Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '15

 
Kategori
Kitap
 

Orhan Vergili ve "Aşk Rengini Seçerse" yapıtını okurken

Orhan Vergili ve "Aşk Rengini Seçerse" yapıtını okurken
 

Geçenlerde Ankara'ya gitmiştim.. Bu  arada bazı sanatçı dostlarımı  de görmek istedim. Kırşehirli bacanağım dediğim şair Vedat Fidanboyla görüştükten sonra  Ankara /  Kızılay/ İzmir caddesinde bulunan İLESAM’a uğradım. Yaklaşık çeyrek asırdır İLESAM’ın üyesiyim.( İlesam ( Türkiye  İlim ve Eseri  Edebiyat Sahipleri Meslek Birliğidir Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’dır), İLESAM yönetim Kurulu üyeleriyle biraz görüştükten sonra  o gün  Cumartesi   günü idi  o gün  bir şiir  etkinliği vardı, buraya kadar gelmişken birlikte şiir etkinliğine katılalım dedik. Güzel bir etkinlik yapıldı. Biz de birer şiir okuyup oradakilerle biraz olsun görüşme ve tanışma fırsatını bulduk. İşte bu arada bana birkaç kitap armağan ettiler..( Tarih: 31. 01. 2015 ) 

Bunların arasında Orhan Vergili’nin  “Aşk Rengini Seçerse “ adını taşıyan şiirler kitabı vardı.  Orhan Vergili adı hiçte bana yabancı gelmedi. Daha önce rahmetli kadın şairlerimizden Güzide Gülpınar Taranoğlu annemizin uzun yıllar çıkardığı Gülpınar aylık sanat ve edebiyat şiir dergisinde okuduğumu anımsıyorum. Zaten bu kitap hakkında da Güzide Taranoğlu’nun görüşleri vardır.  

“Aşk Rengini Seçerse” kitabı Ankara’da  Kültür Ajans  Yayınları arasında çıkmıştır. Tertemiz bir baskı ve Erhan İvgin’in özenle hazırladığı bir kapak ve mizanpajla günışığına çıkmış olu, 96 sayfadan ibaret olup baskı tarihi Mart 2013’tur.

Kitabın giriş bölümünde Güzide Taranoğlu’nun şu sözleri var:”Şiir ruh güzelliği, iyilikler rehberi. Şiirin nasıl yazıldığının önemi yok. İster ölçülü olur, ister serbest  vezinle yazılır. Yeter ki, gerçek şiir olsun… Sermayesi olan kelimeleri yerinde ve güzel kullanılmış olabilsin.Şiir adeta güzellikler ummanıdır, bir dalan bir daha çıkmaz. Zira her eline kalem şair demek değildir. Şiir tüm güzel sanatların kapısıdır. Orhan Vergili oğlumda okunacak, aranacak şiir yazan, gerçek şiir yolunu tutmuş bir gencimizdir.Şiirlerini dikkatle okuyanların büyük haz duyacaklarını, tekrar okumayı arzu edeceklerini biliyorum” diye yazıyor. Güzide Taranoğlu’ndan sonra şair ve yazar Mehmet Aydın ve Nail Tan’ın da birer yazıları vardır. Şiirlerinden dolayı Orhan Vergili’yi tebrik ediyorlar.. Elbette bu sevindiricidir.. Çünkü bu imzalar çok önemlidir..

Bunları yazdıktan sonra şimdi de şairimizin şiirlerine bir göz atalım. Her insan  kendine özgü birhayat  öyküsü verota vardır. Şair Vergili rotasını şöylece az ve öz açıklıyor:

İSTERİM

Denizler küçük kalır,

Benim şu yelkenlerime,

Okyanuslar isterim,

Rotasız kaderime… ( Say. 6 ).

Herkesin kendine göre bir mutluluk anlayışı vardır. Şair Orhan Vergili ise mutluluğu gül ile dikenler arasında buluyor. Daha doğrusu  mutluluk  eyleminde  gül dikensiz olmaz diyor. “Mutluluk”  adlı şiirinde  kısa ve öz olarak şunları  yazıyor:

Ne gül dikeninden etti şikâyet,

Nede diken gülünden.

