Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '07

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Organik tarım

Organik tarım
 

Son zamanlarda her yerde organik ürünler karşımıza çıkmaktadır. Peki bu organik ürünlere olan rağbet neden artmıştır. İnsanlar her zaman sağlıklı ve uzun yaşamanın çarelerini aramış durmuşlardır. Ve bunun için birçok çalışmalar yapmışlardır. Bunu sağlamanın en kolay yolu da organik ürünlere olan taleplerin artmasını sağlamaktır. Peki bu organik ürünlerin nasıl üretildiği konusunda bilgi sahibi miyiz? Kesinlikle hayır! Sizlere organik ürünlerin nasıl yetiştirilmesi gerektiğini, hangi şartları sağlaması gerektiğini ve Türkiye’nin bu konudaki son durumu nedir? Onları kısaca ve fazla bilimselliğe kaçmadan, herkesin anlayabileceği şekilde anlatmak istiyorum.

İnsanoğlu tarımla uğraşmaya başladığında, dünya nüfusu az olduğu için ve ürettikleri ürünler kendi kendilerine yettiği için, ihtiyaç duydukları ürünleri, doğal ortamında elverdiği ölçüde yetiştirmişlerdir.Ne zamanki nüfus artamaya başlamış, ve gerek duyulan gıdalar yetersiz kalmaya başlayınca, birim alandan daha fazla ürün elde etme yoluna gitmişlerdir.Yani mevcut tarım alanlarından elde edecekleri ürünlerin, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılaması için bir takım işlemler geliştirmişlerdir.Bu işlemlerin başında ise kimyasal maddelerin yani gübrelerin tarım girdisi olarak kullanmaya başlanmasıdır.Gübrelerin kullanılmaya başlaması ile belli bir oranda ürünlerde artış sağlanmıştır.Ama buda zamanla yetersiz kalmıştır.Fazla gübre kullanılarak daha fazla ürün elde edeceklerini zannedenler büyük bir yanılgıya düşmüşler ve insanların sağlığını bozarak, ekolojik dengenin bozulmasına neden olmuşlardır.Bunun sonucunda artan hastalıklar ve yorgun topraklar yüzünden, alternatif bir tarım şekli aranmaya başlamıştır.

1900’lü yılların başında İngiltere’de ortaya çıkan organik tarım fikri, daha sonra diğer ülkelere yayılmaya başlamış ve geliştirilerek artmıştır.Ülkemizde ise 1980’li yıllarda uygulanmaya başlamıştır.Bu bilinçte olan üreticiler, doğaya ve insana zarar vermeyen, toksik(zehirli)etki yapmayan bu üretim şeklini geliştirmek için örgütlenmişlerdir.Bu amaçla organik tarım, ya tamamen ya da mümkün olduğu ölçüde kimyasal ilaçların, gübrelerin, hayvancılıkta büyüme düzenleyicilerin ve yem katkı maddelerinin üretimini ortadan kaldırmışlardır.Organik tarımda, ürün münavebe sistemleri, yani bir ürünün topraktan aldığı maddeyi toprağa kazandırmak için yerine tamamlayıcı ürünlerin kullanılması.Buna örnek verecek olursak;Baklagil bitkileri, köklerindeki yararlı bakteriler sayesinde havadaki azotu toprağa bağlayabilirler.Bu sayede toprağın kaybettiği azotu kimyasal gübre yerine, baklagil bitkisi ekerek havadan sağlamış oluruz, hem de tarlamız boş kalmayarak, üreticimize ekonomik katkı sağlamış oluruz.Kimyasal ilaçlar yerine ise;hastalık, zararlı(böcek)ve yabancı otlarla mücadelede ise diğer organizmalardan yararlanılmakta ve biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilmektedir.Bunu da kısaca anlatırsak, ürünümüzde ki bir zararlı böceğin yok edilmesi için ilaç yerine, o böceği yok eden yararlı böceklerin kullanılmasına biyolojik mücadele yöntemi denilmektedir.Bu sayede kimyasal ilaçlar kullanılmamış ve insan sağlığı tehlikeye atılmamış olur.Topraklarımızdaki yararlı organizmalarda korunmuş olur.Kimyasal gübre yerine ise, hayvan gübresi, ürün artıkları ve tarım dışı organik artıklar kullanılır.Organik tarımın kısaca en anlaşılır tanımı budur.

Ülkemizde, ilk organik üretim kuru üzüm ve kuru incirde uygulanmıştır.Son yıllarda organik ürünlerin çeşitliliği artmaktadır.Bu ürünlerin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması için, devletimize ve özellikle tüketicilerimize büyük iş düşmektedir.Çünkü organik ürünlere olan talep artarsa, üreticilerimizin çoğunluğu bu üretim şeklini benimseyecektir.Devletin görevi de denetim mekanizmalarını çalıştırarak bu üretimin daha bilinçli ve düzgün yapılmasını sağlamaktır.

Daha sağlıklı gelecekler için organik tarımın yaygınlaştırılması ve organik tarıma olan talebin artması dileği ile...

Tonguç ÖZCAN
Ziraat Mühendisi

 
Toplam blog
: 15
: 1218
Kayıt tarihi
: 22.05.07
 
 

Şehirde doğup büyümüş ve ziraat mesleğini seçerek, milletimizin gerçek efendileri olan KÖYLÜLERİMİZİ..