Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Oruç tutmak midenize yük değil, vücudunuza detoks olmalı

Oruç tutmak midenize yük değil, vücudunuza detoks olmalı
 

yeterli su tüketiminin yanında minerallerden de zengin olan maden suyu da içilebilir


“Oruç tutmak” ve “midede yük” kavramları arasında ilk başta bir uyumsuzluk görülse de, ne yazık ki aç geçirdiğimiz günün sonrasında iftarla başlayan yemek sofraları bu cümleyi anlamlı kılar.

Ramazan ayında tüm gün süren açlığa rağmen ramazan sonrasında aldığımız kilolar arasındaki bağlantı da bundandır bilirsiniz.

Çalışmalar gösteriyor ki düşük kalorili, yeterli ve dengeli beslenmek uzun ve sağlıklı yaşamın ilk basamaklarından. Ramazanlarda bu düşünce ile tüm gün süren açlığımızın telafisini yaparcasına iftara yoğunlaşmak yerine yeterli ve çeşitli besin örüntüsü ve düşük kalori ile metabolizmamızı dengeleyebilir adeta bir detoks uygulayabiliriz.

Metabolizmamız her zamankinden daha yavaş

Normalde tüm gün yediklerimizi iftar ve sahur arasına dağıtsak bile kilo alabiliriz. Tüm gün açlıktan sonra iftar zamanında kan şekerimiz düşmüş ve metabolizmamız yavaşlamış haldedir. Bu nedenle tüm gün yemediğimizi bahane ederek yediklerimiz, harcayamayacağımız kadar fazla enerji ve buna bağlı kilo artışı olarak bize dönebilir.

İftar ve sahur arasında geçen beslenme düzenimizi azalan günlük enerjimize uygun olarak planlayabilirsek, dengeli bir beslenme ile hem yeterince doyarak iftarınızı tamamlayabilirsiniz, hem de gün içinde daha verimli ve dinç bir şeklide oruç tutabiliriz.

Tatlı yemek kural mı?

Normalde tatlı tüketiminde ölçülü olmaya çalışırken iftar sonrasında gelenek haline getirdiğimiz tatlı tüketimi bile alacağımız kiloların en önemli nedenlerinden. İftara kadar düşen kan şekerimiz iftarda yediklerimizde biranda yükselmeye başlar. Arkasından oluşacak ağırlık hissi ile enerji kaynağı olarak tatlılara yöneliriz. Hafif ve yeterli bir iftar sofrasından tatlı yemeyerek de kalkabiliriz. Tatlı yemeyi iftarın bir parçası olarak görmeyin ve meyve tercih edin. Tatlı yemeyerek 800 hatta 1000’i geçen kalorileri almamış olun.

Sahur olmazsa olmaz…

Tüm gün tutacağımız oruç için vücudu hazırlamak, dinç ve verimli bir gün geçirerek oruç tutmak için sahurda yeterli besin almak çok önemli. Sahura kalkmayarak tutulan oruç ile açlık süresi uzar, kan şekerinde düşüş daha fazla olur. Bunun etkisini tüm gün süren yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, tansiyonun ve kan şekerinin düşmesi ile hissedebiliriz. Kilo vermeyi düşünenler için durum iyice zorlaşır, kilo almaya yatkınlık artar.

Sıvı tüketimi çok önemli

Ramazan ayının yaz ayına gelmesi ile su kaybı ve buna bağlı sıvı ihtiyacı da artmıştır. İftarla sahur arasında geçen zamanda yeterli su tüketiminin yanında minerallerden de zengin olan maden suyu da içilebilir.

Oruç tutarken zayıflayabilirsiniz

Doğru planlanmış iftar, ara öğün ve sahur beslenme düzeniniz ile hem daha rahat oruç tuttuğunuzu görebilir hem de zayıflayabilirsiniz.

Oruç Tutarken Önemli Hatırlatmalar

*Oruç tutmaya sahura kalkarak hazırlanın. Sahurda yeterli protein, posalı karbonhidrat kaynağı ve yağ tüketmek daha rahat ve verimli bir gün geçirmenizi sağlar. Midenizde ağırlık yapmayacak, besin yönünden zengin, tok tutacak yiyecekler seçilmeli.

*İftarda ilk tüketeceğiniz yiyecek veya içecek çok soğuk veya çok sıcak olmasın. Ilık su içmek doğru olur.

*Hafif bir başlangıç sonrasında bir müddet ara verilmeli, ortamınızdan dolayı ara verilemiyorsa yemek yemeye yavaş devam edilmelidir.

*Başlangıç yemeğiyle beraber yoğurt tüketmek kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur.

*Yemeklerle beraber pilav makarna yerine tahıllı ekmek tercih edin

*Yemeklerle beraber salata, sebze yemeği tüketmeye özen gösterin

*Yemek öncesi ve sonrasında yeterli su içmeye dikkat edin.

*Yemekten hemen sonra tatlı yerine 1-2 saat sonra meyve yemeye özen gösterin.

 
Toplam blog
: 24
: 4120
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

GERGİNLİKLER DEĞİL, ESNEKLİKLER KORUR... Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezu..