Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '22

 
Kategori
Eğitim
 

Örnek Ol, Hadi Başla!

Bazı psikologlar çocuklara kaş kaldırmanın dahi çocukların psikolojilerini bozduklarını söylüyorlar ki haklı olabilirler. Gereksiz yere kaş kaldırmak, kızmak, onlara kötü örnek olmak elbette çocukları daha fazla etkiler. Bugün bilinen başka bir gerçek de insanların öyle sizin sözlerinizden ikna olmadığını yaptığınız şeylerin onlara örnek olması bakımından çok daha önemli olduğunu ortaya koyuyor ki yine bir filozof “çocuklarınızı yetiştirmeye çalışmayın, sizler önce kendinizi geliştirin, onlar nasılsa size benzeyecektir, sizleri örnek alacaklardır” diyor. Ki bizde de buna benzer özdeyişler “kenarına bak bezini al, anasına bak kızını al” ya da “kır atın yanında duran ya suyundan ya huyundan” veyahut da “üzüm üzüme baka baka kararır” deniliyor ki pek doğru örnekler bunlar.

İnsan birçok açıdan suya benzer. O su damlası ki kadehe konulursa, kadehte durur, çay bardağına konulursa çay bardağında durur. Biz de öyleyiz. Nasıl ki Almanya ve çeşitli Avrupa ülkelerinde kurallara harfiyen uyan insanlar bizim ülkemize gelince zincirlerinden boşalır gibi yüz seksen derece farklı yapısal bir duruma dönüşüyorlarsa bunun nedeni insanın topluma yani ortama göre hareket ettiğinin kanıtıdır. Hukuk konusunda katı kurallarıyla bilinen Almanya vatandaşı bir Alman Antalya’da evinin üzerine kaçak kat çıkmaya cesaret edebiliyor ve gelen kamu görevlilerine ve de polislere şiddet uygulamaya kalkışıyorsa insanın duruma uyum sağlamada son derece usta canlı olduğunun en büyük kanıtıdır. Özünde var olan ahlak, felsefe ya dışarıdan katı kurallarla insanlara dikte ettirilir ya da insan içinden geldiği doğruyu içinden geldiği için, doğru bildiği ve doğru yapmak istediği için yapar. Birincisi zorlama ile ikincisi sahici, gerçek bir eğitimle mümkün olabilir. "Çölde yapayalnızken burnunu karıştırmak ya da karıştırmamak" beyninden insanlar ve diğer canlılar hakkında kötü düşünce geçirmek ya da geçirmemek bunların hepsi de eğitimle mümkün olabilir. Bu eğitim öyle sözle, sazla ya da gazla değil, saf dürüstlükle ve iyi, doğru örnek olmakla olur. Aksi mümkün değildir. –mış gibi yaparak çok zaman kaybettik, nesiller boyu kayıplarımızın haddi hesabı yok. Nesillerimizin kurumaması yok olmaması için onları doğru eğitmekten başka çaremiz yok.

İyi de bunu kim, nasıl ve ne zaman yapacak? Sözler söylemek, eleştirmek kolay yapmak, çözüm önerileri getirmek nedense zordur ve herkes eleştirirken, iş bütün oluştur hadi bu problemi birlikte çözelim denince ortada pek de fazla insan kalmaz. Sorunu teşhis etmek çözmek için atılabilecek en önemli adımdır. Gelin birlikte düşünelim ve sorunu, sorunumuzu birlikte çözelim.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..