Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Önyargılı yaklaşımlar

Önyargılı yaklaşımlar
 

İnsanlara geniş açılı bakışlarla bakalım. Dar kalıplarla değil.


Bir bilgeye sormuşlar: 

“Dünyada en çok kimi seversin?” 

“Terzimi severim.” diye cevap vermiş. Soruyu soranlar şaşırmışlar. 

“Aman üstad! Dünyada sevecek o kadar kimse varken, terzi de kim oluyor? O da nereden çıktı şimdi? Neden terzi? Demişler. 

Bilge, bu soruya şu yanıtı vermiş: 

“Evet dostlarım, ben terzimi severim. Çünkü ona her gittiğimde, benim ölçümü yeniden alır. Ama ötekiler öyle değildir. Bir kez benim hakkımda karar verirler; ölünceye kadar da, beni hep aynı kalıpla ve aynı gözlerle görürler.” 

Önyargılı bakış açı ve yaklaşım bu kıssadan hissede olduğu gibidir. Birileri hakkında tam ayrıntılı bilgi sahibi olmadan ona bir biçim yakıştırmaktır. Ya da kişiyle yaşanan bir tatsız olayda ona bir kalıp biçmek, bir daha da farklı bakış açısıyla onu değerlendirmemektir. O kişi de değişimler var mı, yoksa yaklaşımları hep aynı mı? Bu sorulara yanıt aramamaktır. 

Peki, önyargı nedir? Bir kimse ya da bir şeyle ilgili olarak belirli koşul; olay veya görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu ya da olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hükümdür. 

İnsanlara önyargıyla yaklaşmak iletişim sorunları doğurur. Uzlaşma ortamı bulmayı zorlaştırır. Üstelik önyargılı kişiler kendilerine de zarar verirler. Onlar dünyaya dar bir bakış açısıyla bakıp, iç dünyalarını geliştiremezler. Bu nedenle daha yalnız bir yaşam içinde olurlar. Korkuları, kaygıları, negatif duyguları bol olur. Hayatı gerektiği gibi değerlendirip yaşayamazlar. Olumlu da olumsuz da olsa önyargılı olmak doğru değildir. Bizler olaylara ve insanlara yaklaşımlarımızı esnek tutarsak başarılı ve mutlu oluruz. 

İnsanlar pek çok etmenle zaman içinde değişirler. Tıpkı fiziki koşulların değişmesi gibi… Bu değişim, dünyanın dengesini oluşturur. Bizler dar bakış açıları ve önyargılarla yaşadığımız sürece bu dengeden kendimizi soyutlarız. Kısacası dengesiz oluruz. Değişimleri gözlemek, iyileşmeleri ve kötüye gitmeleri fark etmek zorundayız ki, iletişim sorunu yaşamayalım. Daha mutlu, huzurlu ve başarılı olalım. Herkese önyargısız, değişken bakış açıları diliyorum. 

Sevgiyle kalın. 

Şadan HERGÜNER 

 

 

 
Toplam blog
: 80
: 4101
Kayıt tarihi
: 31.01.10
 
 

Merhaba. Ben işletme eğitimi almış ama kendini yayıncılığa adamış bir insanım. Yaklaşık 17 yıldır iç..