Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '17

 
Kategori
Dünya
 

Ortadoğu Savaşları ve Piyonlar

Ortadoğu Savaşları ve Piyonlar
 

 

Son yıllarda, Ortadoğu’da Irak ve Suriye’nin başına gelenlerin benzerini dünya böylesine yakından izleyemedi. İletişim teknolojisinin gelişmişliği sayesinde savaşın tüm çirkin resimleri göz önünde.

Her nerede ve nasıl olursa olsun, savaşın her karesi kan ve göz yaşı. Savaşın acımasızlığını, gaddarlığını, zulmünü, çilesini içinde yaşayanlar bilir. Ne diyor büyük kurtarıcımız Atatürk, “Zorunlu olmadıkça, savaş bir cinayettir.”

Bugünlerde  Irak’ta petrol kuyusu Kerkük, aynı şekilde Suriye’de Rakka  dünyanın gündeminde. Her iki şehir sanki savaştan çıkıp kurtuluşa doğru yol alıyorlar gibi görünseler de gelecek onlar için puslu.

Barzani referandumu savaşın hızını ve seyrini değiştirdi. Elini çabuk tutan tutana. Pozisyonlar değişince dama taşları ve kullanılan piyonlar tekrar yerinden oynamaya başladı. Barzani ve Peşmerge perişan. ABD desteğinde PYD/YPG güç kazandı. Terör örgütü DAEŞ ya da IŞİD terk etti, diğeri oturdu. Tahterevalli oyunu gibi.

 “Zafer kazandık,”  diyenlerin sevinci kursağında kaldı. “Yaşasın, evimize geri dönüyoruz,”  sevincini duyanlar  için de çile henüz bitmedi. Savaşın yerli halka getirdiği her iki durumda da aynı, çile. Sıkıntılar açısından, savaş alanlarındaki yerleşim yerlerinin birbirinden pek farkı yok.

Bunlardan Rakka’yı ele alacak olursak, savaş esnasında konutların yüzde sekseninin hasar gördüğü belirtilmekte. Suriye’nin üçüncü büyük şehri Rakka’da, savaş öncesi merkez nüfus 200 bin üzerindeyken savaş esnasında 25 bin civarına düşüyor.

Rakka’ya 2015 yılında IŞİD hakim olunca, yerli yöneticileri iş başında bırakarak kendi idaresini kurdu. Şeriat mahkemeleri oluşturdu. Bu mahkemelerde yüzlerce kişi halkın gözü önünde, meydanlarda idam edildi. Kadınlar IŞİD’in şeriat sistemi ile özel yaşamlarında baskı altına alındılar. Tepeden tırnağa peçe giymeleri zorunlu olduğu halde kadınlar, yalnız başlarına yanlarında yakınlarından bir erkek olmadan sokağa çıkamıyorlardı. Sokaklarda kadın kılık kıyafetlerini denetleyen ve sadece kadınlardan oluşan askerler vardı.

Tüm erkekler namaz saatlerinde camiye gitmek zorundaydılar. Sigara yasağı vardı. Erkekler cep telefonunda kadın fotoğrafı bulunduramazdı. Fotoğrafla yakalanan erkeğe otuz kırbaç vuruluyordu .

Oysa, savaş öncesi Rakka cıvıl cıvıldı. Kafeler, parklar, bahçeler tıklım tıklım insan doluydu. Akşam yemekleri kadın ve erkeklerin birlikte gittiği restoranlarda yenir, birlikte eğlenirlerdi.

Alınan haberlere göre Rakka IŞİD’den temizlendi. Çile bitti mi? Hayır. Amerika’nın desteklediği başka bir terör örgütü YPG kontrolü ele geçirmiş görünüyor. ABD Başkanı Donald Trump YPG’ye şatafatlı bir kutlama mesajı gönderdi.

Sonuç,  yakınlarını kaybeden aileler, sakatlar, ve hüzün yağan sokaklar içinde, yıkılmış, harabeye dönmüş evler,

Yol, su ,kanalizasyon, elektrik gibi altyapının olmadığı hayalet bir şehir gelenleri beklerken, sevenleri ile birlikte yine sisli puslu bulanık bir geleceğe yelken açacaklar.

Ve perde gerisindeki gözü doymaz güçler, kullandıkları piyonları,  etnik çatışmalar içinde bir o yana, bir bu yana savurup duracaklar.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..