Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '12

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Örnek dayanışma

Örnek dayanışma
 

Antartikada Penguenler


Yeni Dünya Düzensizliğinde İnsansızlaşmaya doğru yol alırken, Penguenlere  ait belgeseli izliyorum, size de izlemeyi şiddetle öneririm. Görüntüler ekrana kilitletiyor.

Vahşi doğa koşullarında buzulların içinde, sevginin, aşkın, paylaşımın, fedakarlığın, şefkatin, örgütlü yaşamlarındaki o müthiş mücadelenin karşısında şaşkına dönüyor, gözbebekleriniz buz kesiliyor, müthiş heyecanlanıyorsunuz.

Hayvanlar dünyasının hiçte beyinsiz olmadığının görsel şöleni bunlar, O hayvanca yaşamda “vicdan” yasaları hüküm sürüyor. Binlerce penguenin aralarında hiçbir çatışma çıkmadan, aylarca, olabilecek en zor koşullarda bile birlikte yaşamaları ve dayanışma içinde olmaları son derece ilginç.

Bilinç ve akıl sahibi insanların bile çıkarları ile çatışabilecek böyle bir ortamda penguenlerin bu kadar uyumlu, ince düşünceli ve fedakar tavırlar göstermeleri insanın kanını donduruyor.

Milyarca yıldır her kış,  Antarktika’nın acımasız buz çöllerinde, dünyanın barınılması en imkansız bölgesinde olağanüstü bir yolculuk gerçekleşiyor. Binlerce İmparator Penguen, güvende oldukları derin mavi okyanustaki evlerini terk ediyorlar. Donmuş karaya tırmanarak, kıtanın iç tarafındaki ıssız bölgeye doğru yola çıkıyorlar. Antarktika’nın o bölgesi; çok soğuk, çok uzak, bir canlının yaşaması için imkansız bir yer. İçgüdüleri, tehlikeli buzun altındaki gölgeler ve Güney kesiminin hayali ışıltısı rehberleri.

O minik adımlı smokinli penguenler bin bir mücadele ile ulaşıyorlar türlerini üretmek adına. Antarktikaya, buz mavisinde bir araya gelen binlerce penguenlerin erkekleri eş seçimi için dişilere serenat veriyor. Aşkın meyvesi üreme için 100-150 kilometrelik sevgi yolculuğu eksi 60 derecede yapılmıştır. Döllenen ana penguenler yumurtayı taşımayacak hale gelince, o dondurucu soğukta, baba penguenler yumurtanın donmaması ve yere değmemesine dikkat ederek patileri ile özenle yumurtayı keselerine yerleştiriyorlar. İşte bu anda anneler doğacak yavrularını aç bırakmamak adına mavi buz okyanuslara doğru yol alıyorlar. Yüzlerce kilometre geriye doğru sürecek olan yolculuk üç ay ya da dört ay gibi bir sürelerini alıyor. Buzdan başka yiyecek yok, Açlar.

Kış ilerledikçe çok şiddetli tipiler başlar, rüzgar saatte 120- 160 km hızla eser. Bu öldürücü kış şartlarında erkek penguenler aylarca hiçbir şey yemeden ve neredeyse hiç kıpırdamadan yavruları için benzersiz bir fedakarlıkta bulunurlar. Bu zor koşullarda donmaktan kurtulmak için önemli bir dayanışma örneği göstererek birbirlerine daha da yaklaşırlar. Eksi 60 derecede, aralarına soğuk girmesini engellemek için gagalarını göğüslerine yapıştırırlar, böylece enseleri dümdüz olur ve birbirine yapışan penguenler arada hiç boşluk kalmayacak şekilde tüyden bir tavan oluştururlar. Çemberin dışında kalanlar kuzey kutbunun bütün sertliğini göğüslemek zorundadırlar. Ancak bu çok uzun sürmez, çünkü sürekli olarak yer değiştirirler ve dönüşümlü olarak çemberin dışına geçerler. Böylece birbirlerini de kollamış olurlar. Hiçbiri çemberin dış kısmına geçme konusunda çekimser davranmaz. Binlerce penguenin aralarında hiçbir çatışma çıkmadan, aylarca, olabilecek en zor koşullarda bile birlikte yaşamaları ve dayanışma içinde olmaları son derece ilginçtir.

Bahar gelince, Anne penguenler, midelerinde biriktirdikleri balıklarla geri döndüğünde, yüzlerce penguen arasından yavrusunu ve eşini kolaylıkla buluyor. Daha da ilginç olanı, baba penguenler denize avlanmaya gitmeden önce kolonideki tüm yavruları toplarlar ve onları sanki bir çocuk yuvasındaymış gibi bir arada bırakırlar. Bu davranışları dondurucu soğuğa karşı bir önlemdir. Bir arada duran yavrular sıkıca birbirlerine yaklaşırlar ve böylece ısınırlar.

Bu arada bu paylaşımda emek veren babalar, annelere yavrularını vermeyi naza çekerler. En ilginci bu acımasız süreçte yavruları telef olmuş olan annelerin, anneleri geri dönememiş olan yavruları evlat edinmek için birbirleriyle olan mücadelelerini izlerken insansı yanınız acır.

Hayvan Yasalarını yazanlar, Orman Kanunu diyen insanlık ‘insansızlaşırken’, hayvanlar dünyası ‘vicdan yasalarıyla’ özgürlüğün, eşitliğin, dayanışmanın, örgütlenmenin bilincinde olarak ne dersler veriyor bizlere değil mi?

İzlemesini, anlamasını, uygulamasını bilenlere…

 

 Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..