Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Öpmeli mi? Öpmemeli mi?

Öpmeli mi? Öpmemeli mi?
 

Resim kaynağı Milliyet Fotogaleri


- Öpüşme bazı türlerde sürünün üyesi olmayı sağlar. Partner bulmayı ve aynı partneri tekrar tanımayı kolaylaştırır. Gurami balığı, papağan, muhabbet kuşu, çayır köpekleri, vahşi kurt, sokak köpek çetesi üyeleri sürünün parçası olabilmek için birbirlerini öpüyorlar (1).

- Pretty Woman filminde profesyonel seks çalışanı rolündeki Julia Roberts, ilişkiye girmeden önce müşterisi Richard Gere’e mesleki olarak öpüşmeyeceğini belirtiyordu. Öpüşmenin yakınlık ihtiyacını uyardığını söyler. Sonra elbette aşık olunca derin derin öpüştüler.?

- Blog yazarı ve hayat kadını Cathryn Berarovich yazısında mesleki olarak öpüşmeyi çok tercih etmediğini ama yine mesleki olarak erkeklerin kendilerinden yakınlık ve öpüşme beklediğini yazıyor (2).

- “Star TV ekranlarında yayınlanan 'Tatlı Küçük Yalancılar'ın önceki gün yayınlanan bölümüne Bensu Soral ve Şükrü Özyıldız'ın öpüşme sahnesi damga vurdu.” Yani öpüşme bizim kültür için de bir o kadar önemli (3).

- Yazlıktaki yaşlı komşu tavla oyununda karşılıklı zar atarlarken düşeş gelsin diye yumruklarını öpüyorlar. Çünkü bebeklikten beri dudaklar ve ağız fantezi dünyasında büyüsel bir gücü temsil eder (4).

- Türk boksör kardeşlerden birisi Amerika’daki karşılaşmada nasıl başarılı olacağını anlattıktan sonra pazusunu öptü (5).

- Karşı cinse aşk duyma ve ona dokunma, yakın olma ve öpme isteği ile öpme eyleminin 3,5-4 yaşından itibaren başladığı belirlenmiş (6).

- Sevgilimiz ile öpüşme beyinde alfa ve teta dalgalarını tetikliyor. Bu hipnoz halinde ortaya çıkan beyin dalgalarıdır. Yani sevgilimizle öpüşürken hem bizimkine eşdeğer dalga boyunu hem de benzer beyin merkezlerini tetikliyoruz, bir anlamda hipnoza giriyoruz (7).

- Öpüşme kişisel mahrem alanımızı bizim için değerli olan ötekine açmamızı sağlıyor. Bu da karşılıklı güven duygusunun pekişmesine yardım ediyor (8).

- Öpüşme karşıdakinin sağlam genetik bir yapısı olduğunu ve yeterli bir savunma sistemine sahip olduğunu algılamamızı kolaylaştırır (9).

- Öpüşme karşıdaki ile ağız ve vücut bakterilerinin paylaşılmasını sağlar. Bu vücut bakteri florasının uyumunu ve hastalıklara karşı direncini sağlar (10).

- Öpüşme çiftlerde strese karşı dayanıklılığı artırır, ilişkideki uyumu yükseltir, kan kolesterolünü dengeler (11).

- Öpüşme kişinin kendini önemli hissetmesini sağlar. Kendilik bütünlüğüne katkıda bulunur. Var olmanın keyfini yaşar (12).

- İyi öpüşen birisiyle seks yaşama isteği veya uzun sureli bir ilişkiye girme arzusu yüksektir. Özellikle kadınlar iyi öpüşen biriyle ilişkiye daha meyilli bulunmuş. Elbette tipi de yeterli olacakmış (13).

- Romantik ve cinsel amaçlı öpüşme her kültürde bulunmuyor. Hatta bazı kültürler itici buluyor. Topluluk ne kadar katmanlı ve karmaşık ise öpüşmeye daha sık rastlanıyor.

Mesela; Kuzey Amerika’da öpüşme  %75 oranında, Avrupa’da %70, Güney Amerika’da %19, Afrika’da %13 ve ilkel kabilelerin yoğunlukta olduğu Orta Amerika’da %0.

İlginç olanı ise Ortadoğu’da öpüşme oranı %100 bulunmuş (14).

SONUÇTA:

- Bebeğin dudaklarının birleşme yerine parmakla dokununca emme refleksi meydana gelir. Bu refleks yetişkinlikte geriler ama aslında sürekli olarak orada bekler. Neyi mi bekler? Kim bilir? Belki sevgilinin dudağının oraya değmesini…

---/\---

KAYNAKLAR

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Kiss#Biology_and_evolution

2) http://www.thegloss.com/2014/06/16/sex-and-dating/harlotry-prostitute-sex-worker-no-kissing-rule/

3) http://www.yedirenkhaber.com/dizi/turk-televizyonlarinin-opusme-rekoru-kirildi/haber-211363

4) Kırmızı Başlıklı Kız.

5) http://fightclub.com.tr/oner-kardesler-ve-avni-yildirim-amerikada-ringe-cikiyor.html

6) Bell, S. (1902). A preliminary study of the emotion of love between the sexes.The American Journal of Psychology, 13(3), 325-354.

7) Müller, V., & Lindenberger, U. (2014). Hyper-Brain Networks Support Romantic Kissing in Humans.PLOS one. 1-19, doi:10.1371/journal.pone.0112080,

8) Hatfield, E., & Rapson, R. L. (2003). Love, Sex, and Intimacy: Their Psychology, Biology, and History

9) Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. (2013). Examining the possible functions of kissing in romantic relationships. Archives of Sexual Behavior, 42(8), 1415-1423.

10) Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. (2013). Examining the possible functions of kissing in romantic relationships. Archives of Sexual Behavior, 42(8), 1415-1423.

11) Lloyd, K., Boren, J. P., Hannawa, A. F., Hesse, C., McEwan, B., & Veksler, A. E. (2009). Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication, 73(2), 113-133.

12) http://www.webmd.com/sex-relationships/features/kissing-benefits?page=2

13) Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. (2014). What’s in a Kiss? The Effect of Romantic Kissing on Mate Desirability. Evolutionary Psychology, 12(1), 178-199.

14) Jankowiak, W. R., Volsche, S. L., & Garcia, J. R. (2015). Is the Romantic–Sexual Kiss a Near Human Universal?. American Anthropologist. 1-5, DOI: 10.1111/aman.12286

 
Toplam blog
: 15
: 1407
Kayıt tarihi
: 10.12.13
 
 

İstanbul Tıp Fakültesinden 1982 yılında mezun oldum. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü m..