Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '14

     
    Kategori
    Dünya
     

    Ortadoğu denkleminde Yeni Türkiye

    Ortadoğu denkleminde Yeni Türkiye
     

    ORTADOĞU DENKLEMİNDE YENİ TÜRKİYE
     
    Türkiye , ABD’nin deklere ettiği 4 aşamalı IŞİD stratejisinde pasif olacağını en yüksek ağızdan açıklamıştı.  Askeri operasyonda yer almayacağını sadece insani yardımlara sıcak baktığını oluşabilecek göç dalgasında sığınmacı kabul edeceğini belirtmişti. Bu tavrının en haklı nedeni IŞİD tarafından rehin tutulan Türk diplomat ve aileleriydi. Onların can güvenliğini tehlikeye atacak bir adım atması mümkün değildi.
     
    Obama’nın planını açıkladığı günlerde, Türk Milli İsthbaratı uzun süredir yürüttüğü ve sona yaklaştığı kurtarma operasyonu ile meşguldu. Neticede ince bir siyaset söylemi Türkiye ,IŞID militanları germemiş Türk diplomatlarının canlarını tehlikeye atmamış ve nihayetinde vatandaşlarımızın burunları bile kanamadan, Başbakan Davutoğlunun ifadesiyle ‘isimsiz kahramanlarca’ kurtarılmışlardır.
     
    Peki bugün ne olduğuna kısaca bakalım.
     
    1-ABD, IŞİD’e ait hedefleri bombaladı.
     
    2-Suriyeden çok sayıda sığınmacı Türkiyeye giriş yaptı.
     
    3-Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan, gerekirse askeri operasyona destek verebiliriz dedi.
     
    4-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin,IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyona katılma sözü verdiğini belirtirken, Türkiye'nin "Cephe hattında" yer alacağını da ifade etti.
     
    5-ABD ordusu 139 milyon dolarlık F-22'lerini ilk kez göreve çağırdı.
     
    6-Esed,İŞID konusunda çark etti.
     
    7- Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT'e rehinelerin kurtarılması dolayısıyla teşekkür ziyaretinde bulundu.
     
    Bu yaşanılanlara baktığımızda Türkiye’nin başta söylediği pasif konumdan çıktı ve IŞİD’ karşı oluşturulan koalisyonda aktif yer aldığı görüyoruz. Bence bugünkü olaylardaki şu detaylar daha önemli, göz ardı edilmemeli.
     
    Esedin daha önceyaptığı açıklamada, Ülkesinde yapılacak herhangi bir operasyonu saldırı olarak kabul edeceğini belirtmişken bugün çark etmesi ilginç(?). Bir diğer detay Başbakan Davutoğlu’nun, MİT mensuplarına teşekkür ziyareti.(!)
     
    Bu ziyaretin teşekkür gibi gösterilmesi asıl istenilen durum. Ancak bugün o odada konuşulan gerçek gündem, acaba sayın Cumhurbaşkanı Erdoğanın ve ABD Dışileri Bakanı Kerry’nin bahsettiği Türkiye’nin yeni konumuyla ilgili olabilir mi?
     
    Bu konuda sizleri düşünmeye sevk ediyorum.
     
    Bu arada, Suriyede (Rakka- Tel Abayd)yakında meydane gelecek buyük çaplı IŞİD’e karşı bonbardımanın haberini vermek istiyorum. Bunun en büyük göstergesi bu günkü Türkiyeye giren sığınmacı sayısındaki patlamadır. Bu sığınmacılar çeşitli kişilerce örgütlenerek, Türkiyeye giriş yapmaları sağlanmıştır.
     
    *cem01
     
    Toplam blog
    : 1
    : 350
    Kayıt tarihi
    : 23.09.14
     
     

    Araştırmacı Yazar /Uluslararası ilişkiler, siyaset, tarih... ..