Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '09

 
Kategori
Siyaset
 

Ortadoğu

Ortadoğu
 

ortadoğu coğrafyası...


Ortadoğu, Dünya coğrafyasının en kritik ve en dikkat çeken bölgesi! İlk ateşin kıvılcım aldığı, ilk yazının şekillendiği, ilk paranın kullanıldığı, ilk tekerleğin döndüğü, matematiğin, fenin geliştiği kadim coğrafya!

Dini verilere göre; ilk insan adem bu topraklarda doğdu, semavi üç büyük din buradan çıktı, Hz. Musa (a.s) Yahudilere ilk bu topraklarda; tur-i sinada seslendi, Hz. İsa (a.s) bu topraklarda dinini yaydı ve çarmıha gerildi, Hz. Muhammed(s.a.v) bu topraklarda ümmetini oluşurdu… Davut, İbrahim, İshak, Nuh vs…tüm elçiler bu topraklardan seslendiler adaleti, doğruluğu ve barışı!

Dünyanın en önemli medeniyetleri burada şekillendi ve filizlendi ve yeryüzüne yine buradan yayıldı, kadim Kürt kültürü burada doğdu, ihtişamlı Pers saray ve imparatorlukları bu coğrafyada hüküm sürdü, Türkler en iyi dönemlerini burada yaşadı, Ermeniler bakıra, altına burada şekil verdi, Yahudilerin muhteşem ticari zekası bu diyarların eseri…

Dünya tarihinin en büyük savaşçıları buradan çıktı, Kürtlerin efsanevi kahramanı selehaddin-i kurdi(eyubi), Türklerin çağ kapatan savaşçısı Fatih sultan Mehmet, İranlıların büyük kumandanı şah İsmail burada kahraman oldu…. Dünyanın en büyük savaşları burada yapıldı, haçlı seferleri hep bu topraklardaydı, İran, Türk çekişmesi, İsrail Filistin savaşı, İran, Irak savaşı, kanlı Kürt isyanları, Ermeni soykırım iddiaları, Osmanlının doğuşu-çöküşü…

Hep burada oldu bu olaylar; en çok kan bu topraklarda döküldü!

Neden bu topraklar, dünya topraklarının küçük bir parçası nasıl ve neden bu kadar önemli peki? Petrol! Evet kuşku yok ki petrol en önemli faktör, modernleşmenin, sanayi imparatorluklarının kurulmasının ve gücün sembolü petrol! Dünyanın en önemli petrol rezervlerinin olduğu topraklar buralar; özellikle şattül arap su yolu (Dicle ve Fırat’ın birleştiği nokta, Basra denizine döküldükleri havza) ve Mezopotamya’nın verimli toprakları bu değerli madenin en yoğun olduğu yerler. İşte bu yüzden burası hep önemli oldu insanoğlu için ve bu önemi hep devam edecek. Birçok kanlı savaşa tanıklık etti Ortadoğu, çok kan akıtıldı, medeniyetler kuruldu, medeniyetler yıkıldı, imparatorlukların ihtişamına buradan tanıklık etti insanoğlu, ama artık bu topraklarda yoruldu, ölüm, acı ve gözyaşı görmekten usandı, artık bu topraklarda savaşlar olmasın, kan dökülmesin! Ortadoğu barışı görsün!

 
Toplam blog
: 166
: 540
Kayıt tarihi
: 02.09.09
 
 

Batmanın Beşiri ilçesinde doğdum, Mersinde yaşıyorum, edebiyata ilgi duyuyorum, yerel ve ulusal d..