Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '10

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Organik çay kaç lira?

Çay… Kimi için ekmek parası, kimi için yudumlanan keyif… Üreticinin daha çok kazanması, içtiğimiz çayın daha kaliteli olabilmesi için yeni stratejiler geliştirmemiz gerekir.

Çay tarımında ülkemiz için yenilikçi yaklaşımlarından biri organik çay üretimi. Artık Çaykur organik çaylarını piyasada bulabiliriz. Tarım ilacı kullanımın yasak olduğu bir bölgede organik çay üretimine geç başlanmış olsa da bundan sonra atılacak adımlarla Türk çayının tanıtımını yapıp, dünya piyasalarında tanınması sağlanabilir. Seylan çayı, Hint çayı dünyada bilinirken, satılırken Türk çayı olduğunu bilen bile az dünyada…

Organik çay alıp, keyifle demleyip içtiğimde çayı satın alırken diğer çaylara göre fazla bir ödeme yapmadığımı düşündüm. Bu kez aklıma gelen soru üreticiden alınırken fiyat farkı olup olmadığıydı. Konuyu birkaç kişiye sorduğumda aynı fiyatla alındığını öğrendim. Emin olmak için de Çaykur’a bilgi edinmeye karar verdim. Organik çayın üreticiden kaç liraya alındığını ve destekleme yapılıp yapılmadığını sordum. Çaykur’dan gelen cevap şu şekilde:

“Organik yaş çay ürününe farklı fiyat uygulaması yapılmamaktadır Organik yaş çay ürününe kilo başına 88, 5 kuruş brüt fiyat uygulanmaktadır 2010 yılı yaş çay kampanyası bitiminde alan bazlı destekleme uygulanacaktır”

Siz bu şartlarda organik çay üretimi yapar mısınız? Daha az çay hasat ederken ve dolayısıyla daha az gelir elde ederken farklı uygulamalar yapmayı düşünmez misiniz? Kısıtlı bir alanda yapılan organik çay üretiminin yaygınlaşması, diğer çay üreticilerinin de organik çaya geçişinin yapılması desteklemelere bir an evvel başlanmalıdır. Fazla çayı işleyemiyorsak, kota uygulamasıyla üreticiyi sıkıntıya düşürüyorsak daha az üretip iyi pazarlayarak dünya piyasalarında organik Türk çayını duyurabiliriz.

Organik çay üretimine geçişin zorlukları olsa da üreticiyi bilgilendirme, bilgilenen üreticinin birlik olması ve otoriteye isteklerini anlatması bölgenin geleceği için önem taşımaktadır. Siz miktarı daha az olsa da kg başına daha yüksek kazanç elde etseniz organik çay üretmez misiniz? Geçiş kolay olmasa da çalışkan, tuttuğunu koparan bölge halkı istedikten sonra başaracaktır.

 
Toplam blog
: 69
: 718
Kayıt tarihi
: 29.01.09
 
 

Kelimeleri ardı sıra ekleyerek ve içine yüreğimden gelen sesi katarak yazdıklarım anlatır beni size..