Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '12

 
Kategori
İnançlar
 

Oruç nedir ve kimler oruç tutmalıdır…

Oruç nedir ve kimler oruç tutmalıdır…
 

Ramazan ayının başlamasına birkaç gün kaldı. Yine oruç hakkında insanı acı acı gülümseten sorular medyaya yansımaya başladı. İsterseniz orucun ne olduğuna ve kimlerin tutması gerektiğine kısaca bir göz atalım.

Ergenlik yaşına gelmiş, aklı başında olan her Müslüman’ın, Ramazan ayını oruçlu geçirmesi farzdır. Zekâ engelliler, çocuklar, özel durumlarında bulunan kadınlar oruç tutmazlar. Hastalar, yolcular, emzikli kadınlar oruç tutmayabilirler ancak, Ramazandan sonra tutmadığı günleri kaza ederler. (*)

Orucu iki yönde inceleyebiliriz.

Ruhsal yönü: Allah’a şükretmek, ola ki nefis aç kalınca yoksul, yetim, çaresiz ve sağlığı kendisini geçindirmeye yetmeyen insanlarımızın çaresizliklerini ve sıkıntılarını hissedip, merhamet duyguları gelişip, vicdan muhakemesi çalışır, bu çaresiz insanlara yardım elini uzatılır.

Dünyasal yönü: Gerçek müminin orucu ise senede 365 gündür. O kişi yaşamı boyunca halk için çalışır, paylaşımcıdır, komşusu aç iken o tok gezemez. İnsanlar sefalette iken o saltanatta olamaz. O gerçek mümindir ki, sadece nefsini değil, yani midesini değil, bütün uzuvlarını harama bağlı tutar. Ömür boyu devam eder. Oruçlu, gece gündüz bütün azalarını kötü duygulardan muhafaza etmek mecburiyetindedir. Gıybet etmez, hiç bir fenalık düşünmez, kimseye zulmetmez, dövmez, sövmez, duygularını kötüye kullanmaz. Duygularını kötülüğe kullandığı anda, fiilen yapmasa da orucu bozulmuş olur. İşte asıl oruç budur.

Kimler oruç tutmalıdır?

Oruç dinimize göre farzdır. Kitabımız Kuranıkerim de de kimlerin oruç tutacağı ayetlerde belirtilmiştir. Bu ayetlerden birkaçı. Bakara 183 -184 -185 -187  - 196. Nisa 92. Maide 89. 95.

Görülüyor ki kitabımızın iyi okunması ile kimlerin ne kadar oruç tutması gerekeceği ortadadır. Ama çok önemli bir Kuran emri vardır ki, o da ilk ayettir. Yani bütün Müslümanların bilmesi ve yerine getirmesi gereken ayet. “Yüce Allahın emri ile oku”

Bir eve girmek için kapı vardır. Doğrusu da o kapıdan girmektir. Müslümanlık evini Kuranıkerim olarak düşünürsek, kapısı yani ilk ayeti “oku” emridir. Tabii ki bu emir hiç anlamadığın Arapça kuranı papağan gibi ezberle oku değildir.  Allah her şeyi bilendir ve öyle bir okuma ile sevap mı, günah mı yazacağını kendi bilir.

Ancak Kuranı gerçekten anlayarak okuyanlar, bu kitabın anlayarak okunması, üzerinde düşünülmesi, akıl ile yorumlanması ve yaşanması üzerinde hemfikirdirler.

O insanlar Diyanetin telefonuna sarılıp akla zarar sorular sormazlar. Sorulduğunda “elhamdülillah Müslüman’ım” deyip sonrada orucu ne bozar ne bozmaz, veya kim oruç tutar, nasıl tutar gibi düşünceye dalanlara kitabımız olan Kuranı kerimi kat kat sarılıp el uzanamayacak yüksekliğe asıldığı yerden indirip anlayana kadar okumalarını öneririz.

Size Kurandan başka kimse gerçekten yardımcı olamaz.

(*)Kaynak: Milli Egitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açik Ögretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 (Hazirlayan: M. Sadik Arslan)”

İzmir 2012

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..