Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '07

 
Kategori
Sinema
 

Orklar Türk mü?

Orklar Türk mü?
 

Sinema tarihine geçen bol ödüllü Yüzüklerin Efendisi filmine hayranım. Yazarı Tolkien'in hayal gücünün müthiş olduğuna inanıyordum. Ta ki 1-2 yıl önce gazetelerde yazan "Orklar Türk mü? başlıklarına kadar. Çünkü yazarın Türkleri sevmediği yazılıyordu. Kimi edebiyatçılar da yazarın tarihi olaylardan alıntı yaptığını sadece kahramanları değiştirdiğini söylüyordu. Kimileri de 2. Dünya Savaşı'nı gören yazarın Almanları orklara benzettiğini söylüyorlardı.

Bunlardan sonra seyrettiğim Yüzüklerin Efendisi serilerinden zevki alamıyordum. Çünkü orkları her gördüğümde "Acaba bunlar Türkler mi ?" diye kendime soruyorum. Burada bazı benzetmeler yaparak otorite oluşturmadan kendi çapımda bu soruya yanıt vermek istiyorum.2. Viyena Kuşatması ile 2. Dünya Savaşı'nı karşılaştırarak soruma yanıt arayacağım.

Filmi seyredenler bilir, iyilerle-kötülerin ilk savaşını iyiler kazanmış fakat yüzük yok edilememişti.Kötülüğü temsil eden Sauron ikinci defa güçlerini toplamış ve eskisinden daha güçlü bir ordu kurmuş.Kötülüğü temsil eden orduya dev bir fil ordusu ile korsanlar katılmıştı.Ak büyücü Gandalf ordu toplamıştı. Hayalet ordusu sudan gemilerle gelmiş savaşın kaderini değiştirmişlerdir. Sauron ilk savaşta varken ikinci savaşta yoktu.

Bu cümleleri 2. Viyena Kuşatması'na uyarlarsak ; 1. Viyena Kuşatması olmuş. Osmanlı Devleti 1699 yılında eski yıllarına göre kötü durumdaydı .Osmanlı ordusuna Kırım hanı, Erdel, Eflak, Boğdan beyleri katılmıştı. Viyena Kuşatması sırasında papa bir ordu toplamıştı.2. Viyena Kuşatması sırasında Tuna Nehri'nden gelen Avrupa ordusu savaşın kaderini değişitrmiştir. 1. Viyena kuşatması'nda padişah ordunun başındayken 2. Viyena Kuşatması'nda savaşta yoktur. Benzerlikler olsada Osmanlı Devleti'nin ilk savaşa göre daha zayıf olması içimizi rahatlatıyor.

2. Dünya Savaşı tezlerine gelirsek ; filmde Sauron'un ordusunda karada troll ve devasa filler, denizde korsanlar ve havada nazguller var. Yeni silahlar deniyor. 2. filmdeki Miğferdibi Savaşı'nda kaleyi patlayıcı ile deliyorlar.Yüzüğün peşindeler. Gerek Miğferdibi gerek Minas Tirith çarpışmalarında süvariler savaşa yetişiyor.Kötü büyücü Saruman ilk savaşta iyilerin yanında iken ikinci savaşta Sauron'un ordusuna katılmış.

2. Dünya Savaşı'nda ise Almanya ilk savaşı kaybetsede kendini toparlamış ve eskisinden daha güçlü hale gelmişti. Karada kaplan tankları önüne gelen orduyu ezip geçiyor. Denizlerde U-571 denizaltıları ticaret gemilerine saldırıyor. Havada avcı uçakları Stukalar bariz üstün. İlk roket B-2 'lerle Londra bombalanıyor. Yüzük olarak gösterilen atom bombası içinse çalışmalar yapılıyor ancak geç kalınıyor. ABD her iki savaşa da sonra girmiş. Saruman olarak İtalya kastedilmiştir. 1. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya karşı savaşırken ikinci savaşta Almanya'nın yanında savaşa katılmıştır.

Tüm bunlardan sonra orklar bence Almanlar. Çünkü en önemli tezim ilk savaşta sözlerinden dönen bir millet lanetlenmiştir ve hayalet olarak yaşamaktadır. Bunlar ikinci savaşta aktif olarak görev yaparak savaşın kaderini değiştirmişlerdir. Gerçekte ise 1. Dünya Savaşı sırasında Rusya ihtilal olması nedeniyle savaştan çekilmiş ancak 2. Dünya Savaşı'na Sovyetler Birliği olarak katılarak zaferde pay sahibi olmuşlardır.

Yine de orkların hangi millet olduğunu en iyi Tolkien biliyordur.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...