Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '10

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ortorexea: Rejim yapma takıntısı

Yemek yeme davranış bozukluklarından birisi olan ortorexia Yunancada “doğru yemek yemeye fiske vurmak” anlamına geliyor. İlk olarak Dr.Steven bratman ekim 1997 de yoga dergisinde bu konuyla ilgili yazdığı yazıda konuyla ilgili çok ilginçtir bir çok telefon ve soru almış.

Aslında ortorexia psikolojik bir rahatsızlık gibi görünmesine rağmen gelişiminde sık ve bilinçsiz yapılan diyet uygulamaları yatıyor. Bu kişiler devamlı rejim yapma isteği duyarlar, sürekli yediği yemeklerin saf, katkısız ve doğal olmasına özen gösterirler, vakitlerini doğal ürünler satan marketler arayarak geçirirler, birçoğu vejetaryen kişilerdir, sebze ve meyveleri doğallıkları kaçmasın diye çiğ olarak tüketirler, onlar için beslenmekte amaç lezzetli yemek değil sağlıklı yemektir.

Kendi bildiklerinin tek doğru olduğuna inanıp kafalarının dikine giderler belli bir süre sonra yiyecek yemek bulamamaya başlarlar, çünkü takıntılı olmaları her besinin hazırlanış ve sofraya getiriliş biçiminde bir sağlıksızlık bulmalarına yol açmaktadır. Belli bir süre sonra ellerinde yiyebilecek sadece birkaç besin kalmıştır, bu arada hızla kilo kaybettikleri için besin öğesi eksikliklerine ve zayıflığa bağlı sağlık sorunları baş gösterir.
Bu halleriyle farkında olmadan anoreksia nervozaya benzer özellik gösterirler ki ; anoreksia hastalığı % 10-15 açlıktan ölümlerle sonuçlana bilen, kesin tedavinin zor gerçekleştiği, tedavi edilse bile tekrar baş gösteren, hiç yemek yememe, yese de çok az ve belli şeyleri yeme hastalığıdır. Ortorexia’lara artık yemek yediremezsiniz, yaşam gayeleri sağlıklı besin aramak olmuştur artık ve daha kötüsü sizi de çok eleştirirler diğer insanlara zavallılar gözüyle bakarlar.
Aşağıdaki sorulara evet cevabı veriyorsanız ortorexia belirtisi gösteriyorsunuz demektir?
*Sağlıksız şeyler yemeyenleri küçümsüyorum.
*Yarının yemeğini bu günden planlarım
*Dün yaptığınız diyet size yetersiz mi geliyor
*Steril olmayan besinleri yedikçe sağlığınızın bozulduğunu mu düşünüyorsunuz
*Yemeğin sağlıklı olması lezzetli olmasından daha mı önemli

Oysa sağlıklı beslenmek bazı şeyleri yemeyerek değil her besinden dengeli yiyerek sağlanabiliyor. Vücudumuz sağlıklı olmak için yaklaşık 40 adet besin öğesine ihtiyaç duyuyor. Bunu da bir iki besinden karşılamamız imkansız bu nedenle her besinden belli oranda yemek gerekiyor. özellikle gençlerimizi rejim yapma takıntısı olan ortorexia hastalığından koruyalım, onlara her besinden yemenin belli oranlarda ve miktarda yemenin sağlıklı beslenmek olduğunu öğretelim.

 
Toplam blog
: 7
: 2359
Kayıt tarihi
: 23.08.10
 
 

Diyet uzmanıyım..