Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '21

 
Kategori
Küresel Isınma
 

ORMAN YANGINLARI BİLİMSELLİĞİ

ORMAN YANGİNLARININ KAYNAKTAN ÇÖZÜMÜ!
Bütünsel baktığımda, Erken uyarı sistemleri konusunda eksiklikleri görebilen bir uzmanlığım var. ORMAN yangınları erken uyarı sistemleri Kendi içinde yüksek düzeyde bir Araştırma Geliştirme AR-GE KAMPÜSÜNÜ Zorunlu kılar. Sadece bu konunun tüm bileşenlerini Bütünlük içinde başarılı kılmanın tek adresi "ORMAN YANGINLARI ERKEN AŞAMA ARAŞTIRMA VE ÇÖZÜM ÜRETME KAMPÜSÜ" altında kurumsal bir disipline milyon kere milyon ihtiyaç vardır. Bilhassa mühendislik blok diyagramını toparlayan bir yetenekte kampüs. Bir istasyon da en asgari düzeyde olması gereken algılayıcılar, analiz, ana kontrol sistemi ve kablolu kablosuz aktarıcı modülleri ile birlikte çevresel destekleyici algılama üniteleri. Yapay zeka ile desteklenen bir ana istasyon. Standartlar, protokolleri ve devamlılığı. Koordinasyon yapısı. Nihayetinde söndürme sistemlerinin interaktif iletişim disiplini ve acil söndürme sistemleri ile birlikte hızlı cevap verme yeteneğini araştıran çözüme kavuşturan bir KAMPÜS ŞARTTIR.
Erken uyarı sistemleri; derinlik, bilgi birikimi ve konuyu saha da emek vermiş bir bütünsel birikimle ancak öneriler çözümler oluşturabilir yeteneği zorunlu kılar!
Her sistem kendi içinde bir çok bilinmeze Cevap bulmayı gerektirir.
Dünyada mevcut tecrübelere bakmak gerekir. Hepside bir insan emeği ve geldiği noktada bir çok soruya Cevap ve çözümleri sunarak gelmişlerdir. Dünyada bu konuda yeterli düzeyde sistemler vardır. İklimsel değişiklikler bazı avantajları gerekli kılmış olsa da küresel ısınma artık dünyayı "düzlemiştir". Artık her bölgede şimdilik kutuplar hariç aynı kaygıya itmiştir. Artık her ülke bu konuda büyük çareler aramaktadır. İşin ilk ağ çözümü; evrensel standartlar ve protokolleri gerçeğinde ancak birbiri ile haberleşebilen üniteler üretmelidir.
Bu konuda belli standartlar çerçevesinde çalışmalar yapan ülkeler, bilimsel araştırma geliştirme konularında hızlıca ilerlemekteler. Almanya bu konuda başı çekmektedir.
Yangın erken uyarı sistemleri ve söndürme sistemleri aynı ağ içinde bütünsel olmalıdır. Söndürme sistemleri konusunda bir önerim de şu: Türkiye'nin üç bir yanı denizlerle çevrilidir. Denizlere yakın orman tepelerine Orman yangınları söndürme mini barajları inşaa etmeliyiz. Bunun enerjisi%100 Yenilenebilir enerjiler: Güneş ve Rüzgar enerjisinden yararlanarak bedava enerji ile bu barajları maksimum düzeyde tutabiliriz. Tepeye doğru su taşıma boruları inşaa ederek bu barajlar 7/24 saat dolu tutulabilir!
tepelere su kuleleri inşa ederek denizden arıtılan suları buralarda toplayarak ikinci bir su kullanımına da çözüm olabilir..! Denizden su arıtma tesisleri konusunda dünyada ciddi referanslar var. İsrail bu konuda öncülük ediyor. Yukarıdaki baraj depolar aynı zamanda kente yakın ormanları korumak için belirli aralıklarla yukarıdan uçaklarla ormanları sulama serinletme yaratılabilir de!. Bu durum havayı da tohumlar ve Ormanlara serinlik nemlilik katar ve yangınları geciktirici etkisi olur. Bence çok gecikmiş durum değil. Her şey hızlı bir çalışma disiplini ile eski duruma döner umarım. Bilim toplumu olduğumuzda bu kaygılar sistem tarafından görülebilir ölçekte. Ne yazıktır ki her birim kendi AR-GE si ile bunu başarmak zorunda. Birinden kopuk eşgüdümsüz yapılar enerji kaybıdır. Kim ne yapması gerektiğini çok iyi bilecek düzeyde kurumsal bir alan içinde etkilidir... O nedenle araştırma geliştirme yeteneği çok önemlidir.
Önceden yaklaşık 25 yıldır Elektronik güvenlik sistemleri konusunda tecrübelerim dahilinde sahada çok bulundum. Güvenlik ve otomasyon sistemleri konusunda yangın erken uyarı sistemleri hep benim zamanımı meşgul etmiştir.
HER BÜYÜK DİSİPLİN KENDİ AR-GE KAMPÜSÜNÜ KURMALIDIR. TÜRKİYE BİLİMSEL MERKEZLERİ TÜBİTAK GİBİ KURUMLAR BU AR-GE KAMPÜSÜNÜ MİMARİ TEKNİK LABARATUVAR VB KONULARINDA DİZAYN ETMELİDİR. OTURMAMALI, SADECE BİLİMSEL ARAŞTIRMA DUYURULARI İLE YETİNMEMRLİ GECE GÜNDÜZ ÜLKENİN BİLİM TOPLUMU OLMASINI İZLEMELİ DESTEKLENMELİDİR.
BAŞKA BİR ÇARE GÖREMİYORUM.
HER AFETTE BİNLERCE ÖNERİ, BOŞA GİDEN ENERJİLER... BİTMEZ TÜKENMEZ ÇÖZÜMSÜZLÜKLER...
AKLIN YOLU BİRDİR!

 
Toplam blog
: 164
: 239
Kayıt tarihi
: 23.02.09
 
 

Kalenderce yaşarım. Okurum, gezerim, Çocukluğum şanslıydı; özgürlük en büyük mükafatım. Hiç bir kal..