Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

09 Mayıs '18

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Ortancaların Bakım İstekleri

Ortancaların Bakım İstekleri
 

Hemen hemen hepimiz ortanca bitkilerini çok severiz. Güzel, dolgun ve gösterişli çicekleri bizi cezbeder. Özellik yaz mevsiminde etkinliklerde, davetlerde,  çicek süslemelerinde ortancanın güzel çiceklerini tercih ederiz. Evimizin terasında, balkonunda, bahçemizde ortancaları görmek isteriz. Öyleyse!  nasıl ortancalara bakacağınızı; nasıl güzel ve çok çicek açtıracağınızı öğrenmek istiyorsanız beraber ortanca bitkilerini tanıyalım!. Buyrun o zaman ;

Ortanca bitkileri çok yıllık olup kışın yaprak döken bitkilerdir. Latince ismi Hydreangea‘dır.

İlkbahardan itibaren hızlı büyüme gösterdiğinden bulunduğu mekanlarda geniş alan ister.

Gölgeli veya yarı gölgeli ortamlarda güzel gelişme gösterirler. Direk güneşe maruz kalan ortancalarda yapraklarda pörsüme ve çiceklerinde kurumalar meydana gelmektedir.

Suyu seven ortancalar aşırı sulandığında mantar hastalıkları gözlenmektedir. Bitkinin zamanla ölmesine neden olmaktadır.

Ortanca dışarıdan alınan gübreleri sever özellikle ortancalar için satılan inorganik gübreler bitkinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

Ortancaların tomurcuklarının dökülmesine sebep olan en önemli neden potasyum eksikliğidir. Bu yüzden bitkinin bu hali gözlemlendiğinde bitkiye potasyum ağırlıklı gübre verilmelidir.

Kış mevsiminden ilkbahar mevsimine kadar düzenli gübre verilen bitkilerde çok çicek açtığı görülmektedir.

Killi, Hafif veya Kireçsiz topraklarda iyi gelişme gösterir. Humuslu topraklarda sağlıklı büyür. Özellikle bahçelerde duvar kenarına dikilmesi tavsiye edilir. Duvardan hem destek hem nem alır. Bu sayede güzel gelişme gösterir.

Ortanca bitkisi en iyisi saksıdan ziyade toprakta yetiştirilmesiyle verim alınmaktadır. Yayılıcı kök yapısına sahip ortancalar geniş toprak yüzeyleri isterler.

Ortancalar çelikle, daldırma ve suda köklendirme yapılarak üretilmektedir.

Ortanca bitkilerinin çicekleri genelde pembe ve beyaz renklidir. Asit oranı yüksek topraklarda çicek rengi mor maviye dönüşür. Özellikle çiceklerinin mavi renkli olmasını isterseniz zirai malzeme satan yerden alimünyum sülfat veya mavileştirici karışımlı gübre alıp toprağına karıştırabilirsiniz.

Ortanca çicekleri çok uzun süre bitki üzerinde kalır. Bu süre sonbahar sonuna kadar sürebilir.

Budama işlemi ortanca bitkisinin çok çicek açması için önemlidir. Özellikle ilkbahar öncesi dallar 3-4 göz üzerinden budanmalıdır. Bu şekilde yapılan budama çiceklenme döneminde çok ve sağlıklı çicek açmasını sağlar.

Çiceklerin güzel, saf, temiz enerjisi sizinle olması dileğimle………..

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..