Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Orman yangınları başlarken...

Patagonya, orman yangın sezonunu yine başarı ile bu sefer Muğla-Fethiye'de açmış bulunuyor. Devamı gelmesin inşallah.

Fethiye'de yangınların olduğu bölgeyi dört ay karış karış gezmiş birisi olarak sebebi ne idi ki orada yangın oldu? Kendiniz bilmez birisi mi? Piknikci mi? Çoban mı? Gelişi güzel savrulmuş bir sigara izmariti mi?

Hayır hiçbiri değil? Çünkü altı ayrı noktada aynı anda çıkan yangın tesadüfi olamaz. Peki ne? Acizane kanaatim şudur ki:

Biliyorsunuz imparatorluğun son zamanlarında bolca yeniçeri isyanı olmuşur. Peki ne idi bu isyanların sebebi? En barizi, bu yeniçerilere maaş olarak verilen altınların ayarının düşük olması.

Gelelim orman yangını ile mücadeleye. Bu iş için Patagonya ülkesinde helikopterler, uçaklar sezonluk kiralanmakta, buna ilave, yer mücadele personeli olarak köylerden beldelerden Ahmetler, Mehmetler işe alınmaktadır.

Geçen yıl, yangın sezonu sonunda iş akti askıya alınan Ahmet ise bu yıl yangın sezonu başlamadan bir an önce işe girmek istemektedir.

İşe girişi on beş yirmi gün geciken Ahmet, işe girişini hızlandırmak için yangın sezonunu kendi elleri ile erken başlatmakta ve kamuoyunun duyarlı olduğundan adı gibi emin olduğu bir konuyu, yani orman yangınını kullanmaktadır.

Böylece, özellikle basının dikkati bu konuya yönelmekte, ilgililer, "mücadele için hazırlıklarınız tam mı?" mealinden sorulara muhatap edilmekte ve bir yerlerden Ahmet gibilerin daha işe bile alınmadığı kulaklara fısıldanmakta, zaten öküz altında buzağı arayan basın ve sair çevre için "vurun abalıya" türünden bulunmaz bir nimet ortaya çıkmaktadır.

Her sene çeşitli bölgelerde tekrar eden bu tiyatronun Patagonya'ya bu seneki maliyeti 300 hektar yeşilin kaybı ile son bulmuştur.

Ne yapmak gerekir? Helikopter ve uçağın hizmetini satın alan Patagonyalılar, acaba Ahmetlerin hizmetini satın alamaz mı? Nasıl ki bir hastene, bir şirket, tek tek kişilerle muhatap olacağına, organize olmuş bir temizlik firmasından temizlik hizmeti satın almakta, Patagonyalılar da organize olmuş bir yangın önleme firmasından insan gücü hizmeti satın alabilir.

Olmaz mı? Bence olur!

 
Toplam blog
: 38
: 485
Kayıt tarihi
: 01.05.07
 
 

Orman mühendisiyim. 1992 yılından beri orman kadastro işinde çalışmaktayım. Amacım insanları orman k..