Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

Ortaöğretim psikoloji programı yenileniyor.

Ortaöğretim psikoloji programı yenileniyor.
 

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, ortaöğretim kurumlarında uygulanan ders programlarını yapısalcı yaklaşıma uygun hale getirmek için yenilemeye devam ediyor.
Bu programlardan psikoloji programının çok önemli bir yeri var. Çünkü toplumda psikolojisi bozuk bireylerin sayısınını hergeçen gün biraz daha arttığını üzülerek gözlemliyorum. Annesini, ablasını öldüren genç kızlar, eşini doğrayanlar, arkadaşlarını yaralayanlar, en basit konularda hemen kavgaya tutuşup vahşet saçanlar, kendinden zayıfları ezenler... saymakla bitmez. İşte bu noktada özellikle ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alıması halinde ülkemizdeki her bireyin okuyacağı psikoloji dersine ve öğretmenlerine büyük iş düşüyor.
Yeni Psikoloji programı nasıl olmalıdır?
Bütün pogramlar gibi psikoloji programının da milletimize özgün bir içeriğinin olması açısından öncelikle toplumu ve bireyimizi iyi tanımak, buradan hareketle ihtiyaç duyulan hususlarda kazanımlara yervermek gerekir.
Yapısalcı yaklaşıma uygun olarak hazırlayacağımız psikoloji programı, psikolojiye ilişkin bilgileri öğrenmiş bireyler değil, sağlıklı bir psikolojiye sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamalıdır. Bu programla Türk insanının olumlu yönlerini pekiştirecek, olumsuz yönlerini yok edecek, zayıf yönlerini geliştirecek bir program hazırlanmalıdır.
Programın kapsamını belirlerken öncelikle İnsanlarımızda sık rastladığımız psikoloji kapsamında değerlendirilebilecek olumsuz ve zayıf nitelikleri gözden geçirmek kazanımların oluşturulmasında yararlı olacaktır. Örneğin
Kendini tanımama,
Olduğunun dışında birisi gibi görünmeye çalışma, gösterişe meraklılık ,
elindekiyle mutlu olamama,
bağımsız iş yapamama,
karar verememe,
şiddete eğilim,
eğlenmeyi becerememe,
büyüklere saygının azalması,
iletişim kuramama,
empatik düşünememe,
hakkını arayamama,
küfretme,
kamu mallarına zarar verme (bankları kazıma, ağaçlara isim yazma, duvarlara, tuvaletlere yazı yazama)
kamu ortak kullanım aanlarını doğru kullanamama (özellikle tuvaletleri, parkları, ....)
bayanlara karşı olumsuz tutumlar sergileme ve şiddet uygulama (bayanlara laf atma, taciz, bayan şoförleri araçla sıkıştırma...vs) gibi onlarca olumsuz örnek sıralayabilirz.

Eski programda kitabi bilgiler öğretilmesi ve dersin okutulması söz konusu iken, yeni programda sağlıklı bireyler yetiştirilmesi amaç edinilmelidir. Bunu başardığımızda gelecek yüzyılın lider milleti olmayı başarmamız mümkün olacaktır.

 
Toplam blog
: 46
: 1313
Kayıt tarihi
: 31.03.08
 
 

Maarif Müfettişi. 1989 Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği, 1996 İnönü Üiversitesi Eğitim Yöneti..