Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '06

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz?

Oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz?
 

Peygamberimiz "oruç tut sıhat bul"demiş, gerçekten de Ramazan ayının altıncı gününde oruçlarımızı tutarken, terhavi namazlarını kılarken vücudumuzu ve ruhumuzu yeniliyoruz. Vücudumuz bilgisayar gibidir, her şeyi belli oranda almak zorundadır, Ramazan'da da sahurla iftar arasında on, on iki saat aç kalmaktadır. Bu nedenle beslenme tarzımızda önemli değişiklikler olmaktadır.

Uzun süre aç kaldığımızdan metobolizmamız yavaşlıyor, motivasyonumuz azalıyor. Bu nedenle oruç tutarken beslenmemize özen göstererek, zayıflamak değil, normal kilomuzu korumamız gerekir.

Herkez oruç tutabilir. Ramazan'da beslenmemizi ara ve sık öğünle yememiz sıhhatimiz açısından çok önemlidir. Bazı kişiler "Ramazan'da kilo alıyorum" derler; gerçekten de metobolizmamız yavaşladığı için kilo alıyoruz.

İftarda hemen karbonhidratlı ve yağlı kalorisi yüksek gıdalar yersek bu vücutta kilo yapar. Oruçta ara öğünler yaparak beslenmeliyiz. İftarda orucumuzu açtıktan sonra (hurma, zeytin ve de su muhakkak içmeliyiz), çorba içtikten sonra bir, iki saat sonra ana yemeğimizi yemeliyiz, salata , et yemeği en fazla 100 gr geçmeyecek şekilde yağsız olmalı, aç karınla tatlı yememeliyiz, yersek açlık hissimiz geçmez, yedikçe karnımız doymaz, bu sebeple tatlıyı aç karınla kesilikle yememeliyiz, ara öğünlerde tatlıyı sütlü tatlılar ve meyva ağırlıklı tatlıları en son kararında yememiz gerekir.

Kızartmalardan da kaçınmamız gerekir, ayrıca gazlı içeceklerden de uzak durmak gerekir, gazlı içecekler midede hazımsızlık yapar, mideye zarar verirler.


Sahura muhakkak kalkmalıyız. Sahurda çok çay içmek insanı açıktırır, sadece bir bardak çay uygun olur, yine sahurda zeytin yağlı iki dolma yenebilir, mide daha fazla dolar ve tokluk hissi verir, yine kızartma yasak, çorba olabilir.

Ayrıca bir rafadan yumurta tokluk hissi sağlar ve yararlıdır da. Sahurda salata da yenebilir.

İftarda yemek yerken konuşmamaya özen göstermeliyiz. Azar azar yudumlarla yemeğimizi yemeliyiz.


Tuttuğumuz oruçların bedenimize ve ruhumuza huzur vermesi dileğiyle...

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..