Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Ortak bir dünya dili olsaydı yabancı dil öğrenmek zorunda kalmazdık

Ortak bir dünya dili olsaydı yabancı dil öğrenmek zorunda kalmazdık
 

Yani şimdi yabancı dil öğrenmek için çok büyük masraf ve çaba gerekiyor. Öte yandan dünya ülkeleriyle ilişkilerimiz nedeniyle, işimiz mesleğimiz için yabancı dil öğrenmek de zorundayız. Dünyada yüzlerce dil var, hangi birini öğreneceksin. Dünyada çok konuşulan dilleri, geçerli dilleri (İngilizce, Fransızca, Almanca gibi) ders programlarına koyuyoruz. Ama dil öğrenmek böyle olmuyor. Sanırım böyle dil öğrenen yoktur. Dil okulları, kurslar, eğitim, seminer, kampanyalar… Çok büyük masraf ve külfet. Çocuk buna ayıracağı zamanı mesela uzaya ayırsın.

Yani bizi buna mecbur bırakmayan dünya ülkeleri arasında ortak bir dilimiz olsa. İsteyen yine kendisi özel olarak öğrenmek istediği yabancı dili öğrensin. Yedi milyar dünyalı birbirimize anlatacağımız şeyler olduğuna göre aramızda ana dilimiz gibi bildiğimiz, çok kolay anlaşacağımız bir dil olsa… Zor ama imkânsız değil. Üzerinde çalışılıp meydana getirilmiş, kuralları oluşturulmuş bir ortak dil ülkelerin eğitim sistemine konulabilir. Böylece yeni nesil birbirini anlayarak yetişir. Hatta belki bir gün ulusal diller kaldırılır, insanlık tek bir dil ile konuşur.

Tabii ki bunun sakıncaları da var. Ortak insanlık diliyle konuşup tanışacağımıza göre birbirimizi daha az merak ederiz. Diğer bir sorun da ulusal dillerin önemi azalır. Ayrıca yeni oluşturulacak dünya dilinin kendi dili olması konusunda dünya ülkelerinde tartışma da çıkabilir. Ama bu dilin öğrenilmesi kolay olmalı. Zaten sadece konuşmak için. Diğer konularda kendi dilimizi kullanırız. Çok basit olmalı. Öğrenmek için özel çaba gerektirmemeli.

Yani şimdi bir yere gidiyoruz, dil biliyor musun? Nereye gitsek dil biliyor musun? Öyle çok geniş kapsamlı bir dil olması gerekmiyor, birbirimize derdimizi anlatalım yeter; turistlere ee’lemekten Tarzan’a döndük. Ortak bir dilimiz olsaydı ne güzel anlaşırdık. Milletlerin dillerinin ayrı olmasının ne gibi bir karı var anlayamadım ki…

Ama elbette birkaç ay içinde kolayca öğrenilmeli. Mevcut diller milletlerin tarihinden ve kültüründen doğduğu için biraz özellikli ama dünya dilinin böyle bir mecburiyeti yok. Dünya dili mutlaka okunduğu gibi yazılmalı. Kelimeler kısa olmalı. Söylenişi kolay olmalı. Her gırtlağa uymalı. İlkokuldan itibaren eğitime koyduğunuz dünya dilini lise sona kadar on küsur yılda herkes öğrenir herhalde. Okumayanlar da kendi imkânlarıyla öğrensinler. Tabii ki grameri olacak ama akademi tezi gibi değil; o da basit yani. Tabii ki ülkelerin kendi ulusal dilleri kullanılmalı.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..