Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '15

 
Kategori
Dünya
 

Ortadoğuya adım atmak

Şu Ortadoğu var ya, o kadar çok yazıldı çizildi gel gelelim kimse ne olacağını söyleyemiyor. Ülkelerin kendine tatbikat alanı aradığı bu çağda en güzel ortamı vermesine rağmen beklentilerin bu denli yüksek olabileceğini kimse tahmin etmemişti sanırım.

Türk sınırına bu kadar yakın uçmayı göze almış Rusya, beklemediği bir tokat yiyince tüm dünya şaşırdı aslında. Rusya bilerek ve istiyerek o bölgede uçuyordu. Türkiyenin bundan olan rahatsızlığını bile bile yaptığını da biliyoruz. Sınıra gelen uçağın Rus Uçağı olduğu aleni ortada olmasına rağmen düşürülmesi Türkiye'nin yeri geldiğinde nasıl büyük tepkiler verebileceğinin çok güzel bir örneği. 

Türkiyenin bu yaptığını dünya üzerinde yapabilecek ülke çok azdır. Bunun yıllarca sürecek yan etkileri illa ki olacaktır. Ama yıllarca geri plan siyasetin bir sonucu olarak Johnson'dan azar dolu mektup almaktan, belimizi büken ambargolardan, Avrupanın kapısında beklemekten hala bıkmadık mı. Bakın çok önemli bir harekettir bu. Türkiye Kıbrıs çıkartmasından bu yana dış politikada ilk defa sağlam ve kararlı bir adım attı. İlginçtir, hiçbir Avupa Ülkesinin cesaret edemeyeceği bir şey yaparak bunu başardı. Kimilerinin çılgınca , kimilerinin gereksizce gördüğü bu hareket aslında çok büyük önem taşıyor. 

Ortadoğu, diplomasi ile siyaset ile masada toplanıp konuşmakla bir şekile sokulamaz. Bunu aslında herkes biliyor da bilmiyor gibi hala körler sağırlar tiyatrosu sahnede. 

Ortadoğu her zaman güçlü olanın, ilk vuranın, önce harekete geçenin kontrolünde olmuştur. Gücünüzü dişinizi göstermezseniz ha arada birde ısırmazsanız Ortadoğuda kimse sizi kaale almaz . 

Bunu tamamlayabilmek için güçlü ekonomi ve kendi harp sanayininiz olması gerekir. Yoksa hareketinizin arka planı boş kalır ve çok kalıcı etkiler bırakamazsınız. 

Bu teoriyi vandallık/barbarlık/savaş borazancılığı olarak görenler lütfen Arap-İsrail Savaşlarını bir incelesinler.

 
Toplam blog
: 11
: 650
Kayıt tarihi
: 21.05.10
 
 

2009 yılında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dalında Y.Lisans eğitimimi tamamladım. Aslen Anka..