Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '15

 
Kategori
Sağlık
 

Organik Bakım Ne Ola ki...

Organik Bakım Ne Ola ki...
 

Organik ürünler konusunda kozmetik sektöründe de kafa karışıklığı yaşandığı malum. Tüketici, üzerinde “organik” ya da “naturel” ürünlerin gerçeği ne kadar yansıttığını tam olarak bilemiyor. % 100 doğal maddeler içeren, uluslararası sertifikaya sahip “organik dermokozmetik ürünler”in kullanılması gerekiyor. Tüketiciler ürün alırken mutlaka buna dikkat etmeli.

Günümüzde kozmetikler cildimize gençlik kazandırmak üzere formüle edilirken, içerisindeki etken kimyasallar nedeniyle, cildin biyolojik yaşamını olumsuz yönde etkiler. Naturel veya organik kozmetikler diye adlandırdığımız “organik dermokozmetik ürünler” ise cildimize zarar vermeden, içerdiği % 100  doğal maddelerle, uygulandıkları bölgeye olabildiğince yüksek katkılar sağlar. Böylece güzelleşeyim derken zarar görmekten de yani “kaş yaparken göz çıkarmak”tan da uzaklaşmış oluruz. Çünkü organik dermokozmetikler, yapılarında paraben ve fenoksietanol türevi bileşikler bulundurmazlar. Sentetik koku, renklendirici kimyasallar ve koruyucu maddeler den uzak formüle edilirler. Asla parafin veya silikon içermezler.

Doğal ürün sertifikasınasahip ürünler dünyada hızla yaygınlaşıyor. Ülkemizde ise bu kavram, doğallık kriterlerini içermeyen ürünler için de fazlaca kullanılır hale gelmiş durumda ve bir kavram kargaşası yaşanıyor. Örneğin, isminde “organik” kelimesi geçen ürünler “Organik Ürün” sıfatıyla, isminde “naturel” kelimesi geçen ürünler de “Naturel Ürün” olarak pazara sunuluyor. Bu ürünlerin % 100 doğal olduğu kanısı da bilinçsiz tüketiciyi yanıltıyor. Özellikle, organik veya doğal olduğunu iddia eden ürünler için uluslararası sertifikalar tüketiciler tarafından mutlaka sorgulanmalı. Gerçek bir organik ürün; sertifikalı logolara sahiptir ve bu konuda en önemli kurumlar arasında logolar için Cosmébio, sertifikalar içinse Ecocert yer alır.

Organik sertifikalı ürünler;
• En az % 95 oranında doğal içerikli olmak zorundadır

• Bitkisel bileşenlerin en az % 95’i ve

• Toplam bileşenlerin en az % 10’u organik olmak zorundadır.

 

Organik ürünler;

• Ecocert tarafından verilen Cosmébio logosu ve sertifikasına sahiptir.

• Maksimum seviyede doğal ve organik malzeme içerir.

• Paraben veya fenoksietanol içermez.

• Silikon veya GMO (Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmalar) içermez.

• Sentetik renklendirici veya koku içermez.

• Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir.

• % 100 doğal kokulardan oluşur.

• Kutu ve şişeler % 100’ü geri dönüşümlüdür.

Artan bilinç ve kültür düzeyi ile beraber;doğal beslenme alışkanlıklarına yöneliş kadar,doğal bakım ürünlerine yönelenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Özellikle bebekbakımında,hamilelik döneminde ve kemoterapi alan hasta grubunda doğal ve organik sertifikalı bakım ürünleri tercih edilmeli.35 yaş altı tüketici grubu ve özellikle kişisel bakıma yeni başlayan gençlerin de kesinlikle ecocert logosu bulunan organik ürünler kullanması gerekir. “Var olanı korumak” düşüncesi, 20’li yaşlarda başlarsa daha sonraki yıllar fazla üzülmeyiz…

Organik ürün sertikası Ecocert belgesine sahip, bitkisel içerikli, bal mumu ya da doğal mumlar ve reçineler kullanılan bu ürünlerde öne çıkan bazı markalar şöyle: Ünlü Fransız Alman ortak Şirketi Labiosthetique firmasının ürettiği organik cilt ve saçlı deri bakım ürünleri ve Florame aromaterapi ürünleri, eczanelerimizde yerini alantek organik sertifikalı dermokozmetik ürünlerdir diyebiliriz.

Tüketicilerin kozmetik tercihler konusunda bilgi seviyelerinin son dönemde arttığı ve tüm sektörlerde olduğu gibi kişisel bakım ve kozmetik alanlarında da doğala yönelimin çoğaldığı görülüyor. Bu gelişimde de en büyük pay, kozmetolojinin sahibi ve tek yetkini eczacıların. Dermokozmetik ve organik ürünlerde tek danışmanınızın eczacınız olduğunu da unutmayın!

 
Toplam blog
: 26
: 132
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Prof. Dr. Dilek Demir Erol Prof. Dr. Dilek Demir Erol, 1978 yılında Hacettepe Üniversitesi Ec..