Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Onur meselesi !...

SONUNDA bunu da gördük. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı, Ankara’da bir ziyaret için bulunan Suudi Arabistan Kralı’nın ayağına kadar gitti.

Evet Kral çağırınca Çankaya köşkünü bırakıp, kralın kaldığı otele koşmuş. Ayıp ki ayıp. Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı, üç kuruşluk petrolleri var diye gözlerinde büyüttükleri çöl bedevilerinin ayağına gitmez. Gitmemeli. Yayımlanan haber, bu davranışın "kralın yaşına saygı ve iki devlet adamının arasındaki dostluk ve tebrik için gelmesinden kaynaklandığını" duyuruyordu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yıllar içinde oluşmuş protokol kuralları biliniyor.
Cumhurbaşkanı’nın, yabancı misafirlerini nasıl ağırlayacağı, karşılama ve uğurlamaların ne şekilde gerçekleştirileceği belli. Ve bu kurallar ilk kez bugün de konmuş değil. Dünyanın birçok yerinde de benzer şekilde uygulanıyor ve uygulanmasında titizlik gösteriliyor. Çünkü "protokol kuralları" dediğimiz şey aslına bakarsanız "devlet idaresindeki görgü kurallarından" başka bir şey değil.

O devletin onuru , saygınlığını gösterir.. Makama ve o makamın temsil ettiği değerlere saygının yollarını ve yöntemlerini gösteren kurallar bütünü. Devlet olmanın bir gereği! Yani iki devlet adamı arasındaki dostluğun niteliğine göre değiştirilebilecek bir şey değil.

Bu mevkilere oraya yakışan veya yakışmayan insanlar gelebilir. Ama hepside bu kurallara uymak zorundadır. Nitekim Suudi Kralı, memleketine dönerken havaalanında Suudi bayrağının göndere çekilmesine izin vermemiş. "İki lider arasındaki dostluk", Suudi Kralı’nın kendi kurallarını yumuşatmasına yetmemiş!

Atatürk’ün ölüm günü Türk bayrakları yarıda iken, bu bedeviler kendi bayrakları aşağıya inemezmiş diye indirmediler, ve Anıtkabire de gitmediler. Birilerinin Abdullah Gül’e, Cumhurbaşkanı olan Gül’e geldiği mevkinin saygınlığı hatırlatmalı. Öğretmeli.. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bedevi çadırında kurulmadığını ve bu devletin kurallarının yüzlerce yıllık bir gelenekten süzülerek olgunlaştığını hatırlatması gerek.

Bu kurallar hasbelkader o makama oturmuş kişilerin Arapçılığıyla bozulamayacak kadar önemli kurallardır. Türkiye Cumhuriyeti çok büyüktür… O kadar büyüktür ki , bedevilerin dolarlarını üst üste koysanız, üzerine de Suudi kralı koysanız yine, bizim ayaklarımıza yetişemez…

ozcanvural1933@hotmail.com

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..