Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '06

 
Kategori
Ramazan
 

Oruç tutmak

Oruç tutmak
 

İlk sahurumu yaşarken hüzünlendim yine. Çünkü her ramazanda yaşadığım ve duyduğum şeyler geldi aklıma yarından itibaren yine yaşanacağını bilerek. Sigarasını içemediği için barut fıçısı gibi dolaşan tiryakiler, aç olduğu için birbirine bağırıp çağıran eşler, iftar yaklaşırken bir an önce eve yetişmek için birbirini ezen sürücüler, oruç tutmayanlara kafir gözüyle bakan sözde müslümanlar, daha niceleri...

Sahi düşündünüz mü hiç neden oruç tuttuğunuzu? Orucun sadece aç kalmak olduğunu düşünenlerdenseniz yukarıdaki gruplardan birindesiniz mutlaka. Aç kalmayın boşuna. Herşeyiyle oruç tutmalı insan. Ruhunu, nefsini eğitmeli, sinirlenmemeli, dedikodu yapmamalı, kimse için kötü düşünmemeli, kimseyi kandırmamalı...

Siz bazı ticaret adamları, bütün gün aç kalıyorsunuz ya, fiyatlarınızı şişiriyor musunuz bu ay da; indirimli fiyatları bile değerinin kat kat üstünde olan muhteşem! indirimlerinizi uyguluyor musunuz? Peki ya devletten vergi kaçırmak için o müthiş pazarlığa ortak oluyor musunuz? Fiş vermekten kaçıyor musunuz? Faturalı faturasız fiyatlarınız Ramazan ayında da işlemde mi? Peki ya siz hanımlar, günlerinizden pastayı böreği çıkardığınız gibi dedikoduyu da çıkarıyor musunuz bir aylığına?

Oruç tutmayanlara saygı duyuyor empati yapıyor musunuz? İnançsız belki de gerçekten,ayıplamak yerine onun için dua ediyor musunuz? Ya da düşünüyor musunuz dayanıksız mıdır, hasta mıdır diye? Yoksulları doyurmaya, iftar zamanı camın kenarında aç bekleyen o kimsesiz yavruya yemek vermeye çalışıyor musunuz?

Biri sizi gerçekten sinirlendirdiğinde oruca hürmeten sakin kalmaya çalışıyor musunuz? Sırf oruç tutuyorsunuz diye eşinizden zorla binbir çeşit yemek istiyor musunuz? Ya da istediğiniz gibi yapmayınca bağırıp çağırıyor musunuz?

Düşünün bir kere. Ramazan ayı biz kullara verilmiş en büyük nimetlerden biri. Bir ay boyunca sadece bedeninize değil nefsinize de eğitim vermemiz gereken bir ay. Bu ay,günahlarımızın affı için yalvarmalıyız yenilerini ekleyeceğimize. Kime ne sizin tuttuğunuz oruçtan? Karşınızda afiyetle sandviçini yiyen öğrenci çocuğun sizin üzerinizde hiç sorumluluğu yok. Onun günahı varsa kendine. Hiç düşünmez misiniz ki o sizin için bir sınav? Sınav sorularına küfredeceğinize çözmeye çalışın kırık not almamak için. Kimse size yemek hazırlamak zorunda değil, kimse sizin sinirinizi,kaprisinizi çekmek zorunda değil, neden hala anlamıyorsunuz? Bırakın, bu güzel ibadetin, bu güzel ayın hazzını yaşamaya bırakın kendinizi. Çevrenizdekileri de rahat bırakın. Karıştırmayın trafiği birbirine, bütün gün beklediniz, beş dakika daha bekleseniz ne olur? Bağırmayın kimseye, sakin olun. Unutmayın ki nefsin sahuru bugün, iftarıysa bayram. Hepinize iyi Ramazanlar.

 
Toplam blog
: 132
: 2482
Kayıt tarihi
: 24.09.06
 
 

Dünyayı, yaşamayı ama adam gibi yaşamayı, arkadaşlığı, dostluğu ve en önemlisi çocuğumu, müziğimi..