Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz!

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz!
 

Bundan otuzüç yıl önce merhum amcam amansız hastalığıyla mücadele ederken vefatından önce hastane odasında hiç aklımdan çıkarmadığım bana şöyle vasiyeti olmuştu; "Çocuklarımı sana emanet ediyorum, onlara sen yol göstereceksin."

Amcamın çocukları benden uzakta yaşamaktalar ama vasiyet sorumluluğumdan kaynaklanıyor herhalde ki her daim onları yanımda hissedebiliyorum.

Bir kimsenin ölümünden sonra yapılmasını istediği şeye vasiyet deniyor bilirsiniz. Mühim ve ağır sorumluluk gerektiren bir konudur vasiyeti üstlenen kişiler için, kendimden biliyorum.

Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetinde İş Bankası hisselerinin mülkiyetinin Cumhuriyet Halk Partisi'ne bırakılmasını istemişti. Bu hisselerden oluşan karlar ise Atatürk'ün vasiyeti üzerine Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna aktarılıyor.

Atatürk'ün vasiyetiyle birlikte ayan beyan ortadadır ki bizzat kendisinin kurmuş olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin kasasına kuruş girmediği halde hisse gelirinin hazineye aktarılması istemini tartışıyoruz iki üç gündür.

Beyhude tartışılıyor bana göre.

Atatürk öyle bir büyük Türk ki, beyhude tartışmalarda bile kendini hissettirmekte ve ne kadar büyük bir dünya lideri olduğunu hatırlatmaktadır.

İş Bankası hisseleri konuşuldukça Atatürk'ün ayyaş olmadığı ve büyük taaruzun emrini 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz' ileri dediğinde 'Allah Allah' nidalarıyla binlerce Türk, düşmanın mermilerin üzerine yaşamları pahasına koşuyorlardı. Mustafa Kemal yeni Türk devletinin kuruluşunun sadece askeri temeller üzerine oturtulamayacağını bilecek kadar bilge bir komutandı.

Şöyle diyordu Atatürk; "Siyasal, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner"..

Bu noktadan hareketle o tarhte Ziraat Bankası ve Osmanlı Bankası faaliyetlerini sürdürüyor iken Atatürk yeni bir milli bankanın kurulmasını ister ve Türkiye İş Bankası'nı kurar.

93 yıl önce bugünleri öngörerek özel bankayı boşuna kurulmasını istememiş Gazi Mustafa Kemal. Serbest Piyasa Ekonomi modelini o günlerde öngörebilmek Atatürk'ün dünya lideri olduğunun bir başka göstergesidir.

Televizyon ekranlarında İş bankası tartışılıyorken doğal olarak Atatürk'ü de konuşuyorlar konuşmacılar. Aman dikkat edin Atatürk'ü konuşurken, altında ezilir kalabilir duruma düşebilirsiniz! Benden söylemesi..

Türk halkı vasiyeti önemseyen bir halk'tır. Atatürk'ün vasiyeti söz konusu olduğunda daha da bir hassas durum arz eder. Bunun da bilinmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..