Gül gibi geçinip gittiler,

Dallarında beraberken. ( Say:10 ) . Şairimizin şiirlerinde aşk teması daha fazla ağırlık basıyor. Zaten kitabın adı da aşkla başlıyor.  O da Ankaralı bir güzele âşıktır. Gönlündeki güzeli şöylece tanımlıyor:

Eyvah

Ankaralım,

Altındağlım,

Al yanaklım,

Bal dudaklım,

Göjnlüm,

 Sanadüştü,

 Eyvah!

Sende kaldı

Aklım.( Say:16)

Orhan vergili şiirlerini kimi zaman serbest, kimi zamanda hece ve ölçülü yazıyor. Aşklarını, özlemlerini, yaşadıklarını, sevgilerini, yalnızlıklarını, ulusunu ve vatanını lirik ve şiirine uygun dizelerle dile getiriyor.  Şiirlerinde kullandığı dil sade, ağdalı sözcüklerden uzak, çapıcı ve yalın bir Türkçe kullanıyor. Şiirlerinde çirkin, nefret, bölücü, yıkıcı duygu ve düşüncelerden uzaktır. Sizleri  rahatsız edecek veya yüzlerinizi tırmalayacak sözcümler bulamazsınız. Şiirlerinde birleştirici ve yapıcıdır. Şiir dünyasında bir iklim coğrafyasında özlemlerini ve aşklarını dile getiriyor. Aşk Rengini Seçerse adını taşıyan   şiir kitabında ilgimi en çok çeken şiirlerinden bazılardı: “

Ben sevdamı sana yazdım ( s: 17 ), Deli Yüreğim ( s:19 ), Şaire Nazire – Orhan Veli’ye (s. 29 ),Randevu ( s. 30 ),Falcı ( s. 34 ), İstanbul (s:  50 ), Çapraz Teğet ( s: 56 ), Okuyanlar ( s:  57 ),Yol Ortasında ( s.60 ), Değişim ( s. 63 ), Düşünce ( s: 71 ), Bayrağım ( s: 79 ), adını taşıyan şiirlerinin altını çizerek, dikkatle  ve keyifle okuduğumu belirtmek isterim. 

Şair Orhan Vergili’nin  şu dörtlüğü yazmadan geçmek istemiyorum:

Ay batıp yıldızlar kaysa semadan,

Kelime-i tevhid bayrağımız var,

Bir sabah  güneş doğmasa ufuktan,

İnanıp taptığımız, Allah’ımız var…( Say: 78 ).

Peki, Orhan Vergili kimdir?

Orhan Vergili 1958 yılında Ankara / Altındağ’da doğdu.1978 yılında şiir yazmaya başladı.1984 yılında Emniyet Hizmetleri sınıfında polis memuru olarak göreve başladı. 2005 yılında emekliye ayrıldı. 2008 yılında Alternatif Sanat Yayınları arasında “Ben Sevdamı Sana verdim” adlı bir şiir kitabıyla şiir dünyasına merhaba dedi.

İLESAM  üyesi olan Orhan Vergili halen Ankara’da ikamet ediyor, şiirleri çeşitli dergi ve  seçkilerde yayımlanmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Şairimiz Orhan Vergili’ye bu çalışmalarından dolayı içtenlikle tebrik ediyor ve sözlerimi “ BAYRAĞIM” adını taşıyan bir şiiriyle bağlamak istiyorum. Bence bayrağımızı en güzel ve en kısa ve öz  tanımlayan bu  şiiridir …

BAYRAĞIM

Seyre daldım semayı,

İtinayla işlenmiş,

Gece ay ışığında,

Yıldızlarla süslenmiş,

Yaradan/ın bir lütfu,

Ay’la yıldız birleşmiş,

Şehitlerin kanıyla

Al bayrağım özdeşmiş…( s: 79 )

Orhan VERGİLİ  ( Aşk Rengini Seçerse / Şiirler 2013 – Ankara)

Meraklısı için:Kültür Ajans Yayınları

Konur sokak No: 66 / 7-Kızılay- ANKARA

-------------------------------

Abdülkadir  GÜLER 

12.03.2015- SÖKE 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..