Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '13

 
Kategori
Tıp
 

Organ nakli ve Prof. Dr. Mehmet Haberal

Organ nakli ve Prof. Dr. Mehmet Haberal
 

Prof. Dr. Mehmet Haberal


“Tüm yaşantım boyunca sadece hizmete talip bir insan olarak ülkemize ve milletimize kazandırdığım eserler ortada iken, bugün iddia makamı tarafından düzenlenen mütalaada, sanal bir terör örgütün yöneticisi olarak gösterilmeye çalışılmam adalet ve hukuk adına utanç vericidir. İddia makamının toplanan somut değil, belge ve objektif tanık beyanlarını hiçe sayarak düzmece delillere ve yüz kızartıcı suçlardan hükümlü sözde tanıkların hayali senaryolarına itibar ederek hazırladığı bu mütalaayı her kelimesi ile reddediyorum. Asla unutmamalıdır ki gerçekler inatçıdır. Görmeyen ve görmek istemeyenler, bu gerçekleri mutlaka görmek isteyeceklerdir.”  CHP 24.Dönem Zonguldak Milletvekili, Prof Dr. Mehmet Haberal 

Tutuklandığı 13 Nisan 2009 gününün yıldönümü 12-14 Nisan 2013 tarihinde Prof. Dr. Mehmet Haberal, Katarda Uluslar arası bir bilimsel toplantıda saygı duruşu ile anıldı, sonra dakikacalarca alkışlandı.

Katarın Doha Kentinde, Dünya Organ Nakli Derneği ve Dünya Nefroloji Derneği tarafından düzenlenen ve Prof Dr. Mehmet Haberal adının “katılanlar” listesinde yer aldığı toplantıya Prof. Haberal, “sahibini bekleyen bir koltuk” ile yanına yerleştirilen kucak dolusu çiçekler ve giriş yaka kartıyla katıldı. “İstanbul Deklerasyonu Mütevelli Kurulu”nun 40 ülkeden 70 üyesinin katıldığı ve Katar üst düzey yöneticileri ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katıldıkları toplantıda Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Francis Delmonico, 5. Yılını dolduran İstanbul Deklarasyonun temeli olarak tanımladığı prof. Haberalla ilgili olarak kürsüden şunları söyledi: “Burada Transpalantasyon alanında çok önemi bir yeri olan İstanbul Deklarasyonunun 5. Yılı nedeni ile bir araya gelmemizden çok mutluyuz, gururluyuz ama itiraf edelim, yüremiz buruk. Bizim istediğimiz bizlere bu olanağı sağlayan ve bu deklarasyonun temeli olan Mehmet Haberalında aramızda bulunmasıdır. Maalesef o şimdi bedenen burada değil. Onu her zaman yanımızda hissettiğimizi, ona her zaman gereksinim duyduğumuzu ve onu çok sevdiğmizi hepimizi adına buradan kendisine iletilmesini istiyorum. Onun kısa sürede bizlerle olacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum ve hepinizi ona saygılarımızı ifade etmek üzere bir dakikalık bir dakikalık sükuta davet ediyorum.”  

Toplantı programındaki “Prof. Dr. Mehmet Haberal için saygı duruşu” maddesinin“düşündürücü bir sessizlik” içinde yerine getirilmesini tüm delegelerin sürekli alkışları izledi.

Dünya Orga Nakli Derneği önceki Başkanı Jeremy Chapman “Dostumuz meslektaşımız Haberal. Toplantımızdaki sessizliğin, tüm gücü ve açıklığıyla duyuldu.” Dedi.

Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Zafer Öner’in ifadesi ile “Derdi sadece vatanı, hırsı ve sevdası ise sadece mesleği olan, çalışmayı ibadet sayan, vefayı kendinde barındırmış, cesur, müteşebbis, yalakalık bilmez, zararlı olabilecek kadar yufka yürekli, ancak kronik muhalif bir Bilim Adamı Haberal.”

Başkent Üniversitesi dahil olmak üzere ülkemize bir çok bilim eseri ve düşüncesi kazandırmış çok değerli Bilim Adamı sayın Prof. Dr. Mehmet Haberal’ı bende saygı, sevgi ve onurla yad ediyorum, ona tüm içten selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum. 21. Yüz Dünyasında,  engizisyon koşullarına maruz kalmış bir bilim adamı mahkûmunun kaderine benzer sorunlar yaşıyor olmasından dolayı utanç duyuyorum. Çünkü Sayın Haberal yaşayan biri olarak, övünç adına, tüm olumlu söylemleri fazlası ile hak ediyor, (Mesleği ve kişiliği hakkında bunu yabancılar yeterince yapıyor)vonu bu şekilde anmak (yad etmek) bu ülkede yaşayan ve kendini insan hisseden herkesin görev olarak bilmesi gerekmektedir, diye düşünüyorum.

Siz ne dersiniz?

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..