Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Orta Doğu açılımları

Orta Doğu açılımları
 

Kelebek etkisindeki küresel gelişim


Gündemin getirdiği açılımlar Türkiye gündemini iç siyasetten dış siyasete açılmaya yöneltiyor. Kürt, ermeni, gibi demokratik açılımlar ile Kuzey Kıbrıs cumhuriyeti, Irak, Suriye ve Azerbaycan dost ve komşu ülkelerle gelişen sıcak ilişkilerle ABD ve AB ile Rusya ve Ortadoğu ülkeleriyle temaslar gündemi tam bir dünya gündemi içinde bulunulmasını getiriyor. Böyle hareketli gündemlerin bir arada olması Türkiye' nin küresel açılımlarını arttırması şeklinde yorumlanabilir.

Küçük resme takılmayıp büyük resmi görmek gerekiyor. Pkk terör örgütünün temelleri çözülüp gizli, saklı kaynakları kurutulup varlık nedenleri sorgulanmaya açıldı. Irak'taki oluşmuş kördüğüm açılmaya başlıyor. Bölgesel Enerji, ekonomik ve kültürel işbirliği gelişirken barışa ve istikrara zarar veren etkenler azaltılmaya çalışılıyor.

Küresel ekonomik krizin ortaya çıkışındaki en önemli faktör, dolar ve euro para birimlerinin büyük miktarı batıdan doğuya yasal kurumlardan, olmayana çekilmesi sonucunda piyasalarda değişime ait para miktarının azalması sonucunda borç- alacak zincirinin kırılması ve ortaya çıkan manzaranın yatırım ve tüketim üzerinde isteklerin, beklentilerinin dondurulması olmuştur.

Çözümün bir parçası doğal olarak fiyatların sabit kalma koşulunda piyasada para miktarının arttırılmasıdır. Yasal olmayan para miktarının ( dünya uyuşturucu piyasası) azaltılması, Her türlü meslek kesiminin kişi, kurum ve küresel birliklerin üst limitlerinin belirlenip çalışma alanlarının standartlaşması sağlanmalıdır. Uluslararsı şirketlerin ilgi ve çalışma alanlarında çok çeşitlilikten öte belli alanlarda uzmanlaşması teşvik edilmelidir.

Düşünün bir küresel dev bir ahtopot olmuş küresel bir firmanın hem yatırımcı hem de tüketiciyi yönlendirmekle kalmayıp devlet ve diğer sivil kurumlara hatta dünya gündemine etki etmesi ve yön vermesinin sakıncalarını.

Ekonomi yönetimi aile kavramına sığmayacak kadar önemli ve büyük hale gelmiştir. Büyük bir firmanın yöneticisi ne de sahte bir tutumla " biz çalışanlarımızla bir aileyiz" yalanını söyleyebilmektedir hala. Biraz onunla eytişime girilse " makinelermizin bakıma, çalışanlarımızın ise güven tazelemeye ihtiyacı vardır " itirafını edecektir.

Türkiye gündemindeki açılımları sadece görünen kısmıyla değil küresel etkileri açısından da gözlenmesi ve düşünülmesine ihtiyaç vardır.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..