteç  macerasına  atılabilir.  Oysa  yürüteç birçok  gelişmiş  ülkede kullanımı  yasaklanmış,  hiçbir  faydası  olmadığı  gibi  briçok  sakınca  doğurabilecek  bir  araçtır.  Öncelikle  çocuğun  yürümeye  erken  başlamsında hiçbir  katkı  sağlamaz. Sonuç  olarak, yürüteçler bebeklerin henüz hazır olmadığı bir şeyi yapmalarını sağlar,  gidemeyecekleri  belki  de  gitmeseler  daha  hayırlı olacak  birçok  noktaya  ulaşmalarını sağlar.  Ve özellikle merdiven başlarında veya mutfakta sıcak bir kaba yakın kullanıldıklarında, yürüteçler diğer oyuncakların sebep olabileceğinden çok daha ciddi kazalara neden olabilirler.

Bu örnekleri  gözünüde canlandırmakta  zorlanıyor  bile olsanız  ne  olur  bize  kulak  verin. Şurası bir gerçek ki yürüteçler bebeğin çok hızlı hareket etmesini sağlar. Çocuk ayakta dikilir vaziyette olduğu için, yüksekteki herhangi bir şeye uzanması daha kolay olur, bu erken beceri, bitmek bilmeyen merakla bir  araya  gelince,  yürüteç bebek için oldukça güvensiz bir ortam yaratılmasına  çanak  tutar.

Bebeğim emeklemiyor
Bu aya kadar bebeğiniz hala emeklemiyor veya bir şeye tutunarak  kalkamıyorsa bu durum sizi  endişelendirebilir. Durun  sakin  olun, çok hareketli olmayan ve sakince oturarak vakit geçiren sağlıklı, normal olan  birçok bebek vardır. Bu bebekler  genellikle kendilerinden daha hareketli bebekleri sürekli izleyip takip ederler ve onların  yaptıklarını ve çevrede  neler olup  bittiğini anlamaya çalışırlar.

Büyük ihtimalle sizin bebeğiniz de birden emeklemeye başlayacaktır,  ya da  hiç  emeklemeden  yürüyecektir. Tekrar hatırlatalım  ki bazı bebekler emeklemez, bazıları  poposunun üstünde hareket eder, bazıları karınları üzerinde sürünür ama yine de  bir  şekilde bir köşeden diğerine gitmeyi başarırlar. Bazıları da bir yere tutunarak etrafında dolaşır. Bu bebekler de bir kere hareket etmeye başladı mı, diğer bebeklerin birkaç ay öncesinden yaptıklarını kısa zamanda yapmayı öğrenirler. Tavsiyemiz: bebeğin peşinde koşmanız gerekmeyen bu zamanın tadını çıkarmaya bakın,  çünkü çok  yakında böyle bir lüksünüz  kalmayacak.  

Cee-baavv oyunu ve eşyanın kalıcılığı
Bu aylarda bebeklerin hafızasında büyük bir  gelişme vardır. Sizi görmese bile sizin orada olduğunuza dair kavrama yeteneği geliştirmiştir. Eşyaların sürekliliğini öğrenmeyi destekleyen bazı oyunları bebekler çok sever.

Şimdiye kadar bebeğinizle saklanıp ortaya çıkma oyununu (Cee-baavv) oynadıysanız pek yakında bunu o size yapacaktır. Birçok bebek en sevdiği battaniyeyi alıp üstünü kapatmayı ve tekrar açarak annenin gülen yüzünü görmeyi çok sever. Üstü kapalıyken “Nerede benim bebişim?” gibi bir şey söylemeniz çok hoşuna gidecektir. Eğer bir battaniye ile oyuna başlamıyorsa ellerinizi yüzünüze kapatarak oyunu başlatmayı deneyiniz. Kesinlikle sizi taklit edecek, çok eğlenecek ve de aynı zamanda öğrenecektir.

Bu bilhassa ayrıldığınız zaman faydalı olacaktır, böylece o  olmadan  da sizin başka  bir  yerde olabileceğiniz  kavramına  alışacaktır. Bir  yere  giderken her zaman gelip onu alacağınızı açıklamanız çok önemlidir.  Bu aşamayı sizin desteğiniz ve sevginizle aşacaktır.

Bebek Konuşması
Bebeğinizin ilk gerçek kelimesini duymak için belki 1-2 ay daha beklemeniz gerekebilir. Konuşamasa da sizin ile her zaman bir iletişim içinde olduğunu  unutmayın. Ve siz ve bebeğiniz onun ihtiyacı olan iletişim tekniklerini birlikte geliştireceksiniz.

Eğer bebek bir  yerde oturuyor ve kalkmak istiyorsa, bunu elleri ile ifade etmesini öğretiniz. Tabi ki onun istediğini kelimelere döküp dil ile iç içe olmasını sağlayın. “Tamam mısın? Kalkmak mı istiyorsun? İnmek mi istiyorsun? gibi.

Basit bir diğer  eğitim  yöntemi de  bay-bay ve el sallamadır. Bebek sizden ayrılırken ona el sallayın ve gitmekte olduğunuzu ve ona tekrar geleceğini söyleyiniz. Başlangıçta bebek de anladığını ve denemey çalıştığını gösytermek için o da gecikmeli el sallayabilir. Fakat zamanla sizinle birlikte el sallamayı  da  öğrenecektir.

Bu makalemizde ilginizi çekebilir

 

YÜRÜME GECİKMESİ

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..