Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Önyargılarımızdan kurtulmanın zamanı gelmedi mi?

Önyargılarımızdan kurtulmanın zamanı gelmedi mi?
 

doğal bir dünya


Einstein ne güzel demiş; "Önyargıları kırmak, atomu parçalamaktan zordur."

İnsanlık tüm sıkıntıları bu önyargılardan çekmiyor mu? Hiçbirimiz ezberimizi bozmak istemeyiz. Araştırmak, bilgilerimizi sorgulamak işimize gelmez ve bizim gibi olmayanı öteki-bizden olmayan, dolayısıyla kötü ilan ederiz.

Bu ülkede yıllarca çarşaflıya öcü gözüyle bakılmadımı, türbanlı yıkıcı-bölücü unsur kabul edilmedimi, başı açık gezene kötü kadın gözüyle bakılmadımı, şalvar giyene yabani, kot giyene amerikancı denmedi mi? Kürdüm diyene potansiyel terörist, müslümanım diyene irticacı-gerici olarak bakılmadı mı? Özetle; sürekli önyargılarımızla yaşadık ve kimse kral çıplak diyemedi. Kimse çıkıpta yahu bi yerlerde bi yanlışlık yapılıyor diyemedi. Diyen olduysa hemen sesi kesildi, icabına bakıldı.

Ama sanırım yavaş yavaş birşeyler değişmeye başlıyor. Buna sebep küreselleşmemi dersiniz, medyadaki çok seslilikmi dersiniz, teknolojinin ideolojik saplantıların önüne geçmesimi dersiniz... ne derseniz deyin. Ben, çok diil 10 yıl öncesi ile şimdi arasında çok büyük farklar gözlemliyorum. İnsanlar artık birbirlerini daha bir anlar gibiler. Kitle iletişim araçlarının yoğunluğu sayesinde çok sesliliğin önüne geçilemiyor ve sürekli bir bilgi bombardımanı var. Yorumlar farklı farklı ve dolayısıyla çok katı düşünceli insanların bile kendilerini sorguladıklarını ben çevremde gözlemliyorum, hatta medyadan hepimizi şaşırtan haberler duyuyoruz. kastettiğim malum haberler. (CHP 'nin çarşaf açılımı ve saadetin karşı atağı). Bundan 1 yıl önce bile bu haberlerin esprileri dahi yapılamazdı.

Ne diyelim... Yoksa sizde içinizden hafif bir gülümseme ile;" Kardeşim artık atomu parçalamak neki, elbette önyargıları parçalamakta kolaylaştı artık" mı diyorsunuz. Umarım öyle olmuştur! Hepimiz kendimizi birkez daha sirkeliyelim ve acaba benim tabularım, saplantılarım varmı deyip önyargılarımızdan kurtulalım. Göreceksinizki hayat çok daha mutlu ve sorunsuz geçer.

 
Toplam blog
: 2
: 277
Kayıt tarihi
: 23.01.08
 
 

Makina mühendisiyim. Okumak, futbol, tenis, yüzme, sinema ilgi alanlarımdır. İnsan hayatında hedefle..