Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '13

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Orkide sever misiniz?

Orkide sever misiniz?
 

AVM'den tanesini 20 liraya aldığımız orkideler...


 

Bundan 4-5 ay önce bir alışveriş merkezinde dolaşırken, alışveriş merkezinin bahçe kısmında üzerinde iki tane beyaz çiçek bulunan saksıda bir orkide almıştık. Fiyatı da sanıyorum 20 lira civarındaydı. Bir ay kadar sonra üzerindeki çiçekler dökülünce, uzun bir süre çiçek vermeyeceğini düşünmüştük. Ancak bir süre sonra kök kısmına yakın yapraklardan iki tane dal uzamıştı. 10 gün kadar evden uzak kaldığımız bir dönemde döndüğümüzde o iki dal üzerinde 17 tane çiçek olduğunu gördük. Yaklaşık iki aya yakın zamandır da çiçekler ilk günkü tazeliğini koruyor. Sanki yapma çiçek gibi...Daha sonra yine bir alışveriş merkezinden bu defa pembe renkli bir orkideyi, beyaz orkideye arkadaş olarak aldık. :)
 
Evimizin yakınında bir sera var. Her türlü çiçeği orada bulabilirsiniz. Oradaki satıcıya bizim evdeki orkideye benzer, ancak üzerinde iki tane çiçek bulunan orkidenin fiyatını sorduğumda bize 80 lira dedi. Ee biz aynısını 20 liraya aldık dediğimde, her esnafın dediği türden "Onlar başka cinstir" cevabını aldık. Ama bu cevap bana pek inandırıcı gelmedi.
 
Orkideler hakkında bir araştırma yaptığımda, evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçiyormuş. Yetiştirmesi en kolay ve en ucuz orkide türü ise Phalaenopsis imiş. Afrika menekşesi yetiştirilebilen her evde orkide yetiştirmek de mümkünmüş.
 
Orkidelerin tercihan sabah güneşi alması tercih ediliyor. Ancak orkideleri evin hangi penceresine yerleştirirseniz yerleştirin öğlen dik gelen güneş ışınlarından korumanız gerekir. Perde veya jaluzi arkasına yerleştirmek aynı ormanda palmiyelerden süzülen ışık gibi orkideler için mükemmel bir yer olacaktır.
 
Şeffaf saksı içinde satılan orkidelerin sulama şekli de şöyle:
 
Köklerinde su depolama şansı olmadığından kuraklığa pek tahammülü yoktur. Genellikle saksı ortamının biraz nemli olmasını tercih eder. İki sulama arasında saksı harcı kurumalı ancak tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Ortama göre değişmekle beraber genellikle haftada bir veya 10 gün de bir kez sulama yeterli olur.
 
Daldırma yöntemi; Bu yöntem de suyun kök boğazını geçmesine izin vermeden saksı kova içerisine daldırılır. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir. Sudan çıkarılan saksı, suyu süzülerek yerine kaldırılır. Eğer bir süre sonra saksı altlığın da su birikirse dökülür. Bu yöntem pratik ve kullanışlıdır ancak orkideleriniz de her hangi bir hastalık görülürse tek kovadan yapılan sulamalar da hastalığın diğer bitkilere sıçraması kaçınılmazdır.
 
Diğer bir  yöntem de musluk altında veya sulama kabıyla üstten sulama yöntemidir. Orkide sulama da genel kabul görmüş bir kural saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulamaktır.
 
Eğer orkide seviyorsanız, size en yakın bir alışveriş merkezinin bahçe kısmından tanesi 20 lira civarında olan orkidelerden alın ve evinizin uygun bir köşesinde yetiştirin. Bir de her sabah çiçeklerinize günaydın demeyi unutmayın. Çünkü onlar da canlıdır ve kendilerine ilgi gösterildiğinde bunu hissederler ve size daha çok ve daha canlı çiçekler verirler. 
 
 
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..