Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Ortadoğu’ya bu Teveccüh neden

Ortadoğu’ya bu Teveccüh neden
 

Tüm dünyanın gözü Ortadoğu ülkeleri üzerindedir. Yer altı ve yerüstü kaynakları bakımından hayli zengin olan hayli zengin olan Ortadoğu ülkeleri ne yazık ki bir türlü etmemiş, ettirilmemişlerdir. Bir şekilde yönetimlerine, siyasetlerine, bir şekilde içişlerine müdahaleler yapılarak, her zaman sömürülmüşlerdir. Sözde demokratik hak ve özgürlükler adına, sözlerinden çıkmayacak cunta liderlerle bugünlere kadar hep süregelmiştir. İnsanın hep aklına geliyor. Neden illa da hep Ortadoğu… ABD, BDT, AB, Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkelerin neden hep ilgisini çekmiştir. Yaklaşık 200 devlet varken neden illa da İslam coğrafyasındaki genel de Müslüman ülkeler hep sıkıntılar yaşamışlar ve hala da yaşıyorlar.

Herhalde bu ülkeler Ortadoğu’daki bu çok sevdiklerin, karakaşına, karagözüne hayran olduklarından olmasa gerek. Elbette menfaatler çerçevesinde, planlı programlı çalışmalar neticesinde, insanlar ölmekte, katliamlar yapılmakta, kan ve gözyaşı akıtılmaktadır.

Şimdi dünya ülkelerinin Ortadoğu’ya bu kadar sevmelerinin ve istemelerin altında yatan sebepleri ve muhtemel özelliklerini bir bir sıralayalım.

*Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının kesişme bölgesinde yer alan Ortadoğu; eski kara kütlelerinin tam ortasında ve kavuşma noktasında yer almaktadır.

*Kuzeyden Rusya Federasyonu, Doğudan Hindistan, Güneyden Hint Okyanusu, Güneybatıdan Afrika ülkeleri ve Kuzeybatıdan ise Avrupa ülkeleriyle kuşatılmış bir durumdadır.

*Harita üzerinde bir inceleme yaparsanız, batı-doğu doğrultusunda uzunluğu yaklaşık 4900 km.yi, kuzey-güney doğrultusunda genişliği 3100 km. bulan dikdörtgen şeklinde bir coğrafyayı oluşturmaktadır.

*Yine harita üzerinde ülkelerinin yüzölçümü ise, 5.178.000 km². Olduğunu görürsünüz.

*Bölgede Türkler, İranlılar, Araplar ve Yahudiler olmak üzere belki yüzlerce de azınlık gruplar bulunmaktadır.

*Tarih boyunca ortaya çıkmış bütün dinlerin çıkış merkezidir.. Öyle ki bölgede bütün dinler için kutsal sayılabilecek topraklar, mekânlar, alanlar mevcuttur. Örneğin: Mekke, Medine, Kudüs, bu bölgede yer almaktadır.

*Hıristiyan, Yahudi, Ermeni, Şintoizm, Hinduizm bulunmasın rağmen; genelde İslam dünyası ve Müslüman devletler toplulukları bulunmaktadır.

*Bölgede siyasal yönden, ekonomik yönden, yer altı ve yerüstü zengin rezervler yönünden son derece duyarlı ve kritik bir bölge olarak, farklı bir görüntü sergilemektedir. Hele Petrol ve doğal gaz da eklenince her geçen daha ilgi çekmektedir ve dünyadaki bazı sömürgeci ülkelerinin iştahını kabartmaktadır.

*Bölgede mevcut bütün müdahale ve savaşların esas sebebini son zamanlarda büyük önem kazanan petrol ve doğalgaz yönünden zengin rezervlere sahip olması gelmektedir.

*Bölge bütün dünyanın dört bir yanına ulaşımı sağlayan büyük bir ticaret merkezi durumunda olduğundan,  dünya ticaretinin kilit noktası durumundadır.

*Bölgedeki bütün sözde gelişmiş ülkeleri, dört gözle bölgedeki bazı güç unsurlarının hareketini beklemekte, meydana gelen bir takım olayları görmezlikten, duymazlıktan gelerek, en kritik noktada şer devletler güç birliği yaparak, sözde demokrasi adına müdahalelerde bulunarak, ekonomilerini düzeltme yoluna gitmektedirler.

*Kültürler arasında gelgitler yaşadığı jeopolitik olan kritik bölgede, dünyadaki bütün kültürlerin kesişme noktası durumundadır. (Avrupa, Rusya, Asya, Afrika gibi)

*Bölge gelişmiş ülkelerin ürettikleri bombaların, kimyasal, silahların, çeşitli hafif ve ağır silahların kullanıldığı bir eğitim alanı ya da tatbikat mecrası durumundadır.

*Deneme tahtasına dönen coğrafyada, hiç hayal bile edilemeyecek derecede katliamlar, ölümler, kan ve gözyaşı akıtılmaktadır.

Öyle anlaşılıyor ki Ortadoğu dünya devletlerinin, imtihan salonu ve denenme yanılma meydanıdır. Savaşların başlangıçları ve çözülmesi zor bilinmez denklemlerin odağıdır.

Hal böyle olunca dünya devletlerinin Ortadoğu üzerindeki teveccühlerini bir kez daha açıkça ortaya koymaktadır.

Resim netten laıntıdır

 

Kerim Baydak

kbaydak61-artan@hotmail.com

 

  

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..