Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ortalama Türk ortaya çıktı!

Ortalama Türk ortaya çıktı!
 

Ortalama Türk tanımı yapıldı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ortalama Türk" kavramını ortaya attı. Ortalama Türk’ün nasıl biri olduğuna ilişkin çeşitli görüşler, tartışılmaya başlandı. Hem namaz kılan hem meyhaneye giden bir insan tipi olarak gündeme getirilen Türk insanı ile ilgili en geniş araştırma Başbakanlık Aile Kurumu Başkanlığı tarafından yapılmış. Aile yapısı ve dünyaya bakış ve anlayış ile ilgili o araştırma ortalama bir Türk’ün nasıl biri olduğuna işaret ediyor.

İNTERNETHABER.COM Sitesi'nin haberinde "Ortalama Türk'ün özellikleri" aşağıdaki gibi belirtilmiş. Benim yorumum da bakış açımı belirtiyor.

AİLEYE BAĞLIYIZ
-Türk insanı aile bağına sıkı sıkıya bağlı. Kadın ya da erkek; çekirdek aile kurmayı ve bu ailede yaşamayı seviyoruz. Türk insanının yüzde 80.7’si çekirdek aile kuruyor ve ailesine sadık kalıyor.

YORUMUM:
* Evet öyle sıkı ki bazen bağladığını kendisi bile çözemiyor. Muskacı Hoca yardımı gerekiyor bağın çözümü için. Çekirdek aile kurmayı sever miyiz pek bilemeyeceğim ama ailecek çekirdek çitleyip, parkları, kapı önlerini çekirdek kabukları ile doldurmayı çok severiz. Rüzgâr gelir uçurur, temizlenir düşüncesiyle hareket ederiz.


AKRABAYA BAĞLIYIZ
- Türk insanı en çok hafta sonları ailesi ile bir araya geliyor. Hafta içi işiyle, arkadaşıyla uğraşıp, hafta sonu birlikte aktivite yapıyor. En çok akraba ziyaretine gidiliyor. (yüzde 24.9) Alışveriş de birlikte yapılan işlerden yüzde 28.1 ve birlikte komşuya gidiyorlar. (yüzde 23.4)
Avrupalı gibi sinema, tiyatro ve dışarıda birlikte yemek yeme alışkanlığı yok Türk insanının. Ama araştırmalara göre arkadaşlarıyla dışarıda yemek yeme alışkanlığı çok yüksek.

YORUMUM:
* Akrabalara da akbabalara da çok bağlıyız. Canımız istediğinde, hangi vakitte olursa olsun çat kapı ziyaretlerle akrabaları taciz etmeyi çok severiz. Sabit telefonun icadından haberimiz yok, Graham Bell'i tanımayız. Cep telefonlarımız da kontör yazmasın! Ailecek dışarıda yemek yeme alışkanlığımız yokmuş da, arkadaşlarla yermişiz dışarıda. Çalışma saatleri dışındaki yemek paydoslarında arkadaşlarla sandviç, ekmek arası döner, kokoriç, köfte filan yenir. Bunu kastediyor galiba. Bir de maço erkekleri vardır, eşini çoluğunu çocuğunu evde bırakır arkadaşlarıyla içkili lokantalara abone olur.

EV İŞİ KADINLARINDIR
- Ortalama Türk erkeği, sofra kurmaz, yemek yapmaz, ütü yapmaz. Bu işleri ortalama Türk kadını yapar. (ortalama oran yüzde 84) Ama ortalama Türk erkeği, fatura öder ve evdeki tamiratları yapar. (yüzde 68)

YORUMUM:
* Birçok yöremizde kız babası kızına: "O evden senin cenazen çıkar" der, damada da "Al oğlum eti senin kemiği bizim." Bu zihniyet hâlâ revaçta. Bu durumda kadın evin hizmetkârı gibi muamele görse de çaresizdir.


MAL MÜLK ERKEKTEDİR
-Ortalama Türk kadını üzerine daire, araba gibi mal mülk belgesi almaz. Tapu, Ruhsat erkeğin isminedir. Aralarındaki oransal fark neredeyse iki katıdır.

YORUMUM:
* Dindar olduğunu düşünen maço ve benzeri türler, 1400 yıl önce, zamanın şartlarına göre indirilmiş ayetlere veya sahte hadislere sıkı sıkıya sarılırlar. Kadını geri planda tutmak için ne lâzımsa yaparlar. Kadın güçlenmeyecek ki erkeğin her dediğini yapsın. Yürü ya Habib, seni kim tutar?


YAŞLIYA SAYGILIYIZ
-Ortalama Türk, ister kadın ister erkek olsun; yaşlısına saygılıdır ve vefalıdır. Bakıma muhtaç yaşlılarını evinde tutar ve bakımını yapar. Ama bu kırsalda çok yaygındır. Ortalama Türk kentleştikçe, yaşlısına sahip çıkma oranı yarı yarıya düşer.

YORUMUM:
* Evet yaşlıları sayarız. Ama sayıları çoğalınca da saygısızlık ederiz. Vefa semtinde oturan Ortalama Türkler Vefalıdırlar. Ortalama Türkler de 2'ye ayrılırlar. Kırsal kesim ortalama Türk'ü, bunlar bakıma muhtaç yaşlılarını karşılarına alıp bakarlar. "Vay be gördün mü, şimdi benim bakımıma muhtaçsın, ben de sana bu yüzden alık alık bakıyorum" derler. Ortalama Türk kentleştikçe, yaşlısına sahip çıkma oranı yarı yarıya düşer. Düşenin dostu olmaz, ayının postu olur. Düşenleri kaldırmak insanlık görevidir. Kırılanları da toplamak lâzım Kâzım.

BİR KEZ EVLENİRİZ
-Ortalama Türk yaşamı boyunca bir kez evlenir. O evliliği sonuna kadar sürdürür. (Yüzde 95.7)
-Ortalama Türk, 18-24 yaş arasında evlenir. (yüzde 60) 24’üne kadar evlenemediyse mutlaka 30’una varmadan evlenir…
-Ortalama Türk, eşini seçerken henüz kararsızdır. Kendi seçimi olsa bile ailesinden onay alır. (yüzde 30), ya da görücü usulü ve ailesinin rızasıyla evlenebilir. (yüzde 30)

YORUMUM:
* Ortalama Türk yaşamı boyunca bir kez evlenirmiş, doğru. Onu bile borç harç içinde kalarak veya kız kaçırarak gerçekleştirir. Kuma besleyecek serveti olmadığı için başını kuma gömer.

* Ortalama Türk 18-24 yaş arasında evlenirse sayın Cumhurbaşkanımız hangi kategoriye giriyor. Ortalamanın altına mı? Görücü usulü ile evlendiğinde muhterem eşi ortaokulu yeni bitirmiş, tahsiline devam etmek isteyen 15 yaşında bir çocukmuş. Sayın Abdullah Gül de 30 yaşında. 12 yaşından itibaren evlendirilen çok sayıda kızımız var? Bunlar aşağı tabakadan mı oluyorlar bu analize göre. Hayır canım olur mu? Sadece cahiller.

* Ortalama Türk eşini seçerken de kararsız, VAR MISIN YOK MUSUN yarışmasında da. Kendisi karar veremez, ille birilerine soracak. Aİlesinin rızasıyla değil de emriyle evlenen ortalamalar da çok. Ana baba kimi isterse onu alırlar eş olarak. Bilişim Çağı?

* Bazı Ortalama Türkler de ESRA EROL vs gibi sunucuların evlendirme programlarına çıkıp, televizyon kanalında göbek atarak, ele güne reklam olarak eş ararlar. rezil-i rusva olanlar da vardır.

DİNİ NİKAH İSTERİZ
-Ortalama Türk, resmi nikah olsa da dini nikahtan vazgeçmez. İki nikahı da kıydırır (yüzde 86) Öyle Avrupa’da olduğu gibi nikahsız yaşamak mı? Olmaz. Ancak bin kişiden 6’sı bunu yapabilir. O da Ortalama Türk, değildir zaten…
-Evlenirken tüm geleneksel törenleri yapar Ortalama Türk insanı. Düğün, söz, kına, nişan, dini nikah, resmi nikah... Hepsini yapar (yüzde 85.7) ama törensiz evlenmez (yüzde 1)

YORUMUM:
* Ortalama Türk nikâhsız yaşamazmış! Külâhım gel bak sana ne diycem!
Hoca nikâhı diye, üç beş kuruşa camiden getirdikleri imama "estepe tepe kullan püf" evlilikleri yapanlar, nikâhsız yaşamıyorlar mı? Avrupalı mertçe beraber yaşar, anlaşamazsa ayrılır. Bizim Ortalama Türkler, Hocaları alet eder bu işlere. Dini nikâh, resmi nikâhtan sonra ve ciddiyetle yapılırsa bir anlam ifade eder. Yoksa sadece erkeğin kadını suiistimal etmesine yardımcı olur.

* Evlenirken tüm geleneksel törenler yapılır da sonra, o törenlerde gırtlaklara kadar borçlanmanın hesabı ödenemediği için yuvalar dağılır.

BAŞLIK VERİRİZ
-Öyle Avrupalı gibi; "sevdik evlendik, kime ne?" demez. Kırsalda olsa da (yüzde 76.5) , kentte yaşasa da (yüzde 23.5) başlık parası verir. 5 kişiden biri mutlaka akrabasıyla evlenir.

YORUMUM:
* Başlık parası bir marifet sanki. Bu devirde, esir pazarı muamelesi. Başlık parası vermesin diye de ya akraba evliliği yapar çoğu ya da kız kaçırır. Bu kız kaçırma yabaniliği de örf, adet, gelenek olarak adlandırılır.
"Dursuuun! Bir çay getirir misin? Sen de şu Batsın bu dünya kasetini koyuver bi zahmet Ahmet!"

GÜZEL ARARIZ, İŞ İSTERİZ
-Ortalama Türk eğer erkekse; evlenirken güzel kız (yüzde 85), eğer kadınsa işi olan erkek (yüzde 95) ister.

YORUMUM:
* Güzel kız isteriz de evlendikten sonra bu güzelliği bizden başkası görmesin diye tesettüre sokar, sarıp sarmalarız. Bu da bizim zevkimiz işte. Erkeklerin evlenirken işleri vardır da sonradan bozulur ya da işlerini kaybederler nedense. Başbakana kanıp 3'den fazla çocuk yapacağım diye evde çalışmaktan yorgun düşerler, iş yerinde randıman vermezler.

ÇOCUK SEVERİZ
-Ve çocuk isteriz iki nedenden dolayı. Ortalama Türk isek kadın ya da erkek olalım mutlaka soyumuz devam etsin ve yaşlanınca bize baksın diye çocuk yaparız. (yüzde 90)
- Kızınca çocuğumuza; en çok azarlarız, bazen döveriz. TV’yi yasaklar, istediği bisikleti filan almazı. Bunun için kadın erkek olmamız fark etmez. Yeter ki, Ortalama Türk olalım.

YORUMUM:
* Soyumuzu kurutacaklar diye feryat eden bir başbakanımız var. Herkese çok çocuk yapmasını tavsiye ediyor, neredeyse çok çocuğu olmayanı dövecek. Bu durumda Ortalama Türkler Başbakan korkusundan da çocuk yapıyor.
Benim Karakedinin sevgilisinden 2 yavrusu oldu. Korkuyoruz Başbakan duyacak diye. 3 tane olmadı işte, ne yapalım? Hem kedi bu işi İmam nikâhsız yaptı. Yüz karası, rezil edecek bizi.

* Ortalama Türk çocuğu düşüp bir yerlerini incitince, bir de "Niye üstünü başını kirlettin?" diye sokak ortasından anasından, babasından dayak yer.

SORUMLULUK SEVMEYİZ
-Ortalama Türk, çocuk sever ama çocuk sorumluluğunu yetiren getirmekte isteksizdir. Aile kurmayı sever, sadıktır ama ailesine ilişkin sorumluluklarını yerine getirirken tembeldir. Bu yüzden en çok bu konularda tartışmalar yaşar. (yüzde 34) Parası az geliyorsa eşiyle kavga eder, müsriftir ve bu yüzden de kavgalar yaşanır. Ama kumar ve alkol sorunu azdır Ortalama Türk’te...

YORUMUM:
* Çocuk sever ama onun sorumluluğunu devlet taşısın ister. TV kameralarını görünce hep çocuk sayısının çokluğundan ve Devlet'in kendisine yardım etmeyişinden yakınır. Sanki Devlet yaptı o çocukları?

* Ortalama Türk, aile içindeki ve dışındaki hemen her problemi Kasımpaşa kabadayılığı yaparak halletmeyi sever. Yıllardır politikacı büyüklerine baka baka öğrenmiştir bu davranışı.


YA SUSARIZ YA BAĞIRIRIZ
-Ya korkar eşinden susar ya da bağırır. İkisinin de oranı aynıdır Ortalama Türk Erkeğinde. Ama kadınsa bu Ortalama Türk, ya susar (yüzde 39) ya da susar (yüzde 39) bazen bağırır (yüzde 14) ama bu Ortalama Türk kadını değildir. Ama sokakta en küçük olaya parlar sık sık kavga ederiz.

YORUMUM:
* Evet susayınca bağıran nadir bir gruptur bu Ortalama Türk. Susar ve "Bana su getir hatuuuuuun!" diye bağırır. Aslında "Sevgili karıcığım bir bardak su rica edebilir miyim?" dese evde huzursuzluk olmaz. Ne bağırırsın be mübarek?

* Sokakta da en küçük olaya parlayıp alev alanlar çoktur. Sık sık itfaiye gelir veya bir kova su, bir yumrukla söndürülür alevler.


KUMRALIZ
-Taylor Nelson Sofres Piar tarafından yapılan araştırmaya göre ise; Ortalama Türklerin yüzde 48`i kumral, yüzde 25`i esmer, geri kalanıysa beyaz tenli.
-Ortalama Türk’ün göz rengi yüzde 72`lik bir oranla kahverengi. Saçlarımızın yüzde 52`si siyah.,

YORUMUM:
* Ortalama Türklerin tenleri, saçları, göz renkleri genelde koyudur. Ortalama olmayan Türkler ise boya ile saçlarını, lens ile gözlerini istedikleri renge sokarlar.


BIYIKLIYIZ-ŞİŞMANIZ- KISAYIZ
-Ortalama Türk erkeğinin yüzde 77`si bıyıklı. Türk kadınının ortalama kilosu 62, erkeğin kilosu 72. Kadınların ortalama ayak numarası 37.5, erkeklerin 42. Ortalama Türk’ün boyu kısa. Kadınlarda 1.62, erkeklerde de 1.73 cm.

YORUMUM:
* Ortalama Türkler arasında bıyıksız erkeklere kadın muamelesi yapılır. Bıyık erkeklik simgesidir. Boyları kısa, kiloları dengesizdir. Allah ne verdiyse! Düzgün vücut ölçüleri için kendi katkıları yok denecek kadar azdır.

EKMEK YERİZ
-Ortalama Türk ailesi günde altıdan fazla ekmek yiyor.

YORUMUM:
* Burada bir yanlışlık var. Ortalama Türk ekmek yemez, ekmek benzeri içi hava ile doldurulmuş, katkı maddelerinden dolayı lezzeti kalmamış unlu mamul yer. Sayısı önemli değil.

CEP SEVERİZ
-Ortalama Türk’ün yüzde 86’sı cep telefonu kullanır.

YORUMUM:
Cep severiz, ooo.... ciciiiii... Borç, harç, kredi kartı, mredi kartı bir çaresini bulur en son model cep telefonu alır, sonra da KREDİ KARTI MAĞDURU oluruz.


KİTAP SEVMEYİZ
- Çocuğumuzun doktor, mühendis ve öğretmen olmasını isteriz. Ama hala kitap okumayız. Ortalama Türk’ün yüzde 41 hala tek bir kitap bile satın almamış.

YORUMUM:
* Kitap sevmeyiz., tuu... kaka... Ortalama Türk kitap satın almaz, alsa da korsanını ucuza alır. Ama gazete kuponlarıyla ANSİKLOPEDİ sahibi olup raflarını süsleyenler vardır.


BORÇLUYUZ
- Ortalama Türk, ‘borç yiğidin kamçısıdır’ düsturuna bağlıdır. ATO araştırmasına göre; Ortalama Türklerin 40 milyonu borçludur ve borçla yaşamaktadır.

YORUMUM:
* Ortalama Türk borçlanmayı da sever, ödememeyi de. 4o milyon Ortalama Türk borçla yaşamaktaymış, buna yaşamak denirse tabii.


EĞİTİMSİZİZ
-Ortalama Türk’ün okur-yazarlık oranı yüzde 70’le dayansa da, araştırmalara göre eğitim düzeyi ilkokul 3. sınıf olarak belirlenmiştir.

YORUMUM:
* Okur yazar Ortalama Türklerin arasında okuma yazma bilmeyenlerin oranı da çoktur. Bu nasıl okul yazarlıksa!


SAĞLIĞIMIZ ZAYIF
-Ve Ortalama Türk insanının sağlığı zayıftır. Yüzde 50’si kendisini yaşlı ve sağlıksız hisseder, Ortalama Türk’ün…Ortalama Türk’ün Yüzde 30’unda kalıcı bir hastalık var. Ve en çok midemizden hastalanıyor, romatizmal sıkıntılar çekiyoruz. Her iki Ortalama Türk’ten birinin kellik sorunu var.

YORUMUM:
* Ortalama Türk bir hasta yakınıyla hastaneye gitse beklemekten, kötü muameleden hasta olur, gidecek başka yer bulamaz. Sağlık Ocağına gitmek ister "Ankara'nın göbeğinde, Etimesgut'ta bir Sağlık Ocağı'nda lağım taşması yaşanırsa ben nere gidem?" der, gitmez.


DİŞİMİZ ÇÜRÜK
- Ortalama Türk’ün yaşı 30-34’e geldiyse dişleri çürümüştür. (yüzde 97) Çünkü diş fırçalamaz. 45-54 yaşlarında ise dişsiz kalmaya başlar ( Yüzde 19) ve 60’lı yaşlarda yüzde 77’si dişsiz kalır. Çünkü her 100 Türk’ten 23’ü haftada bir kez diş fırçalıyor.

YORUMUM:
* Sadece dişimiz değil, içimiz, dışımız da çürük. Çarşıdan aldığımız kestane, ceviz, bir avuç fındık da çürük. Diş fırçalamadığımız gibi ceviz kırarız onlarla, fındık kırarız...

NOT: Kusura bakmayın artık, biraz uzun oldu da. Uzunluğundan rahatsız olanlar, okumadan önce ılık suda yıkasınlar, çeker, kısalır.:)

HABER KAYNAĞI: İNTERNETHABER.COM
YORUMLAR: BENDEN

Mustafa Mumcu, 08 Mayıs 2007 Saat 08:20
 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..