Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '15

 
Kategori
İnançlar
 

Oruç yolculuğunun kıyısında

Oruç yolculuğunun kıyısında
 

Mübarek Ramazan ayı geldi geçti can dostlar. Geçen yıl bizimle aynı saflarda yana yana olanlar bugün onları göremiyoruz. Onlar da güzel atlarına binip gittiler. Hatta bu yıl Ramazanın ilk günlerinde yine bizimle birlikte olanlar da aniden göçüp gittiler. Aralarında sevdiğimiz, saydığımız tanıdık dostlarımızda vardı. Yolları açık olsun. Cümlesini saygıyla ve rahmetle anmadan geçmek istemiyorum. Mekânları cennet olsun.  Bakalım gelecek yıl (2016’nın ramazan ayında), yine böyle bir Ramazan ikliminde birlikte olacak mıyız? Zaman akıp gidiyor. Heyhat!... Kime öle, kime kala? Kin ve nefret peşinde koşanların, onu bunu hor ve tepeden bakanların, Adaleti yok sayanların kulakları çınlasın…

Ben bir din hocası değilim, “destursuz bağa da girmek” istemiyorum. Lakin inanmış bir Müslüman olarak bin iki söz ile katkıda bulunmak istiyorum. Bilindiği gibi Yüce Kur’an’ı Kerim ramazan ayında indirilmiştir. Kur’an’ı Kerim’in birçok ayetlerinde Ramazan ve oruç konusunda sözler vardır. İşte bunlardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum:

Bakara suresi:  Ayet 183: Ey iman edenler!

Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere ( milletlere ) farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.

Ayet 184:Oruç, sayılı günlerde olmak üzere size farz kılınmıştır. Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa ( tutmadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder.( ihtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı hallerde) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir… Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirsiniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.

Ayet: 185- Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Bunlar açıkça söylenen Kur’an ayetleridir. Yukarıda da dediğimiz gibi Kadir Gecesi bu ayın son haftasında yer almıştır. Bu yılki ramazan ve takvime göre 13 Haziran Pazartesi akşamına dek geliyor. İdrak edenlere ne mutlu…

Buraya kadar gelmişken Hazreti Mevlana’nın oruç hakkında bazı değerli sözleri vardır. Onlardan da bir kaçını sunmak istiyorum:

“ Artık, ekmeğe karşı ağzını kapa, tatlı oruç geldi. Şimdiye kadar, yemenin içmenin hünerini gördün. Şimdi de orucun hünerini seyret!

Oruç, Meryem oğlu İsa’ya zemzem oldu. Oruç yolculuğuna çıktı da dördüncü kat göğe yükseldi. Kuşların kanat çırpmaları nerede, meleklerin kanat çırpmaları nerede? Kuşlar yem için kanat çırparlar, melekler ise oruca doğru uçarlar. Orucun bazı zorlukları varsa da, yüzlerce çeşit hüneri( faydaları) vardır. Oruç sevdası bambaşka bir sevdadır. Oruç çarşafa girmiş, kendini gizlemiş bir güzeldir.

Boynunu inceltir, ama seni ölümden emin eder ve yüceltir. Mide dolgunluğu, rahatsızlığı, fazla yiyip içmeden meydana gelir. Az yemek sağlık getirir. Oruç ise seni manen mest eder, daha çok mutlu kılar. Otuz gün Ramazan denizinde bir baştan bir başa, bir uçtan bir uca yüzer durursun. Sonunda oruç incisi elde edersin. Bunu da unutma ki şeytanın bütün hileleri, tedbirleri, bütün okları oruç kalkanına çarpar kırılır ve ötelere gider”… Bu güzel sözleri Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi bizlere söylüyor…

Cümle İslam dünyasına ve siz değerli Sökeli hemşerilerime hayırlı ve bereketli Kandiller diliyor, kahraman ordumuza, saygıdeğer emniyet mensuplarımıza sağlıklı, başarı dolu günler ve de hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Daha nice ramazanlara sevgiyle, sağlıkla diyorum efendim.

 

Abdülkadir  GÜLER 

11.07.2015- SÖKE

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..