Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ördekler kadar uyanık olun

Ördekler kadar uyanık olun
 

Problemleri çözmeye çalıştığımızda çoğu zaman karşılaşacağımız farklı görüşleri, gerekçeli tartışmaları az çok tahmin ederiz. Sabit düşünceler ve özellikle sınırlı tartışmalar beklenmedik riskleri yaşamamızın önünü açarlar.

Ankara’da kışın ortalarında Gölbaşı mevkiindeki göl donar. Bazı ördekler ve kuşları görürsünüz, yani hayat bir şekilde devam etmektedir. Ördekler yeni doğan günün ışıklarını farkında olarak birbirlerini ısıtmak için yan yana dururlar. Sadece onlar için konforlu olacak bir biçimde hem kanatları hemde vücütlarını birbirlerini ısıtmak için pozisyonlandırırlar.

Gözlerini kaparlar ama uyumuyorlardır. Sık sık olası bir tehlikeye karşı etraflarını kolaçan ederler. Herhangi bir durumda hepsi farklı bir tarafı görüyor olacak şekilde hepsinin kafası başka yöne doğrudur.

Ördeklerin tamamı etraflarının %100’ünü görmektedir. Herhangi bir tehlike durumunda tehlikeyi farkeden diğerlerini uyarır.

Bu sistem çalışmaktadır çünkü her ördek kendi için konforlu olan farklı bir nokta yakalayabilmektedir. Ne hepsi aynı yöne bakmakta nede aynı kanadın altına girmeye çalışmaktadırlar. Farklı yönler sürünün güvenliğini garantilemektedir.

Problem çözümlerinde bu noktayı bazen unuturuz. Problem çözümünde farklı görüşler, gerekçeli tartışmalar ilgili zorlukları aşmak içim önceden öngördüğümüz şekilde gelişirler. Sabit düşünceler, sınırlı tartışmalar beklenmedik riskleri yaşamamızın önünü açarlar.

Ses getiren kararlar için güçlü tartışmalara gerek duyulur. Bazen önerilerin çok fazla sorgulanması kişilerin kendini güvensiz hissedeckeri kadar büyük bir güç yaratabilir.

“Tenkit Ekipleri” oluşturmak.

Herhangi bir fikriniz olduğunda bu fikre karşı çıkacak ve karşı fikir geliştirecek şirket içinden birilerini bir araya getirin. Onların görevi zor sorular sormak ve “eğer şu olursa” vb. sorularla önerinizi değerlendireceklerdir. Bu yaklaşım tartışmayı güçlendirecektir. Bu işi katılımcıları rahatsız etmeyecek bir periyodda tekrar etmeye dikkat ediniz.

“Tenkit Ekipleri” ile birkaç aylık bir çalışma sonrasında alınan kararların ve getirilen önerilerin ne kadar güçlendiğini ve güvenlik kaygısının nasıl birinci sıraya yükseldiğini göreceksiniz. Suni sorunlar yaratmaktan kaçının çünkü herkes bunu farkedecektir. Mümkün olduğunca verimliliği artıracak gerçek durumlar üzerinden gitmenizde fayda vardır. Aynı zamanda bu şekilde herkesin diğerlerine güveneceği bir ortamda yaratılmış olacaktır.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..