Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '09

 
Kategori
İnançlar
 

Oruç saygı

Mübarek ramazanı şerif ayına saygı duyulması gerekir. Saygı duyulması da içinde ki oruç olması ve Kuranı Kerimin indirilmeye başlanmasıdır.

Ramazanı şerifin geldiğini biz oruç tuttuğumuz veya birçoğumuz oruç tuttuğu için farklılık yaşarız. Oruç tutarak iftarı beklemek farklılıktır.

Çünkü biz ramazanı şerife “on bir ayın sultanı “diyoruz. Böyle kutsal zamanın içinde bulunup ta gereğini yapamamak bizlere uygun düşmez.

Her ibadetin değeri kendi cinsindendir. Ödülü büyük olan yarışmalara şartlarımız tutsa geri kalır mıyız? Mutlaka yarışa girebilmelik için emek çekeriz.

Hayatımızda da ramazanı şerifin kıymeti budur.

Ödülü büyük olan müsabakanın tekrardan bize döneceğini de bilemiyoruz. İçinde bulunduğumuz halimiz eğer sıkıntı yoksa oruçlarımızı eda etmeliyiz.

Mazeretimiz olabilir. Sağlık meselemiz mi var, başka oruç tutmamamı gerektiren durum mu var?

Tamam, oruç tutmayalım ama toplumun içinde de tutmadığını belirtmemek gerekiyor. Onlara da saygılı olmak gerekiyor.

Çünkü biz büyüklerin örneklik yanı olduğundan oruç tutmadığımızı alenileştirirsek iyi örnek olamayız. Örnekliği söz konusu olan kişiler davranışlarına çok dikkat etmeli.

Zaten insan olarak hata arayıcılıkta üstümüze kimseler yok. Arkadaşımızdan bahsedecek olsak, ya o ramazana şerife bile saygısı yok diyerek kestirip atarız. İbadet kişinin kendini ilgilendirir.

Kişiler içinde bulundukları değer yargılarına uygun yaşaması gerekir. O zaman toplumda daha saygılı, daha anlayışlı olunur.

Kimisi de şunu diyebilir. Kardeşim evet oruç tutmuyorum. Oruç tutmadığımı beni yaradan biliyor. Onun bildiğini niçin gizleyeyim?

Önemli olan Allah ‘ın bilmesidir. Onun için, onun bildiğini insanlardan saklamanın, gizlemenin gereksiz olduğunu düşünüyorum derler.

Oruç tutmadığımızı kimse bilmese daha iyi olur. Çünkü Necip Fazıl’a sorarlar Allah' ın bildiği gizlenir mi demiş biriside?

Necip Fazıl bizim organlarımızı da Allah biliyor ee o zaman elbise giymesene deyince o sözü söyleyen kişi cevap verememiş. Mahcup olmuş gitmiş.

Elbette insanlık hali farklı durumlar olabilir. Oruç tutmasak da tutanlara saygılı olmak lazımdır. Büyük futbol kulüplerinde bile yabancı hocalar oruçlu oyuncularının oruç tutmalarına izin verdiklerini haberlerde okurduk.

İnsanların durumunu göz ardı etmeden hayatımızı idame ettirelim değil mi?

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..