Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '16

 
Kategori
İnançlar
 

Oruç ibadeti ve faydaları

Oruç ibadeti ve faydaları
 

İslamiyet'in beş temel esasından biri de oruç ibadetidir.Oruç Hicetin ikinci yılında (624) Müslümanlara farz kılındı. Oruç Kitap ( Kur’an) Sünnet, İcma ile kesinleşmiştir.
Kur'an'ı Kerim'de, Bakara Suresinin 183. ayetinde “ Ey İman edenler Sizden evvelki Ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı. Taki fenalıklardan korunasınız.''ifadesi geçmektedir.
 Oruç Allahın rızasını kazanma, ona yakın olma maksadıyla tan yerinin ağarmasıyla güneşin batmasına kadar olan zaman içinde, yemekten, içmekten nefsani isteklerinden uzak durmaktır.
Allah’ın emir ve yasaklarında bir çok hikmetler ve ibretler vardır. Bunlara gönülden inanan insan için sayılmayacak kadar faydalar olduğu şüphesizdir. İslam dinin her emrinde olduğu gibi oruç ibadeti de Ahlaki ve Ruhi bir takım faydaları vardır.
Oruç diğer ibadetler gibi insan hayatını disipline eden önemli bir ibadettir. Sadece Allah’ın rızasını kazanma niyetiyle başlanılan oruç İnsan iradesini en güzel şekilde terbiye eder.
Oruç tutmak yaşlanmayı geciktirir ve kanser riskini de azaltır.Ayrıca Oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlar. Gereksiz metabolik aktivitelerle uğraşmayan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasına katkıda bulunur. Tarihteki birçok ünlü düşünür ve filozof, kendilerini günlerce açlığa tabi tutarak düşünce yeteneklerini geliştirmiştir. Az yemek, zihni açar ve kişisel gelişime katkıda bulunur. Ramazan ayında oruç tutmak fiziksel ve zihinsel sağlığımıza büyük ölçüde katkı sağlar. Bedenimizi ve irademizi disipline sokan oruç, açlık sınırında olan insanları anlamayı ve gün içinde hoşgörüyle hareket etmeyi öğretirken, zihnimizin de daha pratik çalışmasına fırsat verir. Sindirimle zaman harcamayan vücudumuz, öğrenme, algılama ve hafıza yeteneğine odaklanır.
Birçok hastalıkta kilit rol oynayan kandaki lipit ve kolesterol düzeyi, düzensiz beslenmeye bağlı olarak vücudumuza zarar verir. Damar duvarları kolesterol parçacıkları ile kaplanarak kan sirkülasyonunu bozar, bu da birçok hastalığa davetiye çıkarır. Hücre yenilenmesini aksatan, dokuların onarımını geciktiren bu durum yaşlanma sürecini önemli ölçüde artırır. Ramazan ayında oruç tutanlarda kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığı için damarlar kendini tamir eder. Oruç sayesinde damarlar temizlenir ve kan dolaşımı artar. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda; oruç tutmak hücrelerin yenilenmesini sağladığı için bedenimizi ve zihnimizi daha sağlıklı hale getirir ve yaşlanmayı büyük ölçüde geciktirir.
Oruç, günahlarımızın affına dualarımızın kabulüne sebeptir...
Oruç Sosyal adaleti sağlam tutmaya, kaynaşıp bütünleşmeyi, Ruh ve bedeni yönden sağlıklı olmayı, fakire sabırda sebat etmeyi, zengine fakirin halini anlamayı-düşünmeyi temin eder.
Oruç beşeri ilişkilerimizde bizlere yön verir kendimiz için doğru ve güzel gördüklerimiz bir çok şeyleri başkaları içinde sevip saymayı, sabırlı olmamıza yardımcı olur.
Ramazan ayında ifa edilen oruç, teravih, fıtra-sadaka ve zekat gibi ibadetlerin sağladığı çok anlamlı manevi duygu ve kazançlar toplumun her zaman muhtaç olduğu yüksek değerlerdir.
Hz. Muhammed (s.a.v.) buyuruyor ki;
''Oruçlunun sükutu tesbih, Uykusu ibadet, Duası makbul amelleri kat kat sevabı arttırır.''
“ Oruçla, Kur’an kıyamet gününde kula şefaat edecektir.''
“Her şeyin bir zekatı vardır. Vücudun zekatı da oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır.”
''Allah’a yemin ederim ki oruçlu ağzın (açlık) kokusu Allah (c.c. ) katında misk kokusundan daha temizdir.''
Elbette ki, mübarek Ramazan ayının her gününün,her gecesinin,her saati feyiz dolu. Dolayısıyla,ben de nacizane bir Müslüman olarak;bu mübarek ayın Tüm İslam Alemine, insanlara,dünya toplumuna hayırlar ve bereket getirmesini;tüm insanların ibadetlerinin ve dualarının kabulünü Cenab-ı Hakk'tan niyaz ederim. 

 
Toplam blog
: 15
: 1466
Kayıt tarihi
: 05.05.16
 
 

Araştırmacı Yazar İlgi Alanları;  İktisat, Sosyoloji, Sanat Tarihi, Uluslararası İlişkiler, Anali